Articol de Viorel Tudorache - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 15:12 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 16:32
Asociația Peluza Cătălin Hîldan (APCH) nu renunță la ideea de a deveni acționar majoritar la Dinamo. Reprezentanta programului socios DDB a făcut apel împotriva sentinței prin care instanța de fond a respins, la 13 decembrie 2022, Planul de reorganizare modificat, considerând că nu s-a respectat legea.
„Judecătorul sindic a făcut o analiză eronată”, menționează apărătorii APCH, de la firma de avocatură Țuca Zbârcea&Asociații.
Avocații APCH au explicat în 14 pagini de ce cred ei că Planul propus de administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu și aprobat de creditori la 14 octombrie 2022 trebuie admis.
„Judecătorul fondului a demonstrat o analiză superficială și o incoerență clară în argumentațiile sale”
În opinia acestora „judecătorul fondului a demonstrat o analiză superficială și o incoerență clară în argumentațiile sale, care sunt în fapt preluări ale susținerilor părților cu interese contrare”.
În primul rând, susțin că modalitatea de majorare a capitalului social propusă prin conversia în acțiuni a creanțelor deținute de APCH este legală.
Administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu solicită prin noul plan de reorganizare modificat transformarea în acțiuni a creanțelor APCH, în valoare de 8.607.177 de lei, circa 3 milioane de euro.
În Apel, APCH menționează: „Operațiunea de majorare a capitalului social al Dinamo 1948 prin conversia în acțiuni a unor creanțe lichide și exigibile a subscrisei împotriva societății insolvente este o specie a aportului în numerar, iar nu un aport în creanțe”, menționează apărătorii APCH.
Aceștia consideră eronată interpretarea judecătorului sindic: „Invocă dispoziții nerelevante ale legii care se referă în fapt la majorarea capitalului social prin aport în natură”.
Administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu a propus instanței reducerea capitalului social subscris vărsat, în prezent în valoare de 41.000.000 lei, al SC Dinamo 1948 SA, prin reducerea valorii de la 100 lei per acțiune la 0,22 lei per acțiune.
Un alt aspect contestat de APCH
Un alt aspect important pe care APCH îl contestă se referă la faptul că judecătorul sindic apreciază că planul de reorganizare nu prevede acelaşi tratament corect și echitabil pentru fiecare creditor.
În Apelul formulat, avocații APCH susțin că „instanța de fond reține în mod nejustificat inexistența unui tratament corect și echitabil” și apreciază că Planul modificat nu dezavantajează Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP), celălalt creditor din categoria „garantați”. Explicația: DGRFP a votat Planul modificat, care prevede că își va primi 100% din datoriile admise la masa credală.
„Planul modificat asigură un tratament corect și echitabil”, susțin avocații fanilor acționari.
„Creditorul bugetar nu este dezavantajat prin planul modificat, deoarece atât APCH, cât și DGRFP, creditori înscriși în categoria creditorilor beneficiari ai unei cauze de preferință, au votat în unanimitate planul.
Atât APCH, cât și DGRFP beneficiază potrivit planului modificat de distribuiri în procent de 100% din datoriile admise la masa credală”, se arată în document.
Reprezentanții APCH au mai precizat: „Atât garanțiile diferite deținute de cei doi creditori înscriși la masa credală (APCH deține garanție asupra unor sume de bani, în timp ce DGRFP deține o ipotecă imobiliară asupra Centrului de pregătire de la Săftica), cât și modalitatea diferită de stingere a creanțelor (conversie a creanțelor în acțiuni în cazul APCH vs valorificare garanții imobiliare în cazul DGRFP) au impus în mod natural și legal stingerea acestora la momente diferite, fără însă ca acest aspect să afecteze tratamentul corect și echitabil”.
Totodată, APCH arată că în mod incorect se reține că Planul de reorganizare modificat prevede eșalonarea plății creanțelor bugetare pe baza acordului titularului acestor creanțe, cum pretind contestatarii planului.
Planul modificat nu cuprinde o eșalonare a creanțelor bugetare curente
Potrivit APCH, planul modificat nu cuprinde o eșalonare a creanțelor bugetare curente, așa cum au reclamat Dorin Șerdean, Nicolae Badea (ACS FC Dinamo) și Cornel Țălnar.
"Și acest raționament este greșit, în realitate eșalonarea la plată a creanțelor curente nu este realizată prin plan, ci în afara și anterior planului.
Administrația Fiscală pentru Contribualii Muncii a acceptat eșalonarea la 13 septembrie 2022, printr-un act emis înainte de depunerea planului modificat", se arată în Apelul APCH.
APCH mai acuză instanța de fond de abordare incoerentă. Fanii acționari consideră că judecătorul sindic s-a contrazis, prin faptul că în cuprinsul aceleiași sentințe susține că prin conversia creanțelor în acțiuni APCH este supus unui tratament defavorabil.
„Este edificator pentru legalitatea sentinței apelate cum în cuprinsul acesteia judecătorul sindic susține mai întâi că APCH este defavorizată prin faptul că nu beneficiază de plata efectivă, ci de acțiuni la o societate insolventă, pentru ca peste o pagină să se rețină că același creditor este favorizat prin raportare la același mecanism de stingere a creanței sale.
În fapt, astfel cum am argumentat anterior, teza eronată este cea privind reținerea inexistenței unui tratament corect și echitabil al creanțelor”.
„Întreaga analiză a judecătorului sindic este excesivă, inutilă și nefondată”
De asemenea, APCH preciează că modificarea actului constitutiv nu încalcă legea, așa cum apreciază judecătorul sindic, deoarece este o modalitate expres prevăzută prin care poate fi realizată reorganizarea unei societăți insolvente.
„Întreaga analiză a judecătorului sindic este excesivă, inutilă și nefondată”, au concluzionat avocații acționarului minoritar.
Planul modificat are ca scop reducera masivă a datoriilor, de la 7 milioane de euro la 1,5 milioane euro, și tranformarea APCH in actionar majoritar, ceea ce ar echivala cu scoaterea din joc a lui Dorin Șerdean.
Data Apelului nu a fost stabilită încă.
Apelul nu este pe placul administratorului special, Vlad Iacob, care susține refacerea Planului modificat, fără conversia creanțelor PCH în acțiuni, astfel încât PCH/DDB să devină acționarul majoritar al lui Dinamo.