Articol de Victor Vrînceanu - Publicat duminica, 14 ianuarie 2018 09:00
Visul ”câinilor” de a evolua în Champions League devine realitate într-o piesă de teatru în care un ultras dinamovist e judecat într-un proces ce se ține în timpul finalei Juventus Torino - Dinamo București.
"Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League!", spunea Cristi Borcea în 2007, când toată suflarea dinamovistă visa la grupele competiției continentale. De atunci au trecut 11 ani, iar Dinamo tremură la gândul că poate rata play-off-ul Ligii 1.
Drama fotbalistică a clubului care în 1984 juca semifinalele Cupei Campionilor Europeni împotriva lui Liverpool l-a inspirat pe regizorul Matei Lucaci-Grȕnberg.
Acesta a pus în scenă la " Unteatru" piesa " Procesul lui David M. Golan", care parodiază situația actuală a fotbalului românesc, dar și tipologiile umane care fac parte din fenomen și societatea românească: "Am gândit această piesă și pentru că se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire, de aceea textul e încărcat de simboluri în acest sens. Și, nu în ultimul rând, pentru că sunt dinamovist. M-a atras conceptul de rivalitate a două echipe care nu mai sunt ce au fost. Acest lucru are poezia lui și seamănă foarte mult cu noi ca popor".
Tricoul lui Patrick Petre
Piesa urmărește povestea unui ultras dinamovist care vandalizează din greșeală statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității, este arestat și judecat într-un proces cu jurați. Inculpatul David Golan poartă simbolic tricoul lui Patrick Petre, jucătorul-problemă din Ștefan cel Mare: "L-am ales pe Patrick știind că nu a fost tocmai un tânăr fotbalist prea liniștit".
De-a lungul procesului, inculpatul trebuie să-și dovedească nevinovăția și relaționează cu un procuror naționalist, zelos, dar și cu martori steliști: "Dacă dinamoviștii erau steliști, atunci nu mai erau huligani", spune printre altele un martor stelist.
Drapelul căzut
În același timp cu procesul, Dinamo joacă finala UCL împotriva lui Juventus Torino și se ajunge în momentul în care Petre jr. execută penalty-ul decisiv. Dacă marchează, Dinamo câștigă trofeul. Secvența e urmărită în sala de judecată printr-o transmisiune radio care este pusă în scenă de Kostas Mincu.
Acesta imită vocea și replicile comentatorului sportiv Teoharie Coca-Cosma, cel care a lansat celebra replică: "Suntem finalişti! Am câştigat Cupa!", în momentul în care Steaua a câștigat trofeul în 1986. După ratarea penalty-ului de către Patrick, Mincu are mai multe replici amuzante pentru pasionații de fotbal: "Dacă se concentrează, Patrick poate să facă o națiune fericită. Trebuie neapărat să marcăm, dacă nu, Cupa merge la Torino. Hai, România! Hai, Patrick! Patrick se pregătește, își ia un elan scurt...și...balonul trece pe lângă. Din păcate, Dumnezeu a fost italian astăzi! Fanii lui Dinamo huiduie. Nu așa! Nu așa! Nu așa ne respectăm țara! Echipa noastră a arătat ca o armată romană care și-a pierdut drapelul".
"Nu țin cu "câinii" în finala Champions League, "câinii" nu înseamnă România. Mihai Viteazul, dacă trăia astăzi, ar fi ținut cu Steaua, doar era cu Armata, nu?"
Procurorul Bologa
"Mi s-a părut interesantă ideea ca tot destinul fotbalului românesc să stea într-un penalty executat de Patrick Petre"Matei Lucaci-Grȕnberg, regizor
De la GSP direct pe scenă
Interpretul ofițerului Crețu, dar și al comentatorului sportiv este Kostas Mincu (foto). Acesta a absolvit UNATC după o carieră de mai mulți ani în presa sportivă. Kostas a fost reporter special la Gazeta Sporturilor din 2004 până în 2013, când a decis să-și urmeze visul de a fi actor și a fost admis la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale": "Am venit la GSP de foarte tânăr și pot spune că m-am format ca individ. A fost o etapă foarte importantă în viața mea, care m-a pregătit pentru rigurozitatea vieții pe scenă".
E pe HBO
Cel mai cunoscut nume din distribuția piesei este Maria Obretin (foto). Acesta o joacă pe Livia Georgescu, judecătoarea. Ea mai face parte, în acest moment, și din distribuția serialului "Umbre", de pe HBO, unul dintre cele mai de succes seriale românești, având și alte apariții în filme ca 6,9 pe scara Richter, A Quiet Place și altele.
Distribuție
Bologa: Andrei Cătălin
David M. Golan: Ștefan Huluba
Livia Georgescu (judecătoarea): Maria Obretin
Primul martor - Gicu Garnistratel: Tavi Costin
Martorul doi - Smaranda Grosu: Irina Antonie
Domnișoara de cultură - Vica Baboiu: Mădălina Craiu
Martorul trei - Familia Popescu: Tavi Costin și Irina Antonie
Martorul patru - Mama inculpatului - Laura M. Golan: Irina Antonie
Martorul cinci - Ion Rîmaru: Tavi Costin
Ofițer Crețu - Kostas Mincu
Cântărețul din Floci - Mircea Sfircea: Iulian Sfircea
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor