Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 26 iulie 2023 17:00 / Actualizat miercuri, 26 iulie 2023 17:21
Liga 2 va porni în weekendul 5-6 august. Opt echipe nu au dreptul să promoveze și, măcar teoretic, ele pot să dea peste cap play-off-ul și competiția.
Sezonul următor din Liga 2 va fi unul care o să pună în pericol tot sistemul pe care l-a stabilit Federația. Care este pericolul?
Haos în Liga 2: 40% dintre echipe n-au drept de promovare!
După sezonul regulat va urma un play-off, așa cum a fost regula și în stagiunile precedente. Doar că de data aceasta se vor afla la start opt echipe care nu au dreptul să promoveze!
Reșița, Alexandria, Șelimbăr, Corvinul, Steaua, Tunari, Slatina și Dumbrăvița nu pot să urce în prima ligă. Sunt cluburi de drept public, nu de drept privat, ceea ce nu le dă dreptul să promoveze într-o ligă profesionistă.
Din competiție vor face parte 20 de echipe, ceea ce înseamnă că aproape o jumătate vor participa fără să poată urca în Liga 1. Și că unele ar putea să fie în play-off și să dea peste cap competiția.
Deja a fost haos
Din B vor promova două direct, iar două echipe vor fi la baraj cu adversare din primul eșalon. În sezonul trecut au fost probleme, în condițiile în care nu erau atâtea „interzise”.
În play-off au participat Steaua și Unirea Dej, care nu puteau să avanseze. Steaua fiindcă era un club de drept public, așa cum este și acum și la fel cum sunt celelalte șapte formații care nu pot să promoveze. Unirea nu obținuse licența pentru eșalonul de elită fiindcă nu respecta criteriile de infrastructură.
În afara lor, au rămas patru formații care și-au împărțit locurile pentru promovarea directă și pentru baraj. E posibil, teoretic, ca în stagiunea următoare să existe trei echipe fără dreptul de promovare în play-off, iar un loc să fie mutat în play-out, în turneul pentru evitarea retrogradării.
Bani mulți de tot! Steaua are un buget uriaș
Într-o competiție în care opt echipe dintre cele douăzeci nu pot să promoveze există bugete foarte mari, de peste două milioane de euro anual
Poli Iași, Oțelul Galați și Dinamo au promovat și sunt racordate acum la conductele cu drepturi TV. Care vor fi următoarele echipe urcate din B?
Cel mai mare buget îl are Steaua, conform surselor care cunosc competiția, doar că „militarii” nu au dreptul să promoveze. „Ei au peste două milioane de euro și e ceva fără limită, Clubul Sportiv și Ministerul Apărării pot să suplimenteze dacă vor”, explică sursele.
Chiajna, care a avut an după an un buget-record, nu a promovat și uneori a ratat participarea în play-off. Steaua și Concordia vor avea din nou mai mult de două milioane de euro. Aceiași bani îi vor mai avea Gloria Buzău, Chindia, FC Argeș, cu bugete apropiate de două milioane de euro sau peste suma aceasta.
Chiar dacă nu va putea să urce în prima ligă, CSA o să fie o candidată clară la play-off, din moment ce va avea peste două milioane de euro, salarii mari și dreptul de a participa în turneul pentru promovare, unul în care nu e nevoie de licență pentru prima ligă.
5 augusteste dată limită până când Steaua își poate schimba forma de organizare pentru a obține dreptul de promovare în Liga 1 încă din acest sezon