Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 08 decembrie 2020 08:42 / Actualizat marti, 08 decembrie 2020 09:08
Implementarea arbitrajului video pare iminentă, doar că e greu de aplicat și produce o dispută între FRF și LPF. Liga a găsit deja finanțarea, Federația vrea să fie creditată cu meritul pentru plan, LPF are și ea orgoliul acesta.
După fiecare etapă în care arbitrii greșesc grav, cluburile își amintesc de arbitrajul video. Doar că VAR nu e ușor de instalat în România, chiar dacă Liga Profesionistă de Fotbal și Federația îl prezintă ca și cum ar fi iminent.
VAR mobil și un milion de euro
LPF pretinde, în discuțiile pe care le-a avut cu cluburile, că ar avea materialele necesare. Care ar fi acestea? Trei mașini din care arbitrii VAR pot să vadă fazele, autoturisme care pot fi plimbate de la un meci la altul încât ele să acopere toată etapa. Liga Profesionistă ar fi acoperit și costurile.
Partenerul principal, EAD, societatea care deține drepturile de transmitere a meciurilor din prima ligă, ar fi dispusă să pună un milion de euro ca să acopere cheltuielile operaționale. În mașinile cu tehnologie pentru VAR s-ar afla arbitri care ar analiza fazele suspecte. LPF ar rezolva astfel un subiect pentru care cluburile pun o presiune tot mai mare, nemulțumite fiind de numărul uriaș de greșeli flagrante de arbitraj.
Mai durează opt luni!
Federația nu e însă de acord cu simplitatea cu care LPF prevede VAR. FRF gestionează Comisia Centrală de Arbitri și depinde de ea rapiditatea cu care sistemul va fi introdus în fotbalul românesc. FRF i-a transmis Ligii că nu e posibil ca VAR să fie introdus acum în prima ligă, chiar dacă echipamentul tehnologic este la dispoziție, întrucât arbitrii nu sunt pregătiți. Pentru ca ei să fie gata să folosească arbitrajul video, ar fi nevoie, conform discuțiilor dintre FRF și LPF, de o perioadă până la opt luni!
Ceea ce ar însemna ca VAR să nu existe în România nici măcar la începutul sezonului viitor! Cluburile au insistat pentru folosirea sistemului cât mai curând, iar oficialii din fotbal erau convinși că avea să fie utilizat măcar în play-off. Șansele pentru un asemenea scenariu sunt însă aproape nule.
37 de milioane de eurovalorează drepturile TV pentru un singur sezon din Liga 1, o competiție în care VAR încă nu există
Arbitrii cu cele mai multe greșeli:
- Radu Petrescu 7
- Andrei Chivulete 6
- George Găman 4
- Marcel Bârsan 3
- Sebastian Colţescu 3
- Marian Barbu 3
Luptă politică
Federația și Liga Profesionistă au un interes comun: să le confirme cluburilor interesul de a avea arbitraj video. Instituțiile nu se mai înțeleg atunci când împart meritul pentru instituirea acestui sistem. FRF vrea să se știe că ea a aplicat VAR și că i se cuvine totul, LPF caută același lucru. De pe urma conflictului politic rezultă un blocaj în care nimeni nu e capabil să instaleze arbitrajul video în România. Liga e încântată că a găsit surse de venit pentru ceea ce presupune VAR, Federația amână implementarea sistemului.
„Numai idioții se opun!"
Cluburile insistă pentru arbitrajul video, disperate din cauza greșelilor tot mai multe și mai grave pe care le comit arbitrii. Valeriu Iftime, unul dintre președinții cei mai hotărâți, a susținut că „numai idioții se opun acestui sistem!". Dan Petrescu, demis recent de la CFR, insista și el pentru VAR. Conform clasamentului greșelilor decisive, Astra, Chindia și Clinceni au suferit cel mai tare de pe urma greșelilor pe care le-au comis arbitrii. Hermannstadt, Botoșani și FCSB au beneficiat cel mai mult de erorile pe care le-au comis brigăzile.
VIDEO. Salvarea lui Dinamo vine din Turcia? Dezvăluirile conducerii
Citește mai multe știri din Liga 1:
Mihai Stoica râde de rivala Craiova » Ce mesaj a postat pe Facebook
Edi Iordănescu, singurul antrenor din Liga 1 care nu se supune lui FCSB! Doar el a reușit asta