FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 38 de ani de când Rapid stabilea recordul de spectatori în Ghencea! Fotografii antologice de la un derby de poveste

Articol de , - Publicat sambata, 23 mai 2020 06:47

Pe 23 mai 1982, în etapa a 30-a din Divizia B, Rapid întâlnea Petrolul, în derby-ul promovării din Seria a II-a. Ploieștenii erau pe primul loc, cu un avans de 3 puncte și un meci în plus de disputat. Alb-vișiniii erau pe 2, însă nu abandonaseră ideea de a urca din nou în "A", unde nu mai evoluaseră din 1977!

Gazda duelului n-a fost stadionul Rapid, ci "Steaua". Arena din Grant intrase într-un proces de renovare, după ce i se prăbușise o parte din tribună la un meci cu Poli Iași, astfel că, în perioada '81-'83, giuleștenii au evoluat regulat în Ghencea.

NICI NAȚIONALA N-A DOBORÂT RECORDUL

+11 FOTO

Partida din urmă cu exact 38 de ani a fost la discreția gazdelor, care s-au impus cu 5-1. A intrat însă în istorie dintr-un alt motiv: în acea zi s-a stabilit recordul de spectatori prezenți pe "Steaua", 35.000! La nicio altă confruntare desfășurată în Ghencea nu a mai fost atâta lume, indiferent că acolo a jucat Steaua în drumul către titlul continental sau prima reprezentativă.

În ciuda succesului categoric obținut, Rapid n-a promovat în acel sezon, ci abia în următorul. În primul eșalon avea să "urce" Petrolul.

STEAUA N-A STRÂNS NICI JUMĂTATE

Interesant e că, în aceeași zi de 23 mai '82, și Steaua a jucat pe același stadion. Dacă rapidiștii au evoluat de la ora 11:00, roș-albaștrii au făcut-o de la 18:00, contra Universității Cluj.

Deși în formația "militarilor" se regăseau nume "grele" precum Iordache, Iovan, Sameș, Tudorel Stoica, Majearu sau Puiu Iordănescu, în tribune au venit doar 15.000 de oameni. Una dintre explicațiile trimisului "Sportului" la acel joc, Mircea M. Ionescu, pentru afluența mai scăzută a fost "căldura mare, zăpușeala, care i-a afectat și pe fotbaliști". Steaua s-a impus atunci cu 4-1.

Rapid - Petrolul 5-1 (3-1)
Au marcat: Manea (4', 84'), Damaschin I (11'), I. Ion (40'), Şt. Popa (82 - pen) / Cozarek (19)
Rapid: G. Ion - I. Popescu, Belu (66' Tiţă), Pârvu, Ispas - Paraschiv (21' Trifu), I. Ion, Şt. Popa - Fl. Cojocaru, Damaschin, Manea. Antrenor: Viorel Kraus
Petrolul: Haralambie - I. Cojocaru, Stanciu, Butufei, Toma - Lazăr (31' Pancu), Cozarek, Bratosin - Oct. Grigore, Toporan (58' Gălăţeanu), Libiu. Antrenor: Mircea Dridea

"Când jucam în Ghencea, la partidele noastre veneau în mod obișnuit 25.000-30.000 de suporteri, iar Steaua abia reușea să strângă 5.000 de spectatori. După '86 au început ei să se înmulțească"
Ștefan Popa, ex-mijlocaș Rapid

"În anii '80 nu eram priviți cu ostilitate în Ghencea. Lumea umplea stadionul aproape la fiecare meci al nostru. Defilam și pe teren, și în tribune"
Nicolae Manea, ex-atacant Rapid

"Ce stadionul «23 August»? Derby-ului Rapid - Petrolul i-ar fi trebuit o «Maracană» pentru a putea cuprinde valurile nesfârșite ale unor simpatizanți nebuni, nebuni, nebuni și superbi în formidabila lor pasiune!"
Marius Popescu, gazetar, în "Sportul" din 24 mai 1982

Pancu juca la Ploiești :)

În echipa Petrolului din '82 evolua un fotbalist cu un nume ce avea să facă istorie în Giulești, Pancu. Pe Pancu al "găzarilor" îl cheamă Constantin și a jucat fundaș sau mijlocaș lateral. În perioada 1982-1988, el a prins 95 de partide în prima divizie și a marcat 8 goluri. În afara celor 6 sezoane la Ploiești, a mai fost legitimat la Poiana Câmpina.

În '85 au fost 100.000

Recordul absolut de spectatori la un meci de fotbal în România s-a stabilit pe 16 martie 1985. Atunci, pe fostul "23 August", s-a desfășurat unul dintre celebrele cuplaje la care participau formațiile bucureștene din prima divizie. În acea zi au fost programate Dinamo - Sportul 1-2 și Rapid - Steaua 0-2, iar în tribune s-au înghesuit 100.000 de oameni! Rapidiștii promovaseră în '83 în primul eșalon, iar roș-albaștrii își creionau trupa care avea să câștige CCE după numai un an și două luni.

Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO. Raluca Moș, de pe podium, la pupitrul știrilor sportive » E fain la Cluj :)

FOTO Un club de striptease s-a adaptat la criza cauzată de coronavirus și a mutat afacerea pe stradă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Transformare radicală a lui Cosmin Olăroiu » A surprins pe toată lumea: cât de mult a slăbit
Stranieri
Transformare radicală a lui Cosmin Olăroiu » A surprins pe toată lumea: cât de mult a slăbit
Informații de ultimă oră pe „frontul” Ianis Hagi! „Negocieri în desfășurare” pentru transferul românului
Stranieri
Informații de ultimă oră pe „frontul” Ianis Hagi! „Negocieri în desfășurare” pentru transferul românului
L-a pulverizat pe Charalambous, după ce i-a auzit reacția din conferință: „Zici că-i Popeye Marinarul! Domnu', vii și ne vinzi ouă fără gălbenuș?”
Superliga
L-a pulverizat pe Charalambous, după ce i-a auzit reacția din conferință: „Zici că-i Popeye Marinarul! Domnu', vii și ne vinzi ouă fără gălbenuș?”

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (51)
1686525761599040
Mario Durm  •  24 Mai 2020, 14:11
Postat de andyandrei2015 pe 23 Mai 2020, 18:44

acum ca sa fiu rautacios ca un rapidist cum sufera ei mereu,articolul a fost scris de un rapidist,steaua a avut oricum mereu cei mai multi si fanatici fani din tara,de performante nu poate fi vorba,fiecare galerie unica in felul ei,ultrasii in Romania,cei care au aparut primii au fost la steaua peluza nord 95 ,armata ultra,intersati va mai bine,restu e gargara si minciuni,vb de ultrasi!

Mai baiatule, ai luat speiş? sTeaua poate ca a avut mereu cei mai multi "spectatori" prin tara, nu suporteri, intr-adevar DAR IN NICIUN CAZ CEI MAI FANATICI DIN TARA. Stim cu totii ce clasa de spectatori aveti voi in toata Romania. Hai sa nu deschidem subiectul asta. Tu cred ca ai consumat ceva pentru ca altfel n-aveai cum sa declari asa ceva. Sa iti reamintesc ca prin anii '80, "fanaticii" astia ai tai aduceau soldatii in tribune pentru a masca tocmai lipsa "acelor suporteri fanatici"? Putem sa precizam ca in '82 iar ne-am ... pe voi. Ce n-ati putut voi, am reusit noi, sa va umplem ***. Niciodata nu o sa puteti dobori recordul asta.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

andyandrei2015
andyandrei2015  •  23 Mai 2020, 18:44

acum ca sa fiu rautacios ca un rapidist cum sufera ei mereu,articolul a fost scris de un rapidist,steaua a avut oricum mereu cei mai multi si fanatici fani din tara,de performante nu poate fi vorba,fiecare galerie unica in felul ei,ultrasii in Romania,cei care au aparut primii au fost la steaua peluza nord 95 ,armata ultra,intersati va mai bine,restu e gargara si minciuni,vb de ultrasi!

m3lku
m3lku  •  23 Mai 2020, 17:08
Postat de m3lku pe 23 Mai 2020, 16:59

Iar legat de palmares, apropo de ce zicea maximy, înțelegeți odată pentru totdeauna că PALMARESUL APARȚINE CELOR CARE L-AU REALIZAT. Nu se poate cumpăra la licitație și nici nu se transferă de la o societate la alta care preia lotul și locul în divizie (așa cum instanța a demonstrat-o atât în cazul FCU Craiova și al FCSB). Iar asta înseamnă, în limbajul vostru microbistic că TOATE ECHIPELE DE AZI SUNT CLONE, într-un fel sau altul. Adică: Rapidul care a câștigat campionatul în 1999 (UFC Rapid) este altă societate decât Rapidul care a câștigat campionatul în 1967 (CS Rapid). UFC-ul are un titlu, CS-ul alt titlu. Rapidul care a câștigat titlul în 2003 este altă socitetate chiar și decât UFC și anume AFC Rapid București (societate care încă mai există, în divizia a 4-a) înființată de Copos ca să piardă pe drum datoriile adunate. Este absolut aberant să crezi că Rapidul de azi din liga a 2-a deține în mod legal titlul din 2003 obținut de Rapidul din liga a 4-a... La fel cum e absolut aberant ca FCSB-ul inventat în 2004 să dețină CCE din 1986. Toate au dreptul să se revendice ca fiind URMAȘELE acelor echipe, unele moral și altele legal. Dar niciuna nu poate deține un palmares pe care nu l-au obținut din moment ce nici nu existau.

Iar vina pentru situația în care au ajuns astăzi echipele de la noi, dezgolite de palmaresuri este a celor care au condus fotbalul românesc și au permis proprietarilor de echipe să înființeze noi societăți care să preia activele și locul în divizie ca să scape de datorii. S-a ajuns la situații absurde cu echipe cu aproape același nume (CSU/FCU, FC Rapid/AFC Rapid, FC Dinamo/AFC Dinamo, ACS Poli/ASU Poli) sau care se judecă pentru palmaresuri realizate înainte de înființarea lor (FCSB 2004 vs CSA 2017) sau chiar la situații de-a dreptul incredibile cum ar fi Petrolul (cel falimentat) care în acte era de fapt Astra, iar Astra care de fapt era Internațional Pitești... Mai rămâne doar ca Steaua să-și schimbe numele în Dinamo și invers și ne putem ***,

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (51)
Comentează