FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - UNIVERSITATEA CRAIOVA, 20:30, DIGISPORT, LIVETEXT GSP.RO

Repetabila povară a oltenilor

Stadion Ion Oblemenco
Stadion Ion Oblemenco

Articol de GSP - Publicat luni, 11 aprilie 2011 00:00 / Actualizat luni, 11 aprilie 2011 12:11

 

Înainte de Rapid-Universitatea Craiova, Gabriel Berceanu scrie despre agonia oltenilor şi readuce în actualitate un text tulburător scris de Adrian Păunescu la retrogradarea Ştiinţei, în 2005


Dacă bate diseară, Rapidul ajunge la nouă puncte de titlu. Craiova rămîne la şapte puncte de salvare. Dacă înving, oltenii mai cîştigă un fum de speranţă, iar Giuleştiul poate trage oblonul încă un an. Numai aşa, pe linia paradoxului, la totul sau nimic, se putea juca un meci între iubirile lui Adrian Păunescu, aidoma firii lui antagonice, sub zodia vîltorii: între Everest şi prăpastie.

Se vor face şase luni de la moartea poetului şi şase ani de la un text tulburător, scris într-o clipă de răspîntie amară (a cîta, oare?) a Băniei. În mai 2005, Ştiinţa retrograda, iar Păunescu deschidea "Bocet pentru Craiova Maxima" în Jurnalul Naţional: "Făcuşi ce făcuşi, Craiovă, stemă voievodală, te jefuiră nimenoii, căţoii şi greţoii cum vrură, te bazaşi pe senegalezi, pe brazilieni, bosnieci-herţegoni şi alte alea, în timp ce ai tăi se treziră prin curţile altora".

Azi, ca mai mereu, aproape că nu-i echipă în Liga 1 fără olteni, deveniţi "sîrbii indispensabili". Dinamo are patru, Steaua, pe Cîrţu, U Cluj e dirijată de Claudiu Niculescu, pînă şi CFR-ul vorbitor de portugheză are doi. Etapa viitoare, într-un derby sec pentru supravieţuire, Ştiinţa întîlneşte Pandurii. Din Tîrgu-Jiu. Scria atunci un om care se îndrăgostise de Ştiinţa cînd era ea mai frumoasă şi mai glorioasă, iar de Rapid, făcîndu-i imn, cînd l-a prins în suferinţa Diviziei B. În 2005, rolurile se inversaseră ca şi azi: Giuleştiul termina pe 3, Ştiinţa fugea la matineu: "Incomparabila şi amărîta mea Craiova, cu toate furtişagurile şi rămăşagurile, iubita mea campioană a unei mari prăbuşiri".

Dacă Păunescu a însemnat ceva dincolo de declarativ, pentru Mititelu şi Piţurcă, fugarul Dinel Staicu - Nuţu şi ceilalţi, atunci cineva ar trebui să tresară: "Te suciră, te învîrtiră, te goliră de valori, te cumpărară, te vîndură şi te scopiră, Craiova. Te anesteziară şi îţi tăiară bolboaşele de sămînţă, te castrară ca pe taurul turbat şi te făcură să crezi ce te tromboneau că fac, şi anume că îţi vor pune motoare de tip supersonic în locul testiculelor. Te făcură să mai şi crezi că ei sînt salvarea ta. Haosul te distruge mai mult decît teroarea".
Fireşte, ca totdeauna, dincolo de Olt lucrurile sînt sau par mai complicate ca oriunde. Dar îndemnul poetului, din deceniul trecut, se întoarce şi ustură ca "zgîrciul" cu care sînt strînse bancnotele, atunci cînd îl întinzi prea mult: "Nu face tranzacţii cu ăi care te-au jecmănit şi acum vor să-ţi devină necesari oferindu-ţi 1% din ceea ce ţi-au furat pînă acum".

Tragic pînă la sînge şi totuşi încrezător pînă la stele, aşa simţea Păunescu: "Ehei, Craiova, trebuie să se sucească de multe ori planetele în somnul cerului ca să se mai întoarcă vremea gloriei tale. Dar nici nu e imposibil. Că n-or dura derbedeii mai mult decît legendele şi n-o ţine furăciunea mai mult decît minunea".

Diseară, de la 20:30, se va disputa ultimul joc al etapei cu numărul 25, Rapid-Universitatea Craiova, în direct la DigiSport şi liveTEXT pe GSP.ro

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Superliga
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Tenis
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
Handbal
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (5)
cris_ti09
cris_ti09  •  11 Aprilie 2011, 15:13

Oare cat mai putem suporta sa fim calcati in picioare de neciopliti si analfabeti ca brutarul de Mititelu, Staicu, sau Netoiu. Oare nu exista o solutie ca echipa noastra sa nu mai fie batjocorita si sa mergem la fiecare meci al Stiintei si sa ne bucuram de victorie nu sa plangem de retrogradare. Trezirea netrebnicilor si lasati Craiova in pace. Mititelule daca mai ai un dram de demnitate pleaca si lasane ! FORZZA STIINTA. PANA LA MOARTE CU STIINTA PANA LA MOARTE.

mentorul
mentorul  •  11 Aprilie 2011, 14:27

ma doare si imi plange sufletul pentru ceea ce i se intampla iubitei mele echipe :(

cristi0978
cristi0978  •  11 Aprilie 2011, 14:19

Craiova...ce-a mult iubita dar totusi singura! peste aceasta echipa au calcat toti mucosii, au tavalito prin scandaluri care n-au fost ale ei, au lovit in ea fara resentimente doar pentru a se razboi cu personaje dubioase si trecatoare....cum se spune" dupa fapta si rasplata! poate ca era mai bine ca Mititelu sa nu fi cumparat echipa de la Staicu, era deja desfintata si nu mai trecea prin umilinte de genul "nimeni la meci" din [artea celor care zic ca o iubesc!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează