FOTBAL  »  LIGA 2  »  UTA

INTERVIU Laszlo Balint, antrenorul liderului din Liga 2: „Nu plec de la Arad nici dacă vin oferte tentante din prima ligă!”

Balint e antrenor la UTA din iulie 2019. Înainte, le-a mai pregătit pe Metaloglobus, Snagov, Csikszereda, ASA Tg. Mureș, Clinceni și Tărlungeni +14   FOTO
Balint e antrenor la UTA din iulie 2019. Înainte, le-a mai pregătit pe Metaloglobus, Snagov, Csikszereda, ASA Tg. Mureș, Clinceni și Tărlungeni

Articol de GSP - Publicat luni, 30 martie 2020 19:24

Laszlo Balint (40 de ani) e aproape de prima performanță majoră, promovarea în prima divizie cu „Bătrâna Doamnă”.

Pentru UTA, pauza forțată a venit într-un moment excelent. Adunase deja 9 puncte în 3 meciuri disputate în 2020, nu primise gol, în vreme ce contracandidatele făceau pași greșiți, schimbau băncile tehnice. Între arădeni și locul 3 sunt deja 11 puncte, o diferență imensă. Ăsta e și motivul pentru care echipa lui Laszlo Balint e văzută deja promovată și toată lumea vorbește de lupta pentru locurile 2 și 3. 

- Domnule Balint, mai poate fi ajunsă de cineva UTA? 
- Din exterior, dacă se uită cineva, așa pare, că ne-am desprins. Noi însă rămânem echilibrați. Mai sunt multe puncte în joc, trebuie să fim serioși. 

Laszlo Balint, antrenor UTA: „Mă bucură liniștea noastră, nu neliniștea altora”

 - Nu e un șablon ceea ce-mi spuneți acum, pentru a nu-i lăsa pe jucători să se relaxeze? 
- E cea mai mare greșeală dacă apare această lejeritate. Fotbalul e extrem de imprevizibil, au fost și surprize mai mari decât ce ar fi nevoie acum. Încerc să păstrez linia asta de echilibru, pe care ați văzut-o la noi de la începutul campionatului. Totul depinde de noi, mai ales că avem mari progrese la jocul colectiv. Să rămânem concentrați! 

- Diferența față de urmăritoare s-a mărit considerabil în 2020, după doar 3 etape. - Cred că nici cel mai optimist fan al nostru nu ar fi visat o asemenea desfășurare. Ne-am bucurat că am fost primii în iarnă, cu 4 puncte avans de locul 2 și 6 de locul 3. Desfășurarea campionatului în 2020 a fost extrem de interesantă prin prisma rezultatelor. -

- Vă bucură neliniștea de la principalele urmăritoare? 
- Aș formula puțin altfel. Contează liniștea de la UTA. Și anul trecut au promovat formațiile care au avut stabilitate, mai ales la nivelul băncii tehnice și al lotului. Clinceni și Chindia nu au făcut schimbări majore în pauza de iarnă. Au avut o strategie bună și în vară. Pregătirea au făcut-o uniform, ca și noi. Și noi am omogenizat repede în vară lotul, pentru că ne-am mișcat din timp pe piața transferurilor. Conducerea ne-a ajutat și rezultatul se vede. Era ridicol să facem multe schimbări în iarnă. Nu schimbi ceva ce merge bine. Am completat lotul cu jucători care ne-au ridicat nivelul. Nu mă preocupă problemele de la Rapid, Mioveni, Petrolul sau Turris. 

„Avem abia al 5-lea sau al 6-lea buget" 

- E mai grea o luptă de promovare decât una de menținere în Liga 1? Mulți spun că da. 
- N-am experiența de antrenor principal în prima divizie. Am o jumătate de sezon petrecută la Brașov ca secund, când s-a retrogradat. Pot însă face o paralelă. E o presiune și într-o parte, și în cealaltă. Diferită, ce-i drept. Când te lupți să scapi de retrogradare, te ajută și un punct. E o abordare care mie nu-mi place. Mă bucur că în ultima perioadă am avut presiunea de a juca mereu la victorie. E clar că dacă ajungem în Liga 1, acolo trebuie să regândim strategia. Să vedem ce-și propune clubul pentru primul an în "A". E clar că nu foarte mult, pentru că venim din postura de nou promovată și e greu ca, din punct de vedere financiar, să te lupți cu formații care acum sunt în play-off. 

- Apropo de partea financiară, ce buget are UTA? 
- N-aș putea să vă zic cu exactitate. Din ce știu nu suntem în Top 3 în acest moment. Cel puțin la nivel de salarii suntem cam a 5-a sau a 6-a. Sunt informații pe care le-am auzit. Nu e nimic oficial. E drept că aspectul financiar contează mult. Pentru că dacă vrei un jucător de calitate, investești. Pentru condiții de calitate, e clar că ai nevoie de un suport financiar însemnat și stabil. Din discuțiile pe care le-am avut cu conducerea, dacă vom promova, vom beneficia de un buget care să ne scutească de emoții. 

- Și aici vă întrerup puțin. S-a demonstrat că echipele care au promovat au avut probleme dacă au ales să mizeze pe același lot. 
- Depinde. Noi mergând pe ideea de unitate de grup, nu știu dacă ar fi bine să transformăm radical clubul dacă facem pasul la Liga 1. E evident că e o diferență valorică între cele două eșaloane. Și după pauza de iarnă, când am intrat în vestiar, le-am transmis băieților că e nevoie să ne ridicăm nivelul cu toții. Să ne comportăm ca niște profesioniști de Liga 1. E clar că vom avea nevoie de câteva achiziții de calitate, însă nu e o idee bună o transformare radicală. În iulie sau august, pe noua arenă? 

- Cum se simte în Arad aerul ăsta nou, cu miros de primă divizie? UTA beneficiază de o galerie de top. 
- Satisfacția mea personală e că am reușit, într-o bună măsură, să readucem oamenii la stadion. Pe umerii tuturor a apăsat o responsabilitate mare. Pentru că toți aveau pretenții, toți voiau altceva de la UTA. Am reușit să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, avem un traseu pe teren propriu foarte bun. Reușim să fim pe o poziție care să ne lase să sperăm la Liga 1. Și sponsorii au început să vină lângă echipă. E un trend și sunt convins că se va continua cu inaugurarea noului stadion. 

- Când veți intra acolo? 
- Au fost niște blocaje birocratice, să le spun așa. S-a semnat partea finală a lucrărilor. Din ce informații am sunt semne bune. Lucrurile avansează. O să merg și eu acolo când ajung iar la Arad. Cred că în iulie sau august putem evolua pe noua arenă. 

- Deci dacă promovați nu începeți sezonul la Arad
- Sunt discuții. Pot să spun că sper să jucăm primul meci în Liga 1, dacă promovăm, în fața propriilor fani. Dar și dacă vom fi nevoiți să jucăm primele 2-3 partide în altă parte, fanii vor înțelege. Și vor veni după noi. 

Sibiu, Cluj sau Mediaș 

- Și care e varianta de rezervă? 
- Nu e una concretă. Se analizează. Aștept să fim în ipostaza în care să ne gândim concret. Când matematic ne-am atins obiectivul, mă voi implica și eu direct în strategia de viitor a clubului în acest sens. 

- Târgu Mureș e o variantă?
 - Din ce știu eu nu. 

- Atunci care ar fi?
 - Se discută, Sibiu, Cluj, Mediaș. Sunt luate în calcul mai multe stadioane. Probabil că nici nu s-au inițiat discuții în acest sens. Important e să ajungem noi acolo. Să avem argumentul solid că avem pentru ce discuta. 

- Sunteți un antrenor din tânăra generație, al cărui nume a apărut pe lista Craiovei, Astrei, vă pregătiți să luați și licența PRO. Ați pleca de la UTA acum pentru o provocare la Liga 1? 
- Nu! Am fost ofertat de formații de prim eșalon. Însă repet. Mi-am luat responsabilitatea de a duce acest sezon la sfârșit cu succes, iar în momentul în care ne atingem obiectivul, aștept ca acest proiect să aibă continuitate și sper să facem o strategie utilă, de succes. Fotbalul e imprevizibil, în România lucrurile se pot schimba rapid, au fost antrenori care erau siguri pe postul lor, iar apoi n-au mai fost. Sunt variante care pot apărea. Dar, la acest moment, sunt foarte preocupat de ce se poate realiza acum și pe viitor la UTA. 

Laszlo Balint: „Antrenorul e pus să-și asume deciziile, nu să-i fie știrbite competențele"

 - Craiova, Astra, cum sună pentru dumneavoastră? 
- Categoric, tentant. Sunt două echipe de play-off, importante. Astra a fost campioană recent, U Craiova are un background extraordinar, un oraș care mustește de fotbal. Sunt tentante pentru oricine, nu doar pentru mine. 

- Ați accepta vreodată să lucrați la un club, iar munca dumneavoastră să fie călcată în picioare de patron? 
- E mult spus că munca e călcată în picioare. Totuși, e foarte important ca un antrenor, pentru a avea rezultate și continuitate, să ia decizii. Un antrenor cu decizia știrbită, dintr-un motiv sau altul, își pierde autoritatea în fața grupului. Asta în primul rând, iar în al doilea rând, îi știrbești și competențele. Antrenorul e pus acolo să-și asume deciziile. Cred că în momentul în care reușește să aibă rezultate, trebuie să aibă parte de sprijin și încredere. 

- Aveți vreun pariu cu jucătorii, ce veți face dacă promovați? Vă tundeți, am văzut că se poartă. 
- (Râde) Te rog frumos să nu le dai idei. Încercăm să menținem o atmosferă bună, dar axată pe profesionalism. Jucătorii nu se gândesc la asemenea pariuri. Promovarea ar fi o performanță pentru UTA, însă e doar pasul spre cel mai înalt nivel, unde va trebui să facem față cerințelor și exigențelor. 

- N-am cum să evit întrebarea, COVID-19 vă sperie?
 - Trebuie să respectăm deciziile autorităților. Sunt lucruri care trebuie controlate. Cum spunea și Klopp deunăzi, nu putem noi, ca tehnicieni, să emitem păreri legate de aceste lucruri, ci doar să respectăm ce spun autoritățile. Putem, în schimb, transmite mesaje către suporteri, fiind un caz de forță majoră, trebuie să fim foarte responsabili. Sper să depășim această problemă, cât mai repede. 

31 de punctedin 33 posibile a adunat UTA pe teren propriu, având un golaveraj de excepție 25-1 12.500 de locuri va avea noul stadion al Aradului

14 milioane de eurova costa noul "Francisc Neuman" 75 de ani împlinește UTA în data de 18 aprilie

„Mi-e greu să mă autocaracterizez. Dau mare importanță comunicării, atât la nivel de grup, cât și individual. În momentul în care jucătorul e la un nivel psihologic excelent, se poate exprima la adevărata valoare. Antrenorul trebuie să aibă această abilitate, planul mental e important”

„Succesul unui club stă și în unitatea care domnește acolo. De la staff, până la administrativ și până la maseur sau cei care au grijă de teren. Dacă apar fisuri la nivel de comunicare, viziune, unitate, atunci e greu ca acel grup să funcționeze”
 -Laszlo Balint, antrenor UTA

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 2:

RAPID. Dan Alexa inovează » Antrenamente online cu toți jucătorii de 3 ori pe săptămână: „Ieși ștors după o oră”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează