FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

EXCLUSIV Un fost fotbalist din Liga 1 dezvăluie, direct din Wuhan, care e cheia stopării pandemiei: „Orașul a fost redeschis după 76 de zile, dar epidemia nu s-a încheiat complet”

Captură YouTube @The Guardian +34   FOTO
Captură YouTube @The Guardian

Articol de GSP - Publicat joi, 09 aprilie 2020 11:20

Mijlocașul Lu Yuefeng (24 de ani) a fost adus de CFR Cluj în 2017. N-a jucat în Gruia, ci doar la formații din Liga a 3-a și a 2-a, iar acum este acasă, la Wuhan, de unde povestește cum s-a trăit pandemia în orașul unde s-au raportat primele cazuri de Coronavirus

Transferul lui Lu Yuefeng în Liga 1 a fost unul despre care s-a vorbit mult la acea vreme. În octombrie 2017 ajungea la CFR și devenea primul chinez din prima divizie a României. N-avea să joace niciun meci pentru campioana României, ci doar pentru echipa secundă, din Liga a 3-a. 

Mijlocașul chinez a fost împrumutat de ardeleni la Luceafărul Oradea și Dacia Unirea Brăila, iar de anul trecut a fost cedat definitiv la Pandurii. În prezent, jucătorul este acasă, în China, exact în orașul Wuhan, acolo de unde au apărut primele cazuri cu Covid-19 în lume. Gazeta a stat de vorbă cu Lu, care a fost nevoit să-și rezilieze contractul cu Pandurii, fiind blocat în țara sa.

Lu Yuefeng, ex-CFR Cluj: „Au deschis orașul! China a câștigat lupta”

- Te salut, Lu! Ești bine? 
- Salut! Da, mulțumesc. Sunt bine și bucuros că totul merge spre normal.

- Pare că în China situația e sub control, dar ce a fost înainte? 
- Dacă ar fi să-ți fac un istoric scurt, aș începe așa. Orașul meu, Wuhan, a fost închis pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de Revelionul Chinzesc. E și ziua în care toți oamenii merg acasă, să stea cu familia. Sincer, eu când am auzit știrea cum că se închide orașul, am fost panicat și totodată trist.

- O situație nouă, e normal poate, dar cum a apărut virusul? 
- La început nimeni nu-i dădea atenție. Sunt mai mulți factori aici. Perioada de incubație a acestui virus este de 14 zile, așa că nimeni n-a crezut că virusul se poate transmite și că poate lua o asemenea amploare. Chiar și așa, pentru că la început virusul s-a transmis lent, numărul de persoane care au ajuns să fie internate a crescut. În acest moment se știe că nu este un virus gripal general, ci un nou tip, foarte contagios. În Wuhan sunt mulți oameni în vârstă care au murit. Cred că se știe și în România că bătrânii sunt mai slabi în fața acestui virus. 

- Ce măsuri s-au luat? 
- Pentru a preveni ca virusul să iasă din Wuhan, guvernul Chinez a decis să închidă toate cele 75 de ieșiri din Wuhan. Orașul meu, fiind principalul focar, a construit rapid două spitale și, în același timp, a transformat stadioane, școli și alte locuri publice în spitale cu locuri de triaj. Sperând așa ca toată lumea să fie tratată rapid. 

- Am văzut și noi ceva imagini de acolo... 
- Bănuiesc că s-au răspândit rapid. Au venit medici și voluntari din alte orașe pentru a pune umărul la salvarea Wuhanului. Sunt primele măsuri.

- Totuși ce înseamnă acolo închiderea orașului? 
- Nimeni nu mai face nimeni, nimeni nu mai muncește. Aproape că nu mai sunt pietoni pe stradă. Nimeni n-are voie să iasă din oraș, nimeni nu poate ieși din zona rezidențială. Toți stau izolați pentru a evita infectarea în masă. 

- Am citit că orașul Wuhan a revenit la normal, nu? 
- Pe 8 aprilie, la ora 8:00, Guvernul Chinez a anunțat deschiderea orașului Wuhan, ceea ce înseamnă că Wuhan a învins virusul, iar China a câștigat lupta. Mulți străini care sunt închiși aici se pot întoarce acasă și îți pot revedea familiile. Însă autoritățile încă mai controlează ieșirea oamenilor din oraș, pentru că epidemia nu s-a încheiat complet. 

- Care crezi că a fost pasul perfect făcut de China în lupta împotriva virusului? 
- Cheia înfrângerii epidemiei stă în dorința oamenilor de a se uni și a se ajuta reciproc. Tocmai de asta vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor din medicul sanitar. Au fost excepționali!

EXCLUSIV Un fost fotbalist din Liga 1 dezvăluie, direct din Wuhan, care e cheia stopării pandemiei: „Orașul a fost redeschis după 76 de zile, dar epidemia nu s-a încheiat complet”

Lu Yuefeng (dreapta) a fost transferat de CFR Cluj în 2017

„Am trimis măști și mănuși prietenilor din România"

- Te-au sunat prieteni din România să-ți ceară ajutorul? 
- China ajută acum multe țări, inclusiv România din ce am înțeles și donează materiale sanitare. Inclusiv eu am trimis câteva măști și mănuși cătorva prieteni din România, ca să-ți răspund la întrebare. Sper să fiți bine și voi! Iar când totul se va termina, îi voi chema pe toți prietenii din România la Wuhan. 

- Cum a fost pentru tine experiența din țara noastră? 
- Am locuit în România doi ani și jumătate. Am fost fericit în perioada asta. Trebuie să le mulțumesc tuturor antrenorilor pentru că mi-au dat șansa de a învăța lucruri noi, de a-mi dezolva abilitățile, ca să devin mai puternic. Am acumulat multă experiență în România. Iar fanii sunt fantastici acolo. Mi-am făcut mulți prieteni acolo. Unii antrenori și coechipieri m-au invitat la ei acasă. Mulțumesc tuturor pentru că m-au ajutat inclusiv în momente grele. 

- Ultima dată la Pandurii, te întorci când se va putea? 
- Din cauza pandemiei am fost nevoit să-mi închei contractul cu Pandurii. Sper să am ocazia să revin în România, să învăț și mai multe lucruri, poate chiar să joc la un nivel superior.

„Măsurile au ajutat ca autoritățile să poată controla încet pandemia. Au început ușor-ușor ca unii oameni să poată munci, inclusiv tatăl meu. Eu n-am putut face mare lucru. Am încercat doar să mă antrenez acasă" - Yuefeng Lu

82.000 de cazuride pacienți infectați a declarat China, având 3335 de decese

1.160de cazuri active mai are China, care n-a declarat însă și pacienții asimptomatici

1,5 milioaneeste pragul depășit de pacienți infectați cu Covid-19 în toată lumea, fiind aproape 90.000 de decese

FOTO Cadre inedite cu efectele pandemiei de coronavirus în lume:

+29 FOTO

Citește mai multe știri din Liga 1:

Ce „viespar” e la Dinamo, în plină pandemie: românii îi suspectează pe străini de „blat” la bani

Afacerea lui Vali Lazăr merge bine în pandemie: „Iau mai mulți bani decât 5-7 colegi de-ai mei”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Rezultate alegerile prezidențiale 2024: Georgescu primul, Lasconi l-a depășit la limită pe Ciolacu!
Stiri extrasport
Rezultate alegerile prezidențiale 2024: Georgescu primul, Lasconi l-a depășit la limită pe Ciolacu!

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (1)
hhannibal
hhannibal  •  09 Aprilie 2020, 13:31

Pa drracu', mint si chinezii de ingheata apele...nu dau cifrele reale...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează