Articol de GSP - Publicat duminica, 08 ianuarie 2023 08:07 / Actualizat duminica, 08 ianuarie 2023 08:27
După ce a dezvăluit că Dinamo are nevoie de 1,5 milioane de euro până la 30 aprilie, pentru a obține licența, Vlad Iacob, administratorul special al „câinilor”, a vorbit despre posibilitatea ca echipa să intre în faliment.
Oficialul formației roș-albe și antrenorul Ovidiu Burcă au explicat că dacă Dinamo ar intra în faliment, o nouă echipă, care ar prelua numele, ar urma să fie obligată să achite datoriile vechii entități.
Vlad Iacob: „Un club continuator al lui Dinamo va fi încărcat cu datoriile clubului”
„Hai să nu mai vorbim cu atâta ușurință fără să avem habar de drept sportiv. Scenariul unui faliment este unul dezastruos.
Orice club care ar deveni continuator în plan sportiv va fi încărcat cu datoriile acestui Dinamo. Va primi din partea TAS și FIFA datoriile din plan sportiv. Am făcut un calcul, iar un nou Dinamo, care să pornească din Liga a 3-a sau Liga a 4-a, va avea nevoie de cel puțin 5 milioane de euro.
Iar asta dacă reușește promovări succesive. Un sezon de Liga 2, cu șanse de promovare, necesită un buget de 2 milioane. Probabil vorbim de 7 milioane de euro. Sau chiar mai mult. Și nu mai spun de efectele asupra imaginii, de ce se va întâmpla cu baza de suporteri, de fotbaliști, de angajați.
Acest Dinamo, din acest moment, poate fi salvat cu 3 milioane de euro. Ar putea ajunge în Liga 1 cu zero datorii. În timp ce orice club nou ar trebui să aibă 5-7 milioane de euro. Costă mult mai mult să o iei de la zero. Și va dura cel puțin 5 ani”, a spus Vlad Iacob pentru Radio Dinamo 1948.
Ovidiu Burcă: „Sunt costuri duble”
Și Ovidiu Burcă, fost oficial la Rapid, a vorbit despre ce presupune înființarea unei noi echipe și explică ce probleme ar exista.
„Eu cunosc cel mai bine acest subiect. Am fost la Rapid când s-a înființat o nouă societate în Liga a 4-a. Știu ce înseamnă costurile pentru a reveni în elită. E aproape imposibil să promovezi an de an.
Istoria ultimilor ani ne-a demonstrat că nu se poate. Sunt niște costuri extraordinare. Sunt costuri enorme. De exemplu, Rapid a început să plătească după litigiile pierdute.
De la zero nu se poate începe. Nu este o soluție! Se pierd mulți ani, se pierd bani, se erodează relația cu fanii. Asta nu e o soluție! Când văd că apar oameni de fotbal care nu cunosc aspectele juridice și spun cu nonșalanță că mai bine o luăm de la zero... Nu se poate! Sunt costuri duble! Nu e o variantă”, a adăugat și Ovidiu Burcă, tehnicianul lui Dinamo.