Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 martie 2022 13:00 / Actualizat miercuri, 02 martie 2022 14:08
Sub bagheta lui Adrian Mutu (43 de ani), a cărui angajare pe ca „principal” la Rapid este iminentă, echipa alb-vișinie va trece prin schimbări la nivel tactic. Spre deosebire de fostul antrenor, Mihai Iosif, mai degrabă adept al sistemului 4-2-3-1, „Briliantul” preferă o așezare în 4-3-3.
Iată ce noutăți aduce la Rapid angajarea lui Mutu, având în vedere ce a arătat „Briliantul” din punct de vedere tactic la precedentul mandat, la FCU Craiova.
Cum se va schimba Rapid sub comanda lui Adrian Mutu
Cu Mutu la cârmă, secondat de Bogdan Pătrașcu și de antrenorul de portari Eduard Stăncioiu, Rapid va arăta diferit. În primul rând, ca așezare.
Sub comanda lui Mihai Iosif, a cărui linie de clasament în acest sezon este de 8 victorii, 13 egaluri și 8 înfrângeri, Rapid a jucat adesea în sistemul 4-2-3-1. În ultima vreme, forțat de accidentările din lot, „Miță” a improvizat, folosind și sisteme precum 4-2-2-2 și 4-1-4-1.
„Briliantul”, în schimb, preferă așezarea 4-3-3, folosită cu precădere în cele 4 luni pe care le-a petrecut ca antrenor la FCU Craiova în începutul sezonului.
Într-un astfel de sistem, echipa-tip a Rapidului ar putea arăta așa:
H. Moldovan - Acuna, Săpunaru, Dr. Grigore, Morais - Albu, Crepulja, Kait - Ioniță II, Vojtus, R. Ilie
Este dificil de crezut că Mutu își poate pune în practică ideile până la următorul meci al Rapidului, programat pe 5 martie în compania Academicii Clinceni, dar cu siguranță va încerca să o facă înaintea play-out-ului.
Hibele tacticii utilizate de Adrian Mutu la Craiova
În mandatul din Bănie, „Briliantul” s-a confruntat cu două mari probleme, care au „contribuit” la îndepărtarea sa de pe banca alb-albaștrilor.
1. În primul rând, Mutu a insistat ca jucătorii lui să înceapă faza de construcție de la portar, o tactică inspirată de la Guardiola. Tehnica deficitară a unora dintre stoperi a reprezentat, însă, un obstacol dificil de depășit în momentul punerii în practică a acestei strategii în Liga 1.
Pe deasupra, adversarii au început să dejoace tactica lui Mutu printr-un presing agresiv, ridicat, pe construcția incipientă a oltenilor, care i-a „sufocat” pe fundașii oricum predispuși la greșeli de la FCU. Așa au ajuns Kovacic, Gajic și Diallo campionii gafelor din Bănie, deși acum croatul și francezul sunt pilonii defensivei unei echipe resuscitate de Napoli.
2. Al doilea aspect este legat de lipsa de agresivitate pe faza ofensivă a Craiovei în mandatul lui Mutu. Mai exact, în ultimii 30 de metri, unde datele InStat relevau la începutul campionatului că jucătorii de la FCU nu prea făceau presing în terenul advers.
Apogeul sterlității ofensive a fost vizibil la meciul cu CSU Craiova, pierdut fără drept de apel, 0-2, când trupa lui Mutu nu a avut șut pe poarta adversă!
14%a fost eficiența presingului ridicat, în treimea adversă, a celor de la FCU în meciul cu CSU Craiova din tur. Oltenii lui Mutu au recuperat mingea sus o singură dată din 7 încercări. Adversarii, de 8 ori din 10 încercări (80%)!
12 meciuria rezistat Mutu la FCU: 3 victorii, 3 egaluri, 6 înfrângeri. Golaveraj 9:13, un total de 12 puncte acumulate
VIDEO » Adrian Mutu, despre experiența de la FCU Craiova
Mai multe știri din Liga 1:
Filip s-a întors cu un eșec la Dinamo: „M-am plictisit și eu, sincer”