FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV / VIDEO Secretele longevității lui Ciprian Deac » Alimentul pe care l-a eliminat de 5 ani din dietă: „Nu am avut niciodată vreo ruptură musculară”

Ciprian Deac FOTO: Horvath Tamas (CFR Cluj) +33   FOTO
Ciprian Deac FOTO: Horvath Tamas (CFR Cluj)

Articol de , - Publicat joi, 08 august 2024 09:47 / Actualizat joi, 08 august 2024 14:31

Ciprian Deac (38 de ani) este cel mai în vârstă titular din Liga 1, dar printre primii la toate testele fizice ♦ Într-un interviu exclusiv pentru GSP.ro, mijlocașul CFR-ului a dezvăluit care sunt obiceiurile sale zilnice, câtă mișcare face și ce restricții alimentare și-a impus ♦ „Fără multă muncă, nu mai ai nicio șansă în fotbalul de azi”, crede cel mai titrat jucător din campionat.

- Ciprian, tu urmezi o dietă personală sau mănânci ce ți se oferă de aici, de la club?
- Mănânc și ce mi se oferă aici, de la club, tot mâncare pentru sportiv e. Nu avem fast-food sau... Dar am dieta mea de care mă țin. Am un program foarte strict în care dorm de fiecare dată la amiază, mă pun foarte repede la somn, mă trezesc foarte devreme. Dar am aceste tabieturi. Le am, cred că, de vreo 15 ani.

Ciprian Deac FOTO: CFR Cluj
Ciprian Deac FOTO: CFR Cluj
Ciprian Deac FOTO: CFR Cluj
Ciprian Deac FOTO: CFR Cluj
Ciprian Deac FOTO: CFR Cluj
+28 FOTO

- Cum ai început să ai aceste obiceiuri? A fost o persoană care ți-a schimbat perspectiva de viață?
- Nu neapărat. Am avut plăcerea să joc, să mă antrenez lângă jucători profesioniști și am luat de la fiecare lucrurile bune și am văzut ce înseamnă să fii profesionist cu adevărat. Nu doar aici, pe teren. Aici, pe teren sau la stadion, petreci doar câteva ore. E important ce faci afară, pentru că eu cred că nu întâmplător am ajuns să joc la această vârstă. Nu am avut niciodată o întindere musculară, ce să mai zic de ruptură...! Ține și de viața sportivă pe care o duci.

VIDEO. Programul special al lui Ciprian Deac: „Salate la orice masă, foarte mult pește și apă plată”

- Ai putea să ne spui ce alimente nu-ți lipsesc din dieta ta personală?
- Salatele la orice masă. La prânz și cină, tot timpul masa începe cu salate.

- Deci ai urmat și tu obiceiul acesta, că acum este un trend să mănânci multe legume și fructe, înainte de a mânca din carbohidrați...
- Da, dar eu am acest program de 15 ani, înainte să fie la modă! Mănânc și foarte mult pește. Așa am reușit să mă mențin la aceeași greutate. Cred că fluctuez cu un kilogram, dar de 15 ani am aceeași greutate. Plus/minus un kilogram.

- Presupun că nici procentajul grăsimii nu este foarte mare la tine. Ți-ai dezvoltat mai mult masa musculară în acești 15 ani? Sau a rămas aceeași?
- Procentul de grăsime e undeva la cinci la sută!

Ciprian Deac: „N-am mai mâncat nimic dulce”

- Serios?
- Da. Dar să știți că nu e ușor! De multe ori chiar am făcut foamea și, seara, când m-a luat foamea, încercam să adorm cât mai repede să uit. Pentru că genetic nu stau foarte bine. Eu dacă mănânc tot ce vreau, cu toate că fac patru-cinci ore de mișcare în fiecare zi, mă îngraș foarte repede. Deci trebuie să fiu foarte atent la alimentație. Nu e ușor mai ales acasă, când îi văd pe copiii când mănâncă pizza sau cartofi prăjiți. Dar m-am obișnuit și cred că am undeva la cinci ani de când nu am mai mâncat o prăjitură sau un tort.

Secretele longevității lui Ciprian Deac » Alimentul pe care l-a eliminat de 5 ani din dietă: „Nu am avut niciodată vreo ruptură musculară”
Ciprian Deac

- N-ai mai mâncat nimic dulce?
- Nu, nimic dulce!

- Pe partea asta de pregătire fizică, cât la sută aloci forței și cât faci exerciții cardio?
- Tot timpul vin la stadion mai repede cu două ore. Undeva la o oră și patruzeci și cinci de minute îmi fac un program înainte de antrenament. Dacă nu îl termin sau vreau să fac mai mult, mai completez și după antrenament. Cardio nu prea fac pentru că ieșim afară pe teren și fac acolo.

„Nu cred că am avut mai mult de zece zile în ultimii zece ani în care să nu fac nimic!”

- Îți monitorizezi cumva toate aceste date? Cam câte calorii arzi pe zi? Ziceai că ai cam patru-cinci ore de mișcare pe zi.
- Undeva la 4.000-4.500! În funcție și de nivelul de antrenament pe care îl fac.

- Îți menții acest program și în vacanță?
- Da. Nu cred că am avut mai mult de zece zile în ultimii zece ani în care să nu fac nimic! Doar când am avut operațiile în care chiar nu am putut să mă mișc.

Secretele longevității lui Ciprian Deac » Alimentul pe care l-a eliminat de 5 ani din dietă: „Nu am avut niciodată vreo ruptură musculară”
Ciprian Deac, în sala de forță a clubului CFR Cluj

- Spuneai că n-ai avut întinderi sau rupturi, dar n-ai fost ferit de accidentări. Au fost multe accidentări neprevăzute. Și spuneai chiar, la un moment dat, că după ce te vei retrage, atunci o să simți cu adevărat ce a însemnat cariera de fotbalist. Cum te pregătești să îți îmbunătățești starea de sănătate după ce te vei retrage?
- Da, e clar că fotbalul de performanță înseamnă uzură. Sunt conștient de acest lucru, mai ales că glumeam cu colegii mei că doar umărul drept a scăpat neoperat. Dar face parte din acest sport. E un sport de contact în care trebuie să-ți asumi și acest risc!

Dar mai mult ce pot să fac? Pentru că și după antrenament stau foarte mult și la refacere. Tot ce depinde de mine fac. Acum, vârsta nu pot să o păcălesc și nici uzura corpului. Vom vedea ce se va întâmpla peste câțiva ani. E clar că o să am ceva durere pentru că simt câteodată când se schimbă temperaturile

„Chiar simt un disconfort! Sunt conștient că la bătrânețe o să-l simt mult mai accentuat. Dar asta e, mi-am asumat și am făcut ceea ce mi-a plăcut și mă simt un tip norocos. Pentru că ce poate fi mai frumos decât să faci meseria care îți place și să câștigi și foarte bine?”

Ciprian Deac, mijlocaș CFR Cluj

„Fotbalul s-a schimbat foarte mult. Fotbal în ziua de azi înseamnă viteză, forță, gândire rapidă”

- Am văzut foarte mulți copii care vin și îți cer autografe și tricouri. Chiar la un moment dat am vorbit cu un băiețel care venise din Italia special să te vadă pe tine! Ei te văd ca pe un model. Ce sfat le-ai da acestor copii dacă ar vrea să se facă fotbaliști?
- Unui copil la șapte ani, care abia se apucă de fotbal, nu poți să-i ceri mare lucru, doar să se bucure. Dar, treptat, cu cât este mai serios, cu cât ia fotbalul mai în serios, o să aibă avantaje când termină junioratul. După cum vedeți și afară, la 16-17 ani sunt jucători foarte maturi. Este incredibil...

Nivelul la care se joacă afară arată acea maturitate în joc. Ăsta ar fi sfatul meu: să ia încet, încet fotbalul cât mai în serios și să încerce să fie cât mai profesionist pentru că o să-i ajute lui foarte mult.

- Pentru că trăim niște vremuri în care e clar că nu mai e suficient talentul, trebuie să muncești. Generația nouă nu prea are această tendință de a munci.
- Foarte bine punctat! Asta e și părerea. În momentul de față, talentul nu mai înseamnă nimic dacă nu muncești! Fotbalul s-a schimbat foarte mult. Fotbal în ziua de azi înseamnă viteză, forță, gândire rapidă.

Nu mai sunt momente moarte în care poți să stai cu mingea la picior, să faci un dribling, să ai timp să gândești faza, pasele. Fotbalul s-a schimbat foarte mult, se joacă mult în viteză...

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (32)
uiuiui
uiuiui  •  09 August 2024, 20:03

prima oara l-am vazut pe dl. deac la un meci la timisoara pe vremea lui iancu impotria politechnicii. era tinar, in timpul meciului, care a devenit aprins, la un moment dat ara ascuns intr-un cort care a fost plasat linga teren si care avea un fel de geamuri. de unde dl.deac scuipa jucatorii adversi care treceau pe acolo si nu au fost putini. cum zic , era tinar. de atunci a evoluat f. mult ca sportiv si ca om. astazi poti sa-ti tragi palaria in fata lui, ceea ce si fac.

Doru.S
Doru.S  •  09 August 2024, 09:13
Postat de mr90 pe 08 August 2024, 11:20

Mai mult decit toate acestea conteaza ADN-ul pe care il ai ...

Da da...ADN-ul de campion

prodanka
prodanka  •  09 August 2024, 07:08
Postat de bercean pe 08 August 2024, 19:48

De fapt secretul longevitatii e dopajul, e plina america de astfel de exemple: lebron james, tom brady...

ginseng olimpic

Vezi toate comentariile (32)
Comentează