FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Trei cazuri de corupție povestite în direct la GSP Live: „De la FRF mi s-a zis: «Dacă nu ai vrut să iei mită, de ce nu ne-ai adus nouă banii?»”

Invitat la GSP Live, fostul arbitru Adrian Porumboiu (69 de ani) a povestit trei cazuri de corupție din cariera sa
Invitat la GSP Live, fostul arbitru Adrian Porumboiu (69 de ani) a povestit trei cazuri de corupție din cariera sa

Articol de GSP - Publicat luni, 18 mai 2020 15:10

Invitat la GSP Live, fostul arbitru Adrian Porumboiu (69 de ani) a povestit trei cazuri de corupție din cariera sa: banii primiți la Scornicești, de care credea inițial că sunt pârjoale, tentativă de recompensare după un Craiova – Steaua și tentativa de mituire cu 100.000 de lei la un meci decisiv pentru promovare. 

Adrian Porumboiu a debutat în arbitraj în Divizia C, în 1980. În 1982 a trecut la Divizia B și doi ani mai târziu a făcut pasul în prima Divizie, iar retragerea din cariera de arbitru și-a făcut-o în 1997.

VIDEO Porumboiu povestește cum a plecat cu bani de la Scornicești, crezând că sunt pârjoale

„Cine putea să facă pe vremea lui Ceaușescu ce am făcut eu, la un meci jucat pe stadionul Oltul, la Slatina, între Scornicești și Corvinul. După meci am mers la Scornicești, am servit rapid o gustare și când am plecat ne-au pus niște pachete într-o coală de hârtie. Am crezut că ne-au pus niște pârjoale ceva, că era drumul lung. Aproape de Pitești când să desfac să mănânc, erau bancnote de 100 de lei, 4.000-5.000 în total. Nu știu exact că nu i-am numărat. Ne-am întors la Scornicești și le-am dat banii înapoi”.  

VIDEO Cum au încercat oltenii să îl recompenseze după un meci cu Steaua

„La un meci dintre Craiova și Steaua, au venit cei de la Craiova cu o sumă de bani după meci. Am zis «Cei cu banii ăștia? Du-te mă de aici». Am anunțat la Federație. Imediat după Revoluție a fost. Unul de la Federație, mai simpatic așa, mi-a spus «Dacă nu ai vrut să-i iei, de ce nu ne-ai adus nouă?»”.

VIDEO Porumboiu povestește cum i s-au oferit 100.000 de lei în '86

„Câți arbitri au făcut ce a făcut Porumboiu când în ‘86, după Cernobîl. Se juca Jiul cu Baia Mare, la Baia Mare pentru promovare în prima Ligă. Și înainte de meci a venit la Vaslui, director de la combinat, trimis de un ministru sau secretar de stat, nu mai știu ce era, cu 200.000 lei. Din care 100.000 lei erau bani pentru mine.

Le-am spus să plece cât mai repede, am pus mâna pe telefon și am anunțat Federația. Era cu o geantă după el. Erau mulți bani, o mașină și jumătate. Am arbitrat meciul, s-a terminat cu un scor în urma căruia Jiul a promovat. Tot eu am arbitrat, nu m-au schimbat, meciul s-a amânat o săptămână atunci”.  

Citește mai multe știri din GSP LIVE: 

Adrian Porumboiu face dezvăluiri incredibile și îl contrazice pe Mircea Lucescu: „Foloseau tehnici odioase, erau diabolici. Cei de la Dinamo căutau să te distrugă”

Adrian Porumboiu, replică acidă pentru secretarul general al LPF: „Ușor cu pianul pe scări că îți cad clapele peste nas”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (8)
10152745185266576
Romeo Ionescu  •  21 Mai 2020, 13:32

mi-a spus un (fost) președinte de club că mita pentru un arbitru ca să câțtigi în deplasare era jumătate din prețul unei Dacii (35.000, salariul minim fiind la 1500 sau mai mic). Nu așteptam o știre de senzație de la el și mi s-a părut ceva neverosimil. După ce spune Porumboiu pare plauzibil. Niciunul nu va spune că a luat și el. A existat și cazul Steagul Roșu prin 1983 cu conducători și arbitri implicați, în care și jurnaliștii (pe atunci nu scria oricine) primeau atenții. Acesta a fost fotbalul nostru, cu multe titluri acordate în culise, iar după 1990 titlurile par a fi acordate din prima etapă, firește echipele trebuie să se miște ”cu talent”. De exemplu finișul din 1998 când Rapid se încurca la Craiova și lăsa titlul Stelei, după care câștiga cupa Rom scoțând Craiova din cupele europene. După ce Steaua a dat chix in CCE (1998), Rapidul a fost lăsat să câștige, ei reușind un chix și mai enervant, cu Skonto Riga

ipse
ipse  •  19 Mai 2020, 11:05

@cpt.ahab Cat despre meciul pe care spui ca l-au urmarit la Mangalia sau unde s-a jucat, cred ca fie n-ai priceput nimi9c din acel meci, fie te-ai lasat influentat de presiunea pe care o puneau suporterii echipei gazda pe brigada de arbitrii. Daca era cum spui tu, Ceahlaul nu pierdea nicidecum cu un sec 3-0, cum te-ai exprimat. Porumboiu a fost cel mai corect arbitru pe care eu l-am prins de cand ma uit la fotbal. Nu-mi amintesc absolut niciun articol unde sa fie facut praf de presa, asa cum s-a intamplat cu multi altii, intre care Corpodean, este ca-l stii?, Balaj, craciunescu, ca sa dau doar 3 exemple de arbitrii f. cunoscuti.

ipse
ipse  •  19 Mai 2020, 10:59
Postat de cpt.ahab pe 19 Mai 2020, 10:49

Nu cred nimic din ceea ce spune Porumboiu. În anul în care a promovat Ceahlăul în prima ligă mă nimerisem la Mangalia, Callatisul local jucând cu nemțenii. Arbitru? Nea Porumbiște. A tras cu nemțenii într-o veselie, îl huiduia stadionul încontinuu, dar nici așa n-a putut ajuta echipa dragă: Mangalia avea trupă, era antrenată de Stoichiță. Mi se pare că juca la ei și Lavi Hrib, oricum a fost un 3-0 sec. Din păcate, alții n-au avut trupă atât de bună încât să reziste și adversarului și brigăzii de arbitri. Și uite-așa, ne-am trezit în prima ligă cu un membru marcant al Cooperativei.

Da, un membru al cooperativei subordonata lui Borcea, implicit lui dinamo. Sau ai uitat cum se dadea la o parte echipa lui Pinalti cand juca cu dinamo?! Sau cum Simona Marinescu, mare PSD-ista la acel moment, s-a implicat dupa acel blat dovedit cu Ceahlaul si v-a salvat de meci pierdut si o penalizare substantiala?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează