FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Reghecampf comentează despre bănuielile de doping ale rivalelor faţă de Steaua: ”Şi eu mi-aş pune întrebări, în locul lor!”

Reghecampf surîde: e pe primul loc în Liga 1 şi aproape calificat în primăvara europeană.
Reghecampf surîde: e pe primul loc în Liga 1 şi aproape calificat în primăvara europeană.

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 13 noiembrie 2012 21:40

Antrenorul crede că adversarele sînt uimite de performanţele Stelei şi de aceea caută explicaţii şi recunoaşte că ar proceda şi el la fel. Laurenţiu povesteşte cum decurge colaborarea cu Becali şi de ce s-a încumetat să-i promită patronului cu două luni înainte de start că va domina clar campionatul.

Impresia că Steaua îşi domină adversarele mai ales graţie capacităţii fizice superioare e confirmată de discursul antrenorului ei, unul care vorbeşte cu încîntare despre antrenamente şi preparatori fizici. Şi cu iritare despre doping: "Alţii iau mai multe medicamente decît noi!".

- Domnule Reghecampf, sînteţi un antrenor bun sau unul norocos?
- Eu zic că sînt un antrenor bun. Norocul...norocul nu vine aşa, stai acasă şi ai noroc! Cînd îţi doreşti ceva foarte mult şi munceşti pentru asta, poţi să ai şi şansă.

- Pregătirea fizică e cea care a schimbat-o pe Steaua în bine? Adică a fost atît de importantă?
- În fotbalul modern, cel mai important lucru pentru un jucător de fotbal e să fie pregătit fizic. E punctul de plecare. Dacă ai un lot cu fotbalişti de mare valoare, dar ei nu sînt puşi să facă ce trebuie, n-o să reuşeşti niciodată!

- Vă surprinde vreun pic momentul bun pe care-l traversează echipa?
- Cînd am venit la Steaua, i-am spus patronului că o să avem cel puţin 15 puncte peste locul doi la sfîrşitul anului şi toată lumea a rîs. Dar eu ştiam foarte bine metodele pe care le folosesc celelalte echipe, ştiam calitatea jucătorilor de la Steaua şi m-am bazat că în momentul în care echipa aceasta va fi pregătită fizic, tactic foarte bine nu va mai avea nici un fel de probleme.

"Szukala şi Gardoş cîştigă tot!"

- Sînteţi un antrenor după model german sau unul român?
- Sută la sută produs al şcolii româneşti! Ce m-a învăţat viaţa din Germania e că trebuie să iei în serios toate lucrurile din jurul tău. Şi des se întîmplă ca lucruri mărunte să fie cele mai importante. Mă inspir din fotbalul modern, nu doar dintr-un campionat anume, nici din Italia, nici din Germania sau din Spania. Cel mai bine e să vii la o echipă, să vezi ce calitate ai la dispoziţie şi să creezi un sistem în care să poată funcţiona formaţia respectivă.

- Marica povestea la un moment dat că n-a făcut deloc antrenamente tactice în Germania. Nu e ciudat să se întîmple asta într-un campionat atît de tare?
- Nici eu nu am lucrat tactic deloc în Germania. Cînd ajungi la un club de acolo, antrenorul are pretenţia ca din punct de vedere tactic să fii deja pus la punct perfect şi să poţi interpreta un rol indiferent în ce sistem te distribuie el.

- Poate asta e o explicaţie de ce fotbalişti precum Deac şi Ioniţă au eşuat în Bundesliga?
- Nu ştiu ce s-a întîmplat cu aceşti jucători... Dar în Germania se pune bază mare pe pregătirea fizică. Şi nu doar acolo, la fel e şi în Elveţia, în Belgia. În Olanda e la fel, iar acolo jucătorii fac de mici, de juniori, antrenamente tactice în 4-3-3, e o chestie care pleacă de la federaţie.

- De ce aţi schimbat sistemul cînd echipa avea rezultate bune?
- Trebuia să vin cu ceva nou. Am stat şi m-am gîndit: Chiricheş poate să ajute echipa mai mult în 3-4-3, că are viteză bună şi anticipează foarte bine fazele, uneori apare ca un element-surpriză în linia de mijloc. Chipciu, Latovlevici, Georgievski, Popa sînt şi ei fotbalişti care se potrivesc în sistemul acesta, aduc un plus în faza de atac. Şi mai e un lucru pe care l-am luat în calcul: Gardoş juca din ce în ce mai bine şi trebuia să-i găsesc şi lui un loc. Cu el şi cu Szukala, am în apărare doi jucători foarte înalţi, care cîştigă aproape toate duelurile aeriene.

- V-aţi asumat un risc garantînd pentru Szukala? Nu jucase niciodată la un nivel foarte bun, adică la o echipă de titlu.
- Îl cunoşteam foarte bine pe Lucas, ştiam că, antrenat aşa cum trebuie să fie, va juca mult mai bine decît a făcut-o înainte. E foarte, foarte bun! Nu pierde nici un duel la cap, are atitudine, are un caracter frumos, se integrează foarte bine într-o echipă nouă. Toate astea m-au determinat să garantez pentru el.

- Ce i-ar mai trebui Stelei ca să fie o echipă de top?
- Eu zic că sîntem de top. Steaua e lider, are avans faţă de urmăritoare şi nu doar a cîştigat meciurile, dar a reuşit asta într-un mod incredibil! Acum, depinde cum vor înţelege jucătorii acest lucru. E important ca ei să continue ce s-a început şi să se gîndească mai departe, spre următorul pas, un transfer într-un campionat mai puternic.

"Să ne copieze! Dar e greu!"

- Aţi fost ofertat de Rapid în vară. Aţi fi ajuns dacă nu ar fi existat propunerea Stelei?
- Am avut o discuţie cu George Copos, dar în acest timp vorbisem şi cu Steaua, doar că în Ghencea nu se luase o hotărîre încă. Steaua a fost opţiunea mea.

- Jucătorii vor mai avea chef să muncească în iarna asta dacă după tur veţi avea un avantaj considerabil în clasament? Nu se vor gîndi că titlul e rezolvat şi că se pot relaxa un pic?
- Vor continua ca pînă acum, fără nici un fel de problemă. Ei au devenit conştienţi de succesul pe care-l pot avea, ştiu că au posibilitatea să ajungă la echipe foarte mari.

- Dacă în vară vine un club din Germania, să zicem Hamburg, şi vă face o propunere, ce faceţi?
- Mai am contract cu Steaua încă doi ani şi nici nu mă gîndesc să plec, indiferent ce ofertă aş primi în acest interval de timp. E o mîndrie să antrenez aici şi simt asta cînd merg la stadion sau în deplasări şi văd atîţia oameni fericiţi.

- În momentul în care o echipă remarcă faptul că Steaua e bine pregătită nu poate să preia aceleaşi antrenamente? Caz în care n-aţi mai avea nici un avantaj.
- Normal că vor copia, e firesc să facă aşa cînd văd că Steaua aleargă atît de bine. Dar nu e chiar aşa de simplu, să ştiţi! Cînd faci antrenamente fizice ţii cont de mai mulţi factori, pe care noi îi ştim. Dacă ceilalţi vor copia, e treaba lor.

- Sau să copieze şi suplimentele nutritive...
- N-avem nici un supliment nutritiv, n-avem absolut nimic!

- Sau vitamine...
- N-avem nici vitamine! Am citit că Steaua alocă 150.000 de euro pentru medicamente, dar nu e adevărat, nu există aşa ceva! Folosim ce folosesc şi celelalte echipe, ba chiar cred că medicamentele noastre sînt mai puţine decît la alte cluburi. Doar că noi luăm numai ce trebuie. Stai puţin, eu mă refer la ce are nevoie un jucător, dar nu la ceva interzis! Dacă un fotbalist nu e în regulă la testul doping, are de suferit clubul, or eu n-o să fac niciodată aşa ceva!

- V-a enervat discuţia despre doping?
- Nu, nu m-a enervat, dar mi se pare...OK, din punctul adversarilor de vedere, cînd văd Steaua cum aleargă şi cum se reface de la un meci la altul, îşi pun întrebări. Probabil dacă aş fi lucrat la un alt club şi eu m-aş fi întrebat. Sincer, vă spun exact aşa cum văd. Dar noi le dăm un suc după antrenament, ca să recupereze ce au pierdut prin efort.

"Cine pierde dă în arbitri. E la modă!"

- Falemi a povestit că a urmărit antrenamentele pe care le faceţi şi că unele fac parte din pregătirea unui atlet de sprint. Care e explicaţia?
- Vedem ce se întîmplă în fotbalul modern. Analize făcute pe seama meciurilor de fotbal au arătat că acest sport s-a schimbat, nu mai e unul de anduranţă. E nevoie din ce în ce mai mult ca jucătorii să sprinteze, să intre în contact cu adversarii. Nu vezi un fotbalist care aleargă pe teren nonstop doar de dragul de-a alerga. Şi atunci, trebuie să-i înveţi cum să plece, cum să sprinteze, că sînt anumite tehnici. De asemenea, cum să aterizeze după un duel, cum să cadă. Sînt chestii pe care le antrenăm. Dacă nu le faci, jucătorii nu vor şti.

- Adică e diferenţa dintre un maratonist şi un sprinter, să zicem?
- Enormă e diferenţa! Gîndiţi-vă că musculatura unui maratonist diferă mult de cea a unui sprinter!

- Cîştigaţi comparabil cu perioada în care jucaţi în Germania?
- Am un salariu foarte bun, zic eu. N-ar fi corect să fac comparaţia asta, că sînt meserii diferite.

- E complicat să gestionaţi relaţia cu Becali?
- Nu e greu. Cel mai important e să fii sincer, să nu-l minţi.

- Arbitrii din Germania sînt mai buni decît cei din România?
- (Dă din cap că nu după ce aude întrebarea) Peste tot sînt greşeli, numai că în România e moda asta, să dai în arbitru cînd pierzi. Şi eu am pierdut la Vaslui şi n-am aruncat vina pe arbitru, deşi la golul de 2-1 fusese o mare greşeală.

"Cei vechi să aibă grijă cu criticile!"

- Vă deranjează unele manifestări ale lui Mihai Stoica?
- MM e managerul echipei, e din familia mea. Şi fiecare e liber să se manifeste oricum. Iar eu sînt antrenor, el manager, deci îmi e superior, aşa că n-aş putea să-l trag la răspundere.

- V-au supărat anumite critici ale unor foşti jucători ai Stelei? Tudorel Stoica, spre exemplu.
- Sînt oameni care au făcut multe pentru fotbalul românesc şi pentru Steaua, în special, însă au fost şi răsplătiţi la momentul respectiv. Au libertatea să comenteze, bineînţeles, doar că ar trebui să fie atenţi cînd critică, deoarece nu au toate informaţiile despre ce se întîmplă la echipă! Ar trebui să ne vedem, fiecare, de treaba noastră.

- Da, dar ei susţin că fără performanţele pe care le-au realizat Steaua n-ar mai fi fost acum atît de populară. Acesta e argumentul.
- Dar dacă nu exista Steaua, foarte mulţi oameni n-ar fi existat! V-am spus, ei au fost răsplătiţi pentru contribuţia pe care au avut-o. Au cîştigat Cupa Campionilor, ceea ce e fantastic, dar fără Steaua nu cred că ei ar mai fi făcut acea performanţă.

- Rocha e afectat de situaţia asta, în care a fost criticat de către patron şi nu mai e titular clar?
- Adi Rocha e profesionist şi trebuie să joace mai bine. Eu consider că el are calitate şi trebuie să joace mai bine! N-are de ce să fie supărat. În acest moment, toţi jucătorii sînt la un nivel foarte ridicat. El este un străin în România şi le-am mai zis şi lui, şi altora: ca să joc în faţa unui neamţ în Germania, eu trebuia să fiu de două ori mai bun ca el!

- Mircea Rădulescu v-a făcut o caracterizare în momentul în care aţi semnat cu Steaua. "Se aprinde prea repede, e cam impulsiv" era o remarcă.
- Ca orice om, mai am şi defecte. Dar eu respect foarte mult acest sport şi e normal să mă aprind în anumite momente. Nu sînt însă ranchiunos deloc!

"Pariurile îţi mănîncă timp şi bani!"

- A existat episodul cu Nikolici vomitînd din taxi după o noapte în oraş. Ce relaţie aveţi cu el acum?
- Nikolici a plătit ce a avut de plătit şi nu cred că se va mai întîmpla. E grav cînd eşti filmat în asemenea ipostaze, mai ales pentru un fotbalist.

- Jucaţi la pariuri?
- Niciodată.

- Niciodată, niciodată?
- Nu, nu joc. Nici la loto. Şi nu las pe nimeni din anturajul meu.

- De ce nu?
- Că e o pierdere de timp. De timp şi de bani. Eu consider că n-ai cum să cîştigi. Fotbalul e imprevizibil, nu poţi controla situaţia în vreun fel. Un meci se poate schimba de la o secundă la alta.

- Vă deranjează presa?
- Mi se pare că e concurenţă mare şi în media şi unii jurnalişti duc totul la extrem, mai exagerează. Dar trăim în România şi trebuie să ne adaptăm.

- Aveţi mai puţin timp pentru familie de cînd o antrenaţi pe Steaua faţă de perioada în care lucraţi la Chiajna?
- Eu zic că am timp pentru familie şi cel mai important lucru pentru mine e să menţin o atmosferă bună în casă. Mai există deplasări care durează cîteva zile, dar asta e munca mea, n-am ce să fac.

"E uşor să lucrezi cînd ai rezultate. Iar în acest moment, totul e cum am planificat, deci e mai simplu pentru mine să antrenez Steaua" (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)

"Atenţia de care beneficiază Steaua e aceeaşi de care au parte Bayern Munchen şi Borussia Dortmund în Germania" (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)

9 ani a jucat Reghecampf în Germania, între 2000 şi 2009, la 3 echipe diferite: Energie Cottbus, Alemannia Aachen şi Kaiserslautern

3 ani au trecut de cînd Reghecampf a debutat în meseria de antrenor, perioadă în care a pregătit 5 echipe: Snagov, U Craiova, Gloria Bistriţa, Chiajna şi Steaua

103 meciuri a disputat Reghecampf ca antrenor principal, în toate competiţiile, mai mult de jumătate dintre ele, 58, fiind victorii şi mai puţin de un sfert, adică 25, fiind înfrîngeri

37 de ani a împlinit Reghecampf pe 19 septembrie, fiind al doilea cel mai tînăr antrenor dintre cei 18 tehnicieni din Liga 1, cel mai tînăr fiind Contra, care va face 37 de ani luna viitoare

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Cea mai activă echipă din Superliga în mercato s-a mai despărțit de un jucător » A doua reziliere în mai puțin de 24 de ore
Superliga
Cea mai activă echipă din Superliga în mercato s-a mai despărțit de un jucător » A doua reziliere în mai puțin de 24 de ore
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (55)
brokenheart
brokenheart  •  15 Noiembrie 2012, 16:00
Postat de dan_valentyna pe 14 Noiembrie 2012, 12:34

“Fratilor nu mai jucati, sa nu ii mai suparati, Pe fundasi noi ii rugam, nu urcati ca-i surclasam, Haide Reghe lasa-ne, cu toate sistemele, Ca ne plictisim de moarte, de cand Steaua bate, bate, Si nu in orice fel, ii facem doar falafel, Nu Tata (Tatarusanu), nu, nu urca, sa nu-ti vedem foarfeca, Ca se-nchide campionatul si-o sa zica tot frustratu’…uite blatu’…uite blatu’… De ce ai urcat mai frate? c-au picat pana pe sapte (7), Nu ti-e mila de rival, ca-l lasam in asa hal, Daca ti se face mila…poti sa i-o mai dai lu’ Nila :)) Hai, lasati vrajeala frate si-alergati si dati din coate, Sa ne plictisiti mereu, cu ce-a devenit cliseu: FOARFECA…..FOARFECA…..FOARFECA….”......

Tare asta!!!

brokenheart
brokenheart  •  15 Noiembrie 2012, 15:56

Respect Reghe...invidiosii sa-si vada de "mucii" lor:)))

dan_valentyna
dan_valentyna  •  14 Noiembrie 2012, 20:51

Fratilor nu mai jucati, sa nu ii mai suparati, Pe fundasi noi ii rugam, nu urcati ca-i surclasam, Haide Reghe lasa-ne, cu toate sistemele, Ca ne plictisim de moarte, de cand Steaua bate, bate, Si nu in orice fel, ii facem doar falafel, Nu Tata (Tatarusanu), nu, nu urca, sa nu-ti vedem foarfeca, Ca se-nchide campionatul si-o sa zica tot frustratu’…uite blatu’…uite blatu’… De ce ai urcat mai frate? c-au picat pana pe sapte (7), Nu ti-e mila de rival, ca-l lasam in asa hal, Daca ti se face mila…poti sa i-o mai dai lu’ Nila :)) Hai, lasati vrajeala frate si-alergati si dati din coate, Sa ne plictisiti mereu, cu ce-a devenit cliseu: FOARFECA…..FOARFECA…..FOARFECA….”......

Vezi toate comentariile (55)
Comentează