Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 29 noiembrie 2023 14:50 / Actualizat miercuri, 29 noiembrie 2023 15:25
„O fotografie face cât o mie de cuvinte” nu e un clișeu. E un adevăr absolut. Iar fotografia pe care GSP o publică astăzi, în premieră, confirmă 1000% acest lucru. E o poză pe care fotoreporterul Gazetei, Cristi Preda, a descoperit-o în munca lui sisifică de a lua la mână clișeele foto, ajutat și de o lupă, aidoma unui ceasornicar autentic.
Steaua tineret-speranțe vs Naționala jurnaliștilor înainte de Steaua '86 vs Barcelona '86
Se spune despre o fotografie că e mai valoroasă cu fiecare an care se așterne peste ea. Aceasta a fost tăcută în urmă cu 27 de ani și jumătate. Pe 7 mai.
Cea mai glorioasă zi din istoria fotbalului românesc. 7 mai 1996. La 10 ani distanță de finala Cupei Campionilor Europeni în care Steaua a cucerit trofeul.
După un deceniu, în Ghencea, s-a realizat un meci pentru a celebra acel succes. Un meci Steaua - Barcelona.
În deschiderea acelei partide a avut loc un meci între naționala jurnaliștilor și una formată din cei mai buni juniori pe care îi avea atunci clubul roș-albastru.
Printre ei, nume care au fost sau continuă să fie și în ziua de azi importante în fotbalul românesc.
- Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Mindileac, Hulubei, Alin Stoica, Nicușor Năstase, Cătălin Munteanu, ???
- Rândul de jos: Gabriel Ene, Edi Iordănescu, Radu Alexandru "Cartof", Alin Dumitrașcu, S. Paraschiv
Selecționerul și secundul de azi erau și atunci colegi
În primul "11" apare, în primul rând, Edward Iordănescu. Nici nu împlinise, la acel moment, 18 ani. Era la Centrul de copii și juniori ai Stelei și debutase de doar 3 săptămâni în echipa mare, unde Țiți Dumitriu i-a oferit un meci, alături de marii jucători pe care îi avea atunci Steaua. S-a întâmplat în partida Inter Sibiu - Steaua 0-0.
Fotografia îl regăsește pe actualul selecționer alături de cel care și acum îi e alături. Secundul de la echipa națională, Radu Alexandru, zis și Cartof.
La fel ca Edi, nici el n-a avut o carieră deosebită ca jucător. A evoluat ca mijlocaș defensiv și apogeul l-a atins la nivel de liga secundă.
Dintre cei care au evoluat atunci în deschiderea meciului Steaua - Barcelona, la cel mai înalt nivel au ajuns, în primul rând, Cătălin Munteanu și Alin Stoica, dar și Sorin Paraschiv.
Primul a jucat 7 ani în Spania, a fost fotbalist important la Steaua, Dinamo, iar pentru echipa națională a bifat 17 selecții.
Alin Stoica a fost un fotbalist de top în Belgia, cu titluri câștigate și prestații deosebite în Champions League. Paraschiv a fost căpitanul Stelei și a jucat meciuri în grupele Champions League.
Sorin Paraschiv: „Generațiile erau senzaționale, dar era imposibil să promovezi”
Paraschiv nici nu-și mai aducea aminte de acest eveniment la care a luat parte.
Când mi-ați arătat poza nu înțelegeam ce caut eu acolo, pentru că eram cu 2-3 ani mai mic decât cei de acolo. Au fost selectați probabil cei mai buni copii pe care Steaua îi avea atunci în Academie, ca să jucăm în deschiderea acelui joc.
Noi evoluam în campionatul de tineret-speranțe, erau generații formidabile, cu fotbaliști precum Aliuță, Alin Stoica, Mitu, Teja, Edi Iordănescu. Îl aveam antrenor pe nea Lajos Sătmăreanu. Efectiv eram fascinați atunci când aveam posibilitatea și doar să ne antrenăm o zi sau două pe săptămână cu jucătorii pe care îi avea Steaua la prima echipă. Doamne, ce echipă: Panduru, Ilie Stan, Gâlcă, Lăcătuș, Adrian Ilie.
Ăsta a fost și motivul pentru care era aproape imposibil să promovezi. Pur și simplu n-aveai loc, pe cine să scoți din acea trupă? Și soluția era să pleci ca împrumut în altă parte. Mie, cumva, mi-a fost mai ușor. Fiind mai mic de vârstă, am prins finalul anilor '90, când s-a făcut schimbul de generații și așa am fost promovat de Victor Pițurcă.
Sorin Paraschiv pentru GSP
Emilian Hulubei: „Pe vremea aia, te simțeai fotbalist și la tineret”
O apariție surprinzătoare în acel prim "11", din mai 1996, e cea unui personaj care, deși nu s-a consacrat în fotbalul mare, astăzi e cel responsabil ca jucătorilor să le fie bine. Numele lui: Emilian Hulubei, președintele Sindicatului Fotbaliștilor.
E al doilea, de la stânga la drepta, în rândul de sus. Se anunța un mare talent, dovadă că, deși acolo erau prezenți Alin Stoica, Cătălin Munteanu, Edi Iordănescu, banderola de căpitan a stat pe brațul lui.
Era o perioadă senzațională pentru noi, cei mici. Aveam, pe rând, posibilitatea să mergem chiar în deplasări cu echipa mare. Stadioane pline, oameni care îi aplaudau, era frumos. În plus, se întâmpla ca la meciul de tineret-speranțe să fie trimiși, câteodată, jucători de la echipa mare, mai ales cei care veneau după accidentări. Era o onoare să joci alături de acele nume, mi-aduc aminte că și Panduru a venit o dată să joace. Chiar te simțeai mare fotbalist și când jucai la tineret, așa era perioada atunci.
Emilian Hulubei
Din reconstituirea GSP, care a apelat și la cei care sunt în fotografie, au fost identificați 10 dintre cei 11.
Portar e Mindileac, fost la Steaua, dar și pe la alte echipe precum Gloria Buzău, Bihor, Mioveni.
În acea echipă au evoluat și câteva nume care s-au pierdut pe parcurs și n-au însemnat mai nimic în fotbal: Nicușor Năstase, Gabriel Ene, Alin Dumitrașcu.
Cum arată acum o parte dintre jucătorii acelei echipe:
Citește și alte articole:
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!