Articol de Cristian Geambașu - Publicat duminica, 24 august 2014 00:00 / Actualizat sambata, 23 august 2014 23:38
Trebuia să fie o formalitate. Formalitatea s-a transformat în vis urît. Steaua a plătit suficienţa cu care a tratat Ceahlăul, o echipă surprinzător de curajoasă
Înapoi acasă. Dar mai este "acasă" în Ghencea? Nu este mai acasă acum pe Stadionul Naţional? Acasă-neacasă, lumea nu s-a înghesuit ca la meciul cu Ludogoreţ. Întîlnirea cu Ceahlăul nu duce spre milioanele din Champions League. Dar duce spre titlu, iar şutul lui Achim din minutul 7 a fost un avertisment. Că drumul spre raiul titlului nu este presărat doar cu formaţii cuminţi. Ca de obicei, Arlauskis a parat şi ceea ce putea începe complicat a rămas doar ca amintirea unui bîzîit de ţînţar.
Click aici pentru VIDEO şi FOTO!
Echipă-hibrid
Gâlcă a trimis în teren o formulă în care a amestecat consacraţi şi pretendenţi. Cu titulari de drept şi titulari de conjunctură. Rotaţia cadrelor le permite lui Ionuţ Neagu şi Pîrvulescu să prindă mai multe minute decît au reuşit în tot campionatul cu Reghe pe bancă.
Lîngă ei, tot din divizia de elită, Rîpă, Breeveld, Stanciu şi Chipciu. Şi Keşeru, evident. Luchin, Filip şi Toşca, din divizia blindate uşoare, au completat "11"-le trimis în teren cu o misiune foarte clară. Victorie de serviciu, fără sacrificii, dar victorie.
Iese Arla. Alarmă?
Prima problemă reală nu apare la şutul lui Chitoşcă (33), prins în doi timpi de Arlauskis, ci după încă 5 minute, cînd portarul stelist acuză o lovitură pe muşchi şi cere schimbare. Iese fără să şchiopăteze. Nu pare să fie alarmă de grad 0, dar cu Niţă în poartă lucrurile se pot complica.
Încurajaţi, moldovenii care se închină Zeului Pietricica ajung încă o dată la poarta adversă: Ştefănescu (40) îşi face loc printre mijlocaşii la închidere ai Stelei - Neagu şi Breeveld -, găseşte pasa spre Popadiuc. Mijlocaşul dreapta al Ceahlăului alege o execuţie pretenţioasă şi reuşeşte doar un şut paralel cu poarta lui Niţă, care plonjase totuşi pe traiectoria mingii.
Ceahlăul nu seamănă cu o formaţie pregătită de Florin Marin, prudentă pînă la exasperare, adică, iar Steaua nu seamănă cu ea însăşi. Curajoasă, rapidă şi laborioasă, mai exact.
Teoria mai uşoară decît practica
Înainte de pauză, Gâlcă înţelege că lotul e lot şi titularii sînt titulari. Şi-l scoate la încălzire pe Sînmărtean. Nu rămîne doar cu strachingul şi împreună cu Adi Popa, Sînmărtean intră să dea altă respiraţie campioanei. Ies Stanciu şi Pîrvulescu, în continuare inconsistenţi.
Oamenii lui Florin Marin nu par impresionaţi de schimbările lui Gâlcă, joacă, pasează atent, iar golul lui Achim (48), după o pasă a lui Dumitraş, arată care este diferenţa dintre o apărare cu Luchin şi Filip prin comparaţie cu aceea asigurată de Szukala şi Varela.
În acest punct, la 0-1, începe teoria despre şocul acuzat la golul primit. Teoria este teorie, în practică însă Steaua nu acuză nimic, poate doar surprinderea că moldovenii au tupeul să le pună probleme.
Cît mai costă o idee?
Deşi Sînmărtean, cel mai bun pasator al Ligi 1, este pe teren, deşi golgeterul Keşeru a intrat din primul minut, deşi marele Chipciu este şi el tot acolo (l-am căutat insistent, l-am identificat după banderolă), nu se schimbă mare lucru. Calancea (66) are de lucru totuşi la şutul căpitanului stelist, aflat la primul semn de viaţă fotbalistică după două treimi de partidă.
Nu merge treaba, este clar, apar şi ingredientele specifice. Precipitare, nervi, imprecizie la pase simple. Timp în care Chitoşcă (76) se distrează pe flancul drept al apărării steliste şi mai bifează un şut bun pe poarta lui Niţă. Steaua atacă, atacă, Ceahlăul rezistă, rezistă. Filip nu mai rezistă şi ia al doilea cartonaş galben. Îl urmează la cabine Chipciu, cu nervi cu tot, după un galben pentru simulare.
Peste patru zile s-ar putea ca Steaua să-i mulţumească Ceahlăului. A fost un mesaj despre ce păţeşti cînd nu îţi mai încapi în piele.
4 luni şi jumătate trecuseră de la ultima înfrîngere a Stelei în Liga 1: 0-1, tot în Ghencea, cu FC Vaslui, pe 11 aprilie
4 ani şi jumătate au trecut de la ultima victorie obţinută de Ceahlăul în Ghencea, 3-1 în februarie 2010
S-au dat primele 500!
Suporterii stelişti au fost mai încîntaţi de faptul că oficialii din Ghencea au decis să vîndă bilete pentru meciul de miercuri seară cu Ludogoreţ, din deplasare, decît de partida de aseară contra Ceahlăului. Cu mai bine de o oră înainte de startul partidei, suporterii campionilor cumpărau mai multe tichete pentru meciul retur contra bulgarilor. Din cele 2.200 de tichete au fost scoase în vînzare doar 750, restul fiind deja blocate de ultaşii din galerie, care s-au înscris de mai bine de o săptămînă pe un tabel. Din cele scoase la casele din Ghencea, deja s-au epuizat puţin sub 500 de tichete. Preţul unui tichet este de 24 de lei.
Tase n-a forţat ieri
Chiar dacă Gâlcă a schimbat programul echipei în ziua meciului, ieri fotbaliştii campioanei au efectuat un antrenament la stadionul Ghencea. La şedinţa de pregătire a participat şi Cristi Tănase, care nu a făcut antrenament alături de restul jucătorilor, ci doar cîteva alergări de încălzire. După ce sîmbătă acesta a simţit dureri şi a părăsit antrenamentul după numai cîteva minute, ieri tehnicianul de 42 de ani a decis să nu-l forţeze pe decar. El va încerca un nou antrenament la intensitate maximă cu echipa luni dimineaţă. La meciul de aseară, Tănase a văzut meciul din lojă, alături de Latovlevici, aflat în discuţii avansate cu croaţii de la Dinamo Zagreb.