Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 08:26 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 09:14
Antrenamentul de sâmbătă al lui FC Voluntari a fost filmat cu o dronă. Ilfovenii bănuiesc că aparatul fusese trimis de cineva de la FCSB, deși nu au dovezi cu care să demonstreze. Informațiile nu i-au ajutat pe roș-albaștri, care abia au luat un punct, 0-0 în meciul de duminică.
Fotbalul românesc e sărac și nu are succes în cupele europene, dar e capabil să creeze scene de spionaj ca în filme. FC Voluntari și FCSB au remizat duminică seară, a fost 0-0.
Antrenamentul lui FC Voluntari, filmat cu drona înainte de meciul cu FCSB
Cu o zi înainte, ilfovenii au observat o dronă deasupra terenului în timpul antrenamentului. „Nu avem dovezi că a fost trimisă de la FCSB, dar cine ar fi vrut să filmeze antrenamentul nostru?”, spun surse de la Voluntari.
Oficialii nu au chemat poliția, deși ar fi fost îndreptățiți să apeleze. Ei au încercat să-l găsească pe omul care manevra drona și nu au reușit, au căutat degeaba în jurul terenului de antrenament. Spionajul oricum nu a funcționat, FCSB a avut noroc să ia un punct, fiindcă au jucat mai bine gazdele.
Bielsa, Petrescu, Iordănescu
Astfel de urmăriri au mai existat, de-a lungul timpului. În Anglia a fost un scandal imens în momentul în care Marcelo Bielsa, managerul lui Leeds, a recunoscut că a spionat-o pe Derby County înaintea unui meci direct, în liga a doua.
Argentinianul și-a asumat toată răspunderea pentru urmărire: „Clubul nu e responsabil, eu am trimis un om ca să urmărească antrenamentul lui Derby. Comportamentul meu nu a respectat regulile de integritate și de onestitate care stau la baza acestui club. Recunosc că am urmărit antrenamentele adversarilor înainte de a juca împotriva lor, ceea ce nu a fost ilegal!”.
Mărturia lui Bielsa nu a fost de ajuns, clubul Leeds a fost amendat cu 230.000 de euro pentru spionaj. „El Loco” a recunoscut atunci: „Am spionat toate adversarele din campionat, dar fără să încalc legi clare!”.
În România, Petrescu avea la Urziceni o gaură într-un perete și comunica pe acolo cu jucătorii atunci când era suspendat, așa le transmitea fotbaliștilor indicații în pauze.
Conducerea de la FC Voluntari a văzut drona și a tolerat-o, nu a făcut nimic ca s-o îndepărteze, deși bănuia că aparatul filma pentru FCSB, așa că roș-albaștrii nu riscă nimic, din moment ce nu există vreo dovadă că ei au înălțat drona pentru a spiona antrenamentul adversarilor de a doua zi.
Edi Iordănescu a adus o dronă la Pandurii
Edi Iordănescu a atras atenția cu o metodă nemaifolosită în fotbalul românesc: cu șapte ani în urmă, el a achiziționat o dronă la Pandurii pentru a filma antrenamentele proprii. Atunci a părut să fie un moft, dar metoda era deja folosită de cluburile mari.
Într-un cantonament din Olanda, în 2018, PAOK Salonic, pe care o conducea Răzvan Lucescu, avea două drone la antrenament, ca să înregistreze dintr-un alt unghi mișcările fotbaliștilor. Nu pe ale adversarilor, așa cum a procedat FCSB.
Filmarea cu drona în zona stadionului din Voluntari, ilegală
Dacă oficialii de la Voluntari ar fi chemat poliția, „titularul” dronei ar fi fost sancționat, fiindcă e interzis să ridici un astfel de aparat în zona stadionului din Voluntari, arena fiind aproape de un aeroport. Deși au fost convinși că drona fusese trimisă de FCSB, conducătorii ilfovenilor au ignorat-o.
Camera a captat tocmai antrenamentul din preziua meciului, acela în care Ciobotariu punea la punct tactica pentru partidă, fazele fixe, toate amănuntele de care adversarii ar fi fost interesați.
Werder Bremen a procedat la fel
În 2018, Werder Bremen a prezentat scuze după ce a trimis o dronă deasupra terenului pe care se antrena Hoffenheim, adversarul din etapa care urma: „Werder a dus, pentru puțin timp, o dronă deasupra terenului pe care se antrena Hoffenheim. Scuze pentru asta!
Drona a zburat pentru o perioadă scurtă și nu a prins momentele în care jucătorii erau pe teren. Totul a fost rezolvat cu cei de la Hoffenheim și prezentăm scuze dacă incidentul i-a neliniștit!”