Articol de Costin Ștucan - Publicat vineri, 21 iunie 2019 11:23
În direct la GSP Live, Daniel Isăilă, fostul selecționer al naționalei under-21, a vorbit despre efectele adverse ale pregătirii fizice dure din fotbal. El a dat exemplu perioada de succes de la FCSB, cu Thomas Neubert în staff, și consecințele grave nevăzute ale metodelor folosite de german.
VEZI AICI DECLARAȚIA LUI ISĂILĂ DE LA GSP LIVE
În urmă cu câțiva ani, biochimistul român Dorel Tocitu declara că văzuse în analizele fotbalistului Daniel Isăilă o valoare de 4 ori mai mare a unei enzime, creatinchinaza. Rezultatul avertiza că în corpul actualului antrenor exista riscul iminent al unei accidentări grave.
Isăilă a confirmat episodul și accidentarea, pe care Tocitu o anticipase dintr-o simplă analiză:
“Eram venit după o perioadă foarte solicitantă. Mi-a aduc aminte că-l aveam antrenor pe Gabi Stan, avea niște antrenamente spartane. Din păcate, după acea perioadă m-am și accidentat. La 29 de ani, am făcut ruptură de ligamente după care am făcut operație, recuperare, am revenit și am recidivat. Astfel de pregătiri duse la extrem duc din păcate la accidentări foarte grave”.
Isăilă a deschis apoi un subiect delicat și a dat exemplul pregătirii fizice intense de la FCSB din mandatul lui Laurențiu Reghecampf:
“Toată lumea vorbește la superlativ de perioada Thomas Neubert la Steaua, da?! Ia uitați-vă câți jucători au suferit accidentări grave după perioada aia! Poți să duci o pregătire din asta un an, doi, maximum. Apoi, e clar că organismul cedează. Și luați toți jucătorii care au fost la momentul respectiv, câți au ajuns să aibă accidentări grave. Nimeni nu punctează asta"
- Reporter: Asta s-a întâmplat și cu Klopp la Dortmund. Jucătorii au început să cadă pe capete.
- Isăilă: În momentul ăla, trebuie să schimbi echipa sau să schimbi antrenorul sau preparatorul fizic. Nu poți să duci la nesfârșit o astfel de pregătire. E imposibil. Organismul cedează.
Venit la FCSB împreună cu Reghecampf în 2012, Thomas Neubert a atras atenția prin pregătirea fizică intensă, bazată pe folosirea benzilor TRX.
În paralel, însă, forma fizică excelentă atinsă de jucători a ridicat semne de întrebare și chiar acuzații legate de doping.
În 2018, Gazeta a publicat documente descoperite în baza de date Football Leaks care arată că, în mandatul lui Reghecampf, FCSB a achiziționat un aparat (foto jos) care poate să dopeze prin schimbarea sângelui. Clubul a negat că a folosit aparatul pentru autohemoterapia majoră, metodă interzisă de WADA, iar jucătorii au susținut că au folosit tehnologia doar pentru insuflații rectale cu ozon, metodă permisă.
În mandatul lui Reghecampf și după despărțirea de antrenor și de preparatorul fizic, fotbaliști importanți din lot au suferit accidentări serioase. Printre ei se numără Vlad Chiricheș, Alex Bourceanu, Mihai Pintilii, Florin Gardoș, Iasmin Latovlevici și Raul Rusescu.
În primele două sezoane cu Reghecampf pe bancă, FCSB a luat două titluri și s-a calificat în optimile Europa League. În al doilea mandat, însă, echipa a ratat obiectivele.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”