Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat sambata, 01 mai 2021 11:08 / Actualizat sambata, 01 mai 2021 11:10
FCSB a regresat de când adversarii au început să ceară controale doping. Poate fi doar o coincidență instalarea crizei tocmai când cluburile au chemat ANAD în fotbal, însă monitorizarea exactă arată cum Leo Grozavu l-a surclasat pe Neubert, preparatorul-minune al campionatului.
Thomas Neubert nu a mai pregătit o trupă de comando capabilă să-și masacreze adversarii din campionat. FCSB a ajuns să fie bătută clar tocmai la capitolul la care germanul impresionase în primul mandat al lui din România, în perioada în care a colaborat cu Reghecampf.
Datorită performanțelor obținute în acea perioadă, 2012-2014, în care roș-albaștrii au câștigat două titluri și au mers în grupele Champions League, el s-a ales cu o imagine de "magician al pregătirii fizice".
A dat „contorul” peste cap
Există un nou "monstru" în competiție: Sepsi. Formația lui Leo Grozavu a învins-o pe cea a lui Neubert cu 2-1 la Giurgiu și a distrus-o tocmai cu arma pe care se baza neamțul în mod tradițional: o capacitate de efort ieșită din comun.
În ultimul sfert de oră al partidei directe, Sepsi a alergat 24,2 kilometri, FCSB "a înghițit" numai 22,1 kilometri.
Nicio echipă nu a fost în stare să egaleze performanța covăsnenilor în sezonul acesta, nimeni nu a mai parcurs o distanță atât de mare în ultimul sfert de oră al unui meci, adică în momentele în care fotbaliștii sunt epuizați, departe de forma lor cea mai bună.
Mai buni și Botoșanii, și Clincenii
FCSB nu a mai fost grozavă nici în partida de la Craiova, în care nu a dominat nici măcar în momentele de după eliminarea lui Vătăjelu.
Mai mulți decât adversarii lor, roș-albaștrii au mai încasat un gol și au pierdut cu 0-2.
Ei suferiseră și în meciuri pe care le câștigaseră. În victoria cu FC Botoșani, moldovenii au alergat mai mult în ultimul sfert de oră al jocului, 21,2 kilometri, cu un kilometru în plus față de distanța pe care au bifat-o oamenii lui Neubert.
Și jucătorii de la Clinceni au fost mai harnici și mai rezistenți, ei au alergat tot 21 de kilometri, iar FCSB, numai 20. Trupa lui Becali le-a învins pe Botoșani și pe Clinceni, chiar dacă le-a fost inferioară din punctul de vedere al capacității de efort.
Contra unor adversari mai buni, Sepsi și U Craiova, roș-albaștrii nu s-au mai descurcat, pe fondul regresului de formă, și au pierdut.
6kilometri a alergat în plus Sepsi în meciul în care a învins-o pe FCSB cu 2-1. Covăsnenii au condus cu 1-0, au fost egalați și au putut să forțeze spre final și să marcheze golul decisiv
10.000de euro încasează lunar Thomas Neubert, cel mai bine plătit preparator fizic din istoria campionatului românesc
Distanțe mari și viteză maximă
Anduranța nu a fost singurul capitol la care Sepsi i-a fost superioară echipei lui Becali. Jucătorii lui Grozavu au înregistrat în partida aceea 104 sprinturi, față de numai 75 câte au bifat adversarii.
Covăsnenii au fost mai buni la toate capitolele relevante din "monitorizarea fitness", chiar dacă Sepsi contează pe câțiva fotbaliști îmbătrâniți, așa cum sunt fundașul central Mitrea, 33 de ani, și mijlocașul-căpitan Vașvari, 34 de ani. Vârstele nu au contat, "bătrânii" au fost mai sprinteni decât erau tinerii lui Becali!
Contează și subțirimea lotului?
Craiova a comandat un test doping la partida pe care a câștigat-o cu FCSB, 2-0, și la fel o să procedeze CFR pentru derby-ul de luni cu formația lui Becali. Poate fi o simplă coincidență scăderea randamentului tocmai în perioada în care Agenția Națională Anti-Doping apare la stadioane pentru teste.
Anton Petrea, antrenorul roș-albaștrilor, a oferit recent o altă explicație pentru forma slabă a echipei lui. El s-a plâns de subțirimea lotului: "Voit sau nu, în situația aceasta dificilă am ajuns. Probabil că o să mai promovăm câțiva jucători de la echipa a doua".
Fără soluții clare, Petrea a inclus în lot tot mai mulți fotbaliști foarte tineri: Andrei Istrate, Adrian Niță, Timiș, Muși, Kecskes. Sunt jucători folosiți în mod obișnuit în competițiile U19 și în partidele "satelitului" din liga a treia, deci ar fi normal ca ei să nu aibă nici pregătirea fizică a unor seniori, nici ritmul pe care-l au fotbaliștii folosiți frecvent în prima ligă.
CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DIN LIGA 1:
Încă o lovitură pentru Toni Petrea și FCSB: victima accidentărilor s-ar fi „rupt” din nou!
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”