Articol de Sergiu Alexandru, Vlad Nedelea, Remus Dinu - Publicat luni, 04 mai 2020 14:53
Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat azi că sportivii de performanță vor putea reîncepe cantonamentele după 15 mai, când România va ieși din starea de urgență.
- Există două scenarii privind reluarea Ligii 1. Primul dintre ele ar fi ca echipele să revină pe teren pe 5 iunie. Există și posibilitatea ca acel moment să fie decalat până pe 12 iunie.
Helmuth Duckadam (FCSB): „Așteptam vestea. 3 săptămâni de pregătire sunt suficiente”
„E bine, mă bucur, așteptam să vină această veste. Chiar mi se pare normal să se înceapă, nu cred că se pune problema de pericol la fotbal. Cred că în trei săptămâni se poate începe campionatul pentru a-l putea termina la timp.
Cinci săptămâni? Atunci să-l amânăm pe anul viitor! Băieții s-au pregătit individual până acum. O pregătire de trei săptămâni e suficientă. Dacă ar fi cinci săptămâni de pregătire, vom termina sezonul prin iulie și nu cred că am mai putea termina campionatul. Sunt multe meciuri în play-out, n-am avea cum să terminăm.
Trei săptămâni sunt suficiente, plus că fotbaliștii nu stau nici acum. Fiecare se antrenază în diverse moduri. Nu putem face meciuri amicale, dar trei săptămâni de pregătire sunt suficiente” - Helmuth Duckadam, președinte de onoare FCSB, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Marcel Popescu (CS Universitatea Craiova): „Trebuia să intrăm în normalitate”
„Era de așteptat să se ia această decizie. Trebuie să intrăm în normalitatea. Preparatorul fizic are situația la zi, cu ce poate face acum, dar trebuie să vadă de poate face după 15 mai. Nimeni nu poate spune acum de cât au nevoie jucătorii pentru a reintra în forma fizică. Trebuie să faci teste atunci pentru a vedea cât durează. Ce se știe e că trebuie ca până pe 20 iulie să se închidă sezonul pentru a anunța la UEFA care sunt echipele care merg în cupele europene”
- Marcel Popescu, președintele Craiovei, EXCLUSIV pentru GSP
Valeriu Iftime (FC Botoșani): „Îmi vine să plâng”
„Primul lucru ar fi să-l pup (n.r. pe Klaus Iohannis) A doua chestiune e că eu am spus de acum o lună de zile că 15 mai poate fi un moment bun pentru începerea cantonamentelor, în condiții de maximă atenție și maximă protecție.Fotbalul trebuie să înceapă, pentru că fotbalul e un fenomen care dă tonul la normalitate. E clar că la finalul lunii mai putem începe competiția. Vom juca fără spectatori, dar cred că suporterii ar putea fi ținuți la distanță, s-ar putea juca măcar cu 1.000 de spectatori în tribune. Totuși, e bine că o să se joace competiția și că vom putea să luăm banii de la drepturile TV.Mi-am găsit toți jucătorii. Deocamdată, singura problemă e la doi argentinieni, care nu pot veni în România. Încă nu am găsit un aeroport în care să nu fie nevoiți să stea în carantină. În rest, toți ceilalți fotbaliști vor fi aici și vor începe antrenamentele”
Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani, EXCLUSIV pentru GSP.RO
Dani Coman (Astra Giurgiu): „Trei săptămâni de pregătire sunt prea puține”
Am văzut anunțul, chiar discutam cu medicul echipei măsurile de precauție pe care le vom lua. Eu cred că vom putea începe în condiții normale și e îmbucurător anunțul președintelui Klaus Iohannis. Din punctul meu de vedere, trei săptămâni de cantonament, așa cum s-a scris în presă, ar fi mult prea puțin.
Cred că orice jucător are nevoie de cel puțin 5 săptămâmi pentru a se pune cât de cât la punct din vedere fizic. Cât de cât, repet! Existau ani în care jucătorii aveau 3 săptămâni de vacanță vara și aveam nevoie de 5-6 săptămâni pentru a fi gata pentru noul campionat. Acum, după două luni de pauză, va fi mai complicat.
Ritmul va fi mai scăzut și va fi greu de anticipat când vor fi 100% jucătorii. Avem un singur jucător în afara țării. Se va întoarce astăzi și va intra în izolare două săptămâni” - Dani Coman, președinte Astra Giurgiu, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Florin Prunea (Dinamo): „Intră în cantonament cine poate”
„Intră în cantonament cine își permite. Sunt foarte puține echipe care au baze proprii de pregătire. Cred că sunt cinci sau șase, dacă nu mă înșel. Vor trebuie să închirieze hoteluri. Va fi foarte greu pentru fotbal. La cea mai mică greșeală se va opri totul.
Știm că această decizie se va lua pentru că am primit documentația de la LPF în care ni se spunea ce trebuie să facem, ce trebuie în cantonamente, cine are voie în sala de mese, că echipamentele trebuie dezinfectate după fiecare antrenamente și altele. Nu e simplu. Mingea e la noi.
Vor fi probleme cu jucătorii străini, care nu sunt în România. Ce mai faci cu unul care a stat o lună și jumătate? Străinii care revin vor trebui să intre în carantină, 14 zile. Și nu acasă, ci unde zice statul. Dacă ai stat două luni, ai nevoie de două luni de antrenament. Dacă începe după două sau trei săptămâni vor fi probleme mari și accidentări. Sunt sigur că au fost echipe care au încălcat legea și s-au antrenat în grup. Ele vor fi avantajate.
Probleme vor fi și la cluburile unde nu s-a discutat cu angajații cu privire la salarii. Vor fi avantajate pe termen lung echipele care și-au respectat jucătorii și antrenorii. La final sigur o să fie unii care vor zice «Uite ce mi-au făcut jucătorii și antrenorii». Dar când ei voiau să discute nu prea aveau cu cine. Sezonul ăsta nu se va încheia normal” - Florin Prunea, manager general Dinamo, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Cornel Șfaițer (Sepsi): „Toată Liga 1 se bucură”
„Cred că toată Liga 1 se bucură. E cel mai important lucru. Ne putem antrena! După o perioadă atât de lungă de inactivitate, iată că sunt speranțe că lucrurile se mișcă fotbalistic și economic. Avem nevoie de 30 de zile de pregătire.
E normal să avem 4 săptămâni de pregătire. Apoi poate începem campionatul, trebuie să facem față și temperaturilor ridicate, nu doar fizic. Oricum, trebuie să fim atenți la tot ce ni s-a trasat, să fim atenția la siguranța tuturor. Pentru că dpar așa putem ca după cele 4 săptămâni de pregătire, putem juca din nou meciuri oficiale” - Cornel Șfaițer, manager general Sepsi
Măsurile anunțate azi de Klaus Iohannis:
- REVINE LIGA 1! Sportivii profesioniști pot începe cantonamentele începând cu data de 15 mai. Președintele a spus că Liga 1 și celelalte competiții vor fi reluate doar după o perioadă „suficient de lungă” de pregătire.
- Atenție, în schimb, bazele sportive nu se vor deschide pentru sportivii amatori!
- Starea de urgență de pe teritoriul țării noastre NU va fi prelungită. Vom intra, în schimb, într-o „stare de alertă”.
- Se vor redeschide saloanele de înfrumusețare, muzeele sau cabinetele stomatologice, respectând normele obligatorii de distanțare socială;
- Măsurile de relaxare nu vor fi aplicate în localitățile-focar, aflate în continuare în carantină.
VIDEO Cum va arăta sportul după COVID-19: 4 categorii de risc
Citește mai multe știri din Liga 1:
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”