Articol de Cezar Titor, George Nistor - Publicat marti, 17 decembrie 2024 19:47 / Actualizat marti, 17 decembrie 2024 20:08
O singură etapă mai e de disputat în Superligă în acest an calendaristic. După mișcările masive de jucători din perioada estivală de mercato, GSP a întocmit o listă cu 10 performeri, dar și cu 10 jucători care au dezamăgit la noile formații ♦ Dacă Bîrligea, Blănuță sau Cîrjan au impresionat la echipele la care evoluează, în partea opusă a spectrului regăsim nume precum Jambor, Daniel Popa sau Grameni ♦ Este interesant de observat câți dintre cei aflați pe lista „neagră” vor mai continua și după perioada de mercato din iarnă.
Top 10 cele mai bune transferuri făcute în perioada de mercato din vară în Superligă:
1. Daniel Bîrligea (FCSB) - Atacantul transferat de la CFR Cluj în schimbul sumei de 2 milioane de euro s-a integrat perfect în angrenajul roș-albaștrilor, fiind decisiv atât în campionat, cât și în Europa League. De la venirea la FCSB, Bîrligea a punctat de 11 ori: de opt ori în campionat și de trei ori în grupa unică de Europa League. Este golgheterul Superligii, deschizându-și contul și la echipa națională, cu Cipru, în victoria cu 4-1 din penultima partidă a campaniei de Liga Națiunilor. Este fix piesa care lipsea FCSB-ului, fiind copleșitor pentru defensivele adverse prin pressingul agresiv prestat, remarcându-se și prin foarte puținele dăți în care pierde balonul în jumătatea de teren adversă. Grosso modo, cel mai bun atacant român.
2. Vladislav Blănuță (U Cluj) - Vârful cu origini în Republica Moldova a atins potențialul maxim sub comanda lui Ioan Ovidiu Sabău. Cu un mijloc puternic în spate, internaționalul de la România U21 se poate lăuda cu nouă reușite în actualul sezon de Superliga și două assist-uri. Cinic în fața porții, „vânător” de spații în defensiva adversă, ar putea fi ținta unui transfer important în vară, atunci când se va întoarce la FCU Craiova. „Șepcile roșii” l-au împrumutat pentru un sezon și vor avea un procent de 10% dintr-o viitoare mutare ce va depăși suma de un milion de euro. Pentru el, în acest moment, adevărata provocare este să performeze în ritm cu echipa. Va fi extrem de interesant de urmărit.
3. Benjamin Siegrist (Rapid) - Și-a așteptat rândul în Giulești, iar când a primit „buturile” doar accidentarea musculară l-a scos din teren. Portar de reflex, a dat siguranță chiar și cu o apărare extrem de fluidă în fața sa. Elvețianul de 32 de ani poate fi considerat unica moștenire pozitivă din mandatul lui Neil Lennon. Are șase meciuri fără gol primit în cele 13 partide bifate în campionat de când i-a luat locul lui Marian Aioani. La începutul anului viitor, va fi din nou disponibil pentru formația lui Marius Șumudică.
4. Cătălin Cîrjan (Dinamo) - Revitalizat sub comanda lui Zeljko Kopic la Dinamo. Sosit în România en fanfare, de la juniorii lui Arsenal, puștiul crescut în Capitală nu a reușit să se impună la Rapid, punând acest fapt ulterior și pe seama puținelor șanse primite. În perioada estivală de mercato, a primit votul de încredere al trupei roș-albe, fiind desemnat și decarul echipei. Locul său de titular nu a fost chestionat nicio secundă, iar randamentul său a fost unul bun. A marcat golul care a calificat-o pe Dinamo în grupele Cupei României (1-0 cu FC Voluntari), reușind patru goluri și o pasă decisivă în Superligă. Este „creierul” operațiunilor „câinilor” din axul median, excelând la capitolul viziune și pase filtrante, multe dintre fazele ofensive finalizate de Selmani sau Politic fiind orchestrate de Cîrjan. În ultima partidă a „câinilor”, cea cu Poli Iași, Cîrjan și-a pus colegii de mai multe ori în situații ideale, să revedem, spre exemplu, ratarea lui Opruț din prima repriză.
5. Mihai Popescu (FCSB) - Mult mai matur în joc. Experiența din Scoția își spune cuvântul. Venit de la Farul pentru 250.000 euro. Evoluții sigure atât în campionat, cât și în Europa League. L-a scos pe Ngezana din garnitura de start a campioanei en-titre și formează cel mai bun cuplu de stoperi din L1, alături de camerunezul Dawa. Conform portalului de specialitate Wyscout, are o medie de 6,1 dueluri aeriene câștigate per 90 de minute, capitol la care excelează. Cu excepția cartonașului roșu primit cu Petrolul, este greu să îi fie reproșat ceva. Un adevărat stâlp, mai ales în partidele europene în care FCSB s-a văzut nevoită să se lase dominată, așa cum s-a întâmplat cu Midtjylland sau PAOK.
6. Kennedy Boateng (Dinamo) - După un start prăpăstios, togolezul din defensiva „câinilor”, venit liber de contract de la Austria Lustenau, s-a impus rapid a fi drept unul dintre cei mai buni stoperi din Superligă. În ultimele etape, și cu omogenizarea lotului lui Kopic, Dinamo s-a prezentat excelent la capitolul defensiv. În precedentele cinci runde, toate cu Boateng titular, Dinamo a încasat două goluri. Are și contribuții ofensive: un gol și o pasă decisivă.
7. Louis Munteanu (CFR Cluj) - 9 contribuții decisive, din care 8 goluri, pentru oscilanta echipă pregătită de Dan Petrescu. Pentru semnătura lui, s-au luptat și Gigi Becali și Dan Șucu. Într-un final, a triumfat Ioan Varga. Calitatea sa este evidentă și în Gruia, fiind motorul formației, respectiv principalul pericol pentru adversare. Rămâne de văzut și cât va mai rămâne la Cluj în condițiile în care feroviarii nu au reușit să acopere deficitul financiar din ultimii ani. Când nu marchează, creează spații pentru colegii săi și devine letal chiar și în momentele moarte ale jocului.
8. Alex Tudorie (Petrolul) - Revenit în iarnă în Superligă, sub comanda lui Mircea Rednic, la UTA Arad, unde aventura sa a fost una de scurtă durată și deloc rodnică. S-a transferat la Petrolul și, la 28 ani, are unul dintre cele mai bune sezoane ale carierei - 9 contribuții decisive (8 goluri și o pasă decisivă). Conform Wyscout, este al treilea din Superligă la capitolul posibilități de goluri (xG). Rareori surprins în ofsaid, poziționarea sa fiind excelentă, este omniprezent în proximitatea careurilor adverse (51 atingeri în suprafețele adverse de pedeapsă, al nouălea din Superligă la acest capitol). Cu un total de 21 goluri, „lupii galbeni” mizează masiv pe aportul fostului vârf de la FCSB, FC Voluntari sau Universitatea Craiova.
750.000este cota de piață a lui Alex Tudorie, conform transfermarkt, cea mai mare valoare atingând-o în vara lui 2023, când s-a transferat de la Sepsi în Arabia Saudită, la Al Adalah: 1,2 milioane de euro.
9. Mamadou Thiam (U Cluj) - Senegalezul cu cetățenie franceză a bifat cinci goluri și patru pase decisive până acum. Masiv, gata să se demarce în orice ipostază, se completează de minune cu Vladislav Blănuță în atacul lui Sabău. Obișnuiește să apară și în flancul stâng atunci când antrenorul alege să evolueze cu trei mijlocași în spatele unui singur vârf. A revenit în Ardeal după o pauză de doi ani, în care a jucat pentru Al-Arabi și Al-Jabalain, formații din zona arabă.
10. Alex Pașcanu (Rapid) - Un transfer cu adevărat reușit de către giuleșteni, unul dintre puținele certe încă de la primele apariții. Fundașul central a lăsat liga a doua a Spaniei pentru a doua aventură în România, după cea de la CFR Cluj. A apărut cu brio în defensiva vișinie, în care Blazek s-a arătat derutat, iar Săpunaru a fost „trădat” de vârstă. Stoperul obișnuiește să urce la fazele fixe și o face cu brio: trei goluri în 16 partide dificile, cu multă presiune. Viitorul este al său în apărare, o problemă în minus pentru Șumudică.
Mențiuni:
Aurelian Chițu (Hermannstadt) - 5 goluri, 4 pase decisive
Denis Alibec (Farul) - 5 goluri, 3 pase decisive
Constantin Budescu (Gloria Buzău) - 5 goluri
Patrick Olsen (Dinamo) - 1 gol
Victor Dican (Farul) - 2 goluri
Dimitri Oberlin (Sepsi) - 3 goluri, 1 assist
Iulian Cristea (U Cluj) - 1 gol
Denil Maldonado (Universitatea Craiova) - 3 goluri, 1 assist
Vadim Rață (U Cluj) - 2 assisturi
Tobias Christensen (Rapid) - 2 assisturi
Alexandru Mateiu (Petrolul)
David Tavares (Gloria Buzău) - 2 assisturi
Top zece transferuri ratate:
1. Timotej Jambor (Rapid) - Slovacul de 21 de ani a fost transferat la Rapid ca înlocuitor pentru Albion Rrahmani, cedat la Slavia Praga în vară. A costat un milion de euro, astfel că presiunea a fost uriașă pe umerii săi încă de la prima apariție. Neil Lennon i-a oferit toată încrederea, însă în fața porții precipitarea, poate și vârsta, și-a spus cuvântul. Ulterior, a dispărut nu doar din echipa de start, ci și din lot. Giuleștenii se pregătesc să-l împrumute în următoarea perioadă de mercato, în speranța că vor putea recupera cel puțin o parte din investiție. Internaționalul de tineret are o singură pasă de gol în zece prezențe, cu CFR Cluj.
2. Daniel Popa (FCSB) - Dezamăgire totală în tricoul roș-albastru. După ce l-a costat 300.000 euro pe Gigi Becali, atacantul venit de la Universitatea Cluj a reușit două goluri în 27 partide, ambele cu amatorii de la Virtus, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Nici cele patru pase decisive nu îl disculpă de prestațiile mai mult decât modeste. Pariul latifundiarului din Pipera nu a fost unul câștigător, iar Popa ar putea pleca de la FCSB chiar în această perioadă invernală de mercato, ținând cont de faptul că Daniel Bîrligea rupe plasele porților adverse, iar Becali și-a manifestat deja interesul de a aduce un alt atacant. Mai mult, aventura la FCSB i-a stopat fostului vârf de la Dinamo și ascensiunea, după un sezon excelent în tricoul „șepcilor roșii”. În afara pasei decisive din partida cu Maccabi Tel Aviv, câștigată de FCSB cu 1-0 și care a consemnat calificarea campioanei în turul trei preliminar, Popa nu va rămâne întipărit în memoria nimănui drept fost jucător al trupei din Capitală.
3. Alberto Soro (Dinamo) - Curios cum un jucător care în 2019 făcea câteva dușuri în vestiarul celor de la Real Madrid și pentru care „Los Blancos” achitau 2,5 milioane de euro celor de la Zaragoza a ajuns să fie spectator de lux în echipa lui Zeljko Kopic. A venit la Dinamo fiind prezentat drept o soluție viabilă pe faza ofensivă, însă realizările sale lasă de dorit. A primit câteva șanse la început, însă părea să aibă o viteză în minus față de coechipierii săi. A primit șansa de a se revanșa în Cupa României, cu Metalul Buzău, pe 4 decembrie, însă nici în fața fundașilor de divizie secundă nu a reușit să își arate clasa. Cel mai probabil, Dinamo se va descotorosi de el în această iarnă.
4. Jovo Lukic (Universitatea Craiova) - Bosniacul de 26 de ani adus să-l suplinească pe Elvir Koljic s-a dovedit a fi o tranzacție nereușită, deși Mihai Rotaru a plătit pentru el 400.000 de euro celor de la Banja Luka. Nu și-a găsit locul în echipa lui Costel Gâlcă, astfel că a bifat doar nouă meciuri, în care a înscris o singură dată în Superliga, cu UTA. Înalt, dar foarte greoi și neclar în fața porții. Nu l-a ajutat nici atmosfera încărcată din Bănie, în prima parte a stagiunii.
5. David Kiki (FCSB) - Pohta patronului și nimic mai mult. Fundașul de bandă de care s-a descotorosit Hagi face parte din ansamblul jucătorilor care au eșuat fără echivoc în tricoul roș-albastru. Nu a reușit să se impună ca rezervă a lui Radunovic, motiv pentru care nu a prins lista de campionat. Cea de Europa League nici atât. Bilanțul său i-a făcut deja și bagajele: patru meciuri, din care unul în Superliga. Din noiembrie, lipește și de la antrenamente din cauza unei accidentări musculare.
6. Filip Blazek (Rapid) - Un caz curios. Fotbalistul despre care Șumudică declara că „are două viteze, încet și tiptil” este mai mult rezervă pentru giuleșteni. Ultimele minute bifate în Superligă sunt abia pe 6 august, când slovacul a și reușit să puncteze în remiza cu Sepsi, 2-2, de altfel, singura sa reușită în tricoul formației din Grant. De atunci, a mai jucat o oră în Cupa României, cu CS Afumați. Va bifa, cel mai probabil, la capitolul plecări în această iarnă. Dan Șucu a plătit 250.000 euro celor de la Banik Ostrava pentru Blazek.
7. Nikola Stefanovic (Oțelul Galați) - A fost eliminat în trei rânduri, de două ori direct, chiar în partide consecutive. În medie, sârbul a pierdut mingea de 9,06 ori pe meci (49,3%). Nu oferă siguranță în defensivă. Folosit de Dorinel în continuare din lipsă de alte soluții.
8. William Baeten (FCSB) - O singură contribuție ofensivă în tricoul roș-albastru, însă una foarte importantă: golul din prelungiri cu Maccabi Tel Aviv, care a consemnat calificarea campioanei en-titre din Superligă în turul trei preliminar de Liga Campionilor. Cazul belgianului este unul de amploare, întrucât reflectoarele sunt mult mai puternice atunci când vine vorba de FCSB. Gigi Becali a plătit 300.000 de euro în schimbul mijlocașului ofensiv, iar FCU Craiova a păstrat un procent de 50% dintr-o eventuală revânzare. Este folosit rar și a fost introdus titular doar în meciul din Cupa României cu Agricola Borcea. La fel ca și în cazul lui Daniel Popa, acesta ar putea pleca încă din această iarnă. Nu vorbim despre prestații slabe, ci despre inexistența acestora.
9. Dina Grameni (Rapid) - Ovidiu nu e Giulești. Mijlocașul care dirija cu măiestrie tranziția apărare - atac în echipa lui Hagi a întâmpinat un alt mediu la Rapid. Nu a reușit să se adapteze, într-un moment în care antrenorul spera să îl aibă în formă maximă cât mai rapid posibil. Nu a fost integralist în nicio partidă până în prezent. Christensen și Hromada, mult mai stabili în evoluții, îl țin rezervă la fiecare partidă. Dan Șucu a plătit 400.000 de euro Farului pentru căpitanul ei.
10. Luka Gojkovic (Rapid) - Sârbul de 25 de ani completează și el lista erorilor rapidiste la capitolul achiziții. Mijlocașul de profil ofensiv s-a obișnuit cu banca după ce a fost „probat” în cinci partide de impact, în startul stagiunii. De multe ori se pierde în driblinguri și eșuează în pasele medii și lungi. Doar patru prezențe ca titular, două assist-uri și un cartonaș roșu primit chiar la a doua apariție, în înfrângerea cu Petrolul Ploiești, 0-1.
Mențiuni:
Andrei Artean (CFR Cluj)
Jovan Markovic (Hermannstadt)
Tailson (Poli Iași)
Vahid Selimovic (Hermannstadt)
Mohammed Kamara (CFR Cluj)
Gregorio Sierra (Universitatea Craiova)
Andrei Ciobanu (Farul Constanța)
Andrei Dumiter (UTA Arad)
Dragoș Grigore (Gloria Buzău)
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!