FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

CORESPONDENȚĂ GSP DIN ANTALYA „Robotul” Hanca dezvăluie cum și-a schimbat stilul de viață: „Acela a fost momentul în care nu am mai vrut să îmi inflamez corpul” + cele 3 alimente la care nu renunță niciodată

Sergiu Hanca, un fotbalist atipic / Sursă foto: Imago Images +6   FOTO
Sergiu Hanca, un fotbalist atipic / Sursă foto: Imago Images

Articol de , - Publicat duminica, 07 ianuarie 2024 14:54 / Actualizat duminica, 07 ianuarie 2024 15:56

Sergiu Hanca s-a recuperat înt-un timp record după accidentarea suferită cu FCSB și spune că stilul său echilibrat de viață a contribuit esențial în procesul de vindecare.

  • GSP are 4 reporteri în Antalya: Eduard Apostol, Remus Dinu, Cristian Preda și Ionuț Iordache sunt prezenți pe toată durata cantonamentelor echipelor din Superliga

GSP.ro l-a invitat pe fotbalistul de 31 de ani la o discuție deschisă despre nutriție, fitness și reziliență mentală, iar mijlocașul Petrolului a făcut câteva dezvăluiri prețioase pentru cei care vor să-și dea un upgrade în zona de lifestyle. Hanca e un fanatic al alimentației sănătoase și povestește pe larg cum a luat decizia „să nu-și mai inflameze corpul”. 

- Sergiu, cum te simţi după accidentarea suferită la meciul cu FCSB? 
- Sunt foarte bine, nu mă aşteptam să încep atât de repede cu echipa. Am luat cea mai bună decizie atunci când m-am hotărât să mă operez și vreau să le mulțumesc celor din club că m-au susținut. A trecut perioada aceasta, a fost cea mai grea din cariera mea, nu mai avusesem niciodată o accidentare atât de gravă. Sunt bucuros că am făcut o recuperare foarte bună și că acum pot să mă antrenez normal. 

- S-a adeverit și ce a spus soția ta, care a susținut că vei reveni mai repede pe gazon decât se preconiza. 
- Așa e. Inițial mi s-a spus că voi lipsi 4 luni, iar acum am două luni și câteva zile de la accidentare și sunt 100% refăcut din punct de vedere medical. Sunt în grafic, mai avem două săptămâni până la primul meci și am timp să mă reacomodez cu terenul. Asta îmi lipsește. În aceste două săptămâni m-am antrenat mult mai mult decât dacă nu eram accidentat. Așa că fizic sunt OK, e vorba de suflu în momentul acesta, iar la capacitate maximă voi ajunge după ce o să am meciuri în picioare.

Introspecția lui Sergiu Hanca: „Am învățat că e important să nu-ți inflamezi corpul”

- Cât de mult a contat că ești un fotbalist disciplinat și că ai făcut recuperarea așa cum trebuie? 
- Cel mai mult. Asta contează în primul rând atunci când vrei să revii după o accidentare. E o discuție mai amplă. Am învățat că e important să nu îți inflamezi corpul, am ajuns la nivelul la care știu să controlez acest lucru și să îmi ajut corpul să se recupereze cât mai repede. M-a motivat această accidentare, am fost mereu pozitiv, în niciun moment nu m-am gândit la ceva rău și mi-am zis că pot să profit de această perioadă și să câștig pe altă parte.

- Ce înseamnă această inflamare a corpului?
- În primul rând, e vorba de dietă, care e extrem de importantă. De fapt, înaintea dietei aș pune somnul, este cel mai bun remediu pentru refacerea organismului. Revenind la dietă, am un regim alimentar foarte strict de mulți ani de zile. În urma unor teste și analize, știu ce, când, cât și cum trebuie să mănânc. Am investit foarte mulți bani în aceste teste, dar m-au ajutat foarte mult să îmi cunosc mai bine corpul.

+1 FOTO

Alimentele de care Hanca nu se poate despărți: „Orez negru, cartofi dulci, carne de curcan”

- Ne poți spune 3 alimente pe care le consumi în mod regulat? 
- Orez negru, mănânc foarte des, îmi și place mult. E o sursă de carbohidrați foarte bună. Apoi cartofi dulci, mai ales după ce avem antrenamente intense și trebuie să mă recuperez. Și îmi place carnea, mai mult cea de curcan. Evit puiul și vita. Nu mă simt bine a doua zi după ce mănânc vită, e mai greu de digerat.

- Poți urma această dietă strictă și în cantonament? 
- Da, mai ales în Turcia, unde avem multe sortimente de alimente. E simplu aici, că turcii au doar curcan, pui și miel. Iar carnea de miel îmi place, mă descurc să mențin și în cantonament o dietă pe placul corpului meu.

- E un discurs nou acesta pentru un fotbalist român, am auzit atâtea povești despre omniprezentul cașcaval pane în dieta jucătorilor. 
- Să știi că eu cunosc mulți jucători care au grijă de dieta lor. Mă bucură faptul că lumea se schimbă în bine. Ne spuneau și nouă fotbaliștii mai vechi că ei mâncau friptură cu cartofi prăjiți, dar vremurile s-au schimbat, nu mai poți face față la nivelul de acum cu asemenea dietă. Trebuie să ne ajutăm organismul, din cauza alimentației apar foarte multe boli. Cu cât îi oferi corpului lucruri bune, cu atât starea ta e mai bună.

Sergiu Hanca: „În Polonia, 80% dintre jucători au nutriționist personal”

- Cum erau colegii tăi din Polonia, din acest punct de vedere, față de cei din România? 
- Cred că 80% dintre jucători aveau nutriționist personal, știau ce trebuie să mănânce. La fel ca în România, după meci se dă o pizza sau paste, dar diferența era că foarte mulți nu mâncau așa ceva, toți veneau cu caserola de mâncare. Fiecare mânca exact ce știa că are nevoie și îi face bine.

- E și exemplul foarte cunoscut cu naționala Italiei, care consumă după fiecare meci o pizza specială, cu aluat dospit 48 de ore și sos de roșii. 
- Da, așa e, contează foarte mult ce fel de pizza e. Și eu îmi mai îmi făceam acasă, dar era o pizza cu ingrediente care îmi fac mie bine. Nu le plăcea multora, dar era mai mult pentru creier, să îi dau senzația că mi-am făcut de cap.

Sergiu Hanca dezvăluie: „Îmi inflamam corpul prin ceea ce mâncam”

- Urmărești vreun specialist în mediul online sau mai colaborezi cu un nutriționist acum? 
- De partea asta s-a ocupat soția mea. Ea îi urmărește pe doi români foarte pricepuți, Sorin și Diana Gadola. Avantajul e că sfaturile lor se bazează pe ce se găsește la noi în țară, nu e nimic foarte complicat. Soția mea s-a interesat mereu și venea să îmi spună. La fel și cu gătitul, când veneam de la antrenament, ea știa ce trebuie să mănânc.

- Cum ai început să fii atent la ce mănânci?
- După o accidentare suferită la națională, în 2021. Atunci medicul mi-a spus că voi reveni după 4-6 săptămâni. A trecut această perioadă, nu eram bine și nu înțelegeam de ce. Atunci, un coleg de la Cracovia, care își făcuse un test genetic la recomandarea lui Lewandowski, mi-a spus și mie să fac aceste analize. Am văzut că am foarte multe intoleranțe și am înțeles de ce nu îmi reveneam. Pentru că eu îmi inflamam corpul prin ceea ce mâncam. De atunci urmez această alimentație strictă, iar dacă o mai comit câteodată, îmi spune imediat corpul „vezi că nu e bine!”, îmi dă eroare.

- Ai făcut teste și de microbiom sau doar genetice? 
- Am făcut patru teste. O endoscopie, analize de sânge, test pentru flora intestinală și test genetic.

Hanca, despre stilul său de viață „Dorm 8 ore pe noapte. Lucrez cu un mental coach din 2016, am fost pacientul zero în România”

- În afară de nutriție la ce mai ești atent? 
- La odihnă, foarte mult. Dorm 8 ore, aproape în fiecare noapte. Am grijă să mă culc mai devreme dacă mă trezesc a doua zi foarte de dimineață. Și mai dorm mereu o oră la prânz. 

- Consumi cafea sau energizante înainte de meci? 
- Nu. Beau o cafea în fiecare dimineață, dar atât. Înaintea beam multă cafea, dar am observat că nu e bună pentru mine în cantități mari.

- Pe partea de pregătire fizică, te axezi mai mult pe exerciții de forță sau cardio? 
- Cardio fac la echipă, separat fac doar exerciții de forță. Asta am făcut dintotdeauna, mereu mi-a plăcut să mă antrenez extra și să îmi ajut corpul să fie mai bun. Dacă aveam talentul unui Budescu sau Sânmărtean, probabil că nu mai eram așa, jucam din talent. Așa știu că am nevoie de muncă pentru a performa mai bine.

- Am vorbit despre nutriție, somn, sport. Cum ai grijă de sănătatea ta mentală? 
- Am începutul lucrul cu un mental coach în 2016. Cred că am fost pacientul zero în România în acest domeniu și m-a ajutat enorm să gestionez situațiile care apăreau în viața mea personală și în cea de fotbalist. I-aș îndruma pe toți tinerii, copiii, să ia parte la așa ceva pentru că îi va ajuta să progreseze cât mai mult, le va schimba modul de gândire în bine.

- Ai o rutină zilnică? Cum arată o zi din viața ta? 
- Îmi place să mă trezesc devreme, în jurul orei 7. Îmi fac o cafea, se trezesc și copiii, ei merg la grădiniță, eu plec spre Ploiești la antrenament. Îmi fac programul de prevenție dinaintea ședinței de pregătire. Apoi, fac refacere, stretching sau ce mai am nevoie după antrenament. De obicei, mănânc ceva imediat ca până ajung acasă să se facă digestia și să pot dormi o oră la prânz. După somn, mă duc să iau copiii de la grădiniță, iar seara mă duc la Spa, mă relaxez, urmează cina în familie și apoi ne băgăm în pat.

+1 FOTO

Obsesia „robotului” Sergiu Hanca: „Dacă nu mănânc când și cât îmi propun, devin irascibil”

- Ce părere au colegii tăi despre rutina asta a ta? Sunt unii care te imită? 
- Prima impresie e că par un ciudat, mai ales la noi se face caterincă pe acest subiect. Dar după câteva zile, parcă îi vezi pe la colțuri că încearcă și ei. Unii o fac, alții, nu. Eu le pot da doar un sfat, mai departe depinde de ei, de organismul lor. Eu fac așa pentru că așa mă simt eu bine, așa funcționez eu cel mai bine.

- Pare o viață... 
- De robot (râde). Dar nu aș mai ieși din ritmul ăsta. După accidentarea asta mi-am ieșit un pic din acest ritm. Făceam câte 3-4 ore recuperare pe zi și mi-a fost greu să mă mai țin de programul obișnuit. Eu am o obsesie, dacă nu mănânc când și cât îmi propun, devin irascibil.

- Voiam să spun o viață plină și frumoasă alături de cei trei copii ai voștri. Cum e pentru tine viața de tată? 
- E greu, dar e frumos. Pe noi ne mai ajută socrii când simțim nevoia să fim doar noi doi ca un cuplu. Copiii ne ajută să ne dezvoltăm, așa cred eu, să vedem lucrurile altfel, să ne învățăm lecțiile. Ne apasă niște butoane, ne dau niște „palme”, să zic așa, atunci când merităm. Și în același timp ne fac să ne controlăm, ceea ce facem și ceea ce spunem, pentru că ei sunt ca niște bureți. Încercăm să fim niște exemple bune pentru ei și așa devenim și noi niște oameni mai buni.

Se mută cu soția și copiii în Dubai

- Soția ta spunea că vreți să vă mutați în Dubai pentru binele lor. Cum v-a venit această idee? 
- E un loc în care noi ne simțim foarte bine, e acolo o energie pe care nu am simțit-o nicăieri. Am ajuns printr-o conjunctură acolo, în 2021, după pandemie. Și a fost dragoste la prima vedere. E un loc sigur din punctul meu de vedere, copiii de pot dezvolta sănătos, nu prea există viciile astea care sunt la noi în țară. Și au niște școli foarte bune.

- V-ați achiziționat o casă? 
- Da. Va fi gata la sfârșitul anului.

- A contat și vremea de acolo?
 - Da. În Polonia a fost o perioadă foarte bună pentru noi, dar era foarte frig. Am trăit acolo niște momente senzaționale, am fost respectat, un loc de care îmi aduc mereu aminte cu drag. Înainte de Revelion am fost trist, a murit fostul meu patron de la Cracovia, un om extraordinar, care mă iubea mult, a fost ca un tată pentru mine, m-a ajutat foarte mult. Chiar vorbisem cu el să mă întorc în Polonia, dar acum au rămas doar amintirile cu el.

- Între Cracovia și București ce alegi? 
- București. Mie îmi place foarte mult

115 meciuri, 19 goluri și 20 de assist-uri a reușit Sergiu Hanca la Cracovia, unde a evoluat între 2019 și 2022

7 partidea adunat Hanca în tricoul primei reprezentative

Vezi și alte noutăți din cantonamentele echipelor românești:

I-a luat pe toți prin surprindere cu transferul său, acum vrea să renască în Superligă: „Aveam alte filme în cap, dar nu renunț! Mă voi ridica din nou”

Roger este expresia fotbalistului brazilian: „Sunt aici să strălucesc!”. De ce va celebra golurile lui U Cluj pe care le-ar putea marca împotriva fostei sale echipe, CFR Cluj

Hakim Abdallah a spart tăcerea pentru GSP.ro! Încă mai speră ca suporterii să-i scandeze numele pe stadion: „Acea zi va veni. Mă trezesc zilnic cu acest gând”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
steaua.libera
steaua.libera  •  08 Ianuarie 2024, 18:46

Daca te apuci de fotbal si nu esti 100%, iti bati joc de timpul tau. N-am fost niciodata fan Hanca, dar nu poti sa nu apreciezi un sportiv dedicat si profesionist asa cum e el. Inteleg ca si sprijinul sotiei e consistent. Jos palaria!

istet10
istet10  •  08 Ianuarie 2024, 13:30
Postat de rumunek pe 08 Ianuarie 2024, 09:40

Hai să-l comparăm pe Tamaș la 55 cu Hanca la 55. Că există viață și după fotbal.

De fotbal discutam. Ca Tamas risca sa nu prinda 55 de ani e alta discutie. Cu tot regimul sau, Hanca e un fotbalist sub Tamas.

adwd
adwd  •  08 Ianuarie 2024, 13:08

pai are traiul unui cal de curse. mancare alergare si somn. nu se inflameaza din nimic. nu se uita la stiri nu deschide o carte , de citit nici nu se pune problema. o viata foarte interesanta ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează