Articol de Răzvan Luţac - Publicat joi, 18 august 2011 00:00 / Actualizat joi, 18 august 2011 13:27
De-a lungul timpului, zeci de echipe au ocupat prima poziţie în clasamentul ligii a doua sau un loc care a asigurat echipei promovarea.
Din prezenta statistică, se pot observa judeţele care au avut cele mai multe echipe cîştigătoare ale seriilor ligii secunde de-a lungul timpului sau echipe care au promovat în prima divizie din România datorită clasării pe locul secund sau după disputarea unor jocuri de baraj.
Din harta alăturată observăm următoarele:
- Municipiul Bucureşti este cel mai bine reprezentat (24 de clasări pe primul loc sau promovări*)
- Urmează, la o distanţă considerabilă, judeţele Hunedoara, Prahova şi Timiş (12)
- Nu mai puţin de opt judeţe (Botoşani, Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Harghita, Sălaj, Teleorman, Vrancea) nu au avut nici măcar o echipă clasată pe un loc fruntaş sau promovabil în liga secundă
- Unele judeţe au avut un singur club care a îndeplinit criteriul după care s-a făcut această statistică (de exemplu, CSM Reşiţa în judeţul Caraş-Severin sau Ceahlăul în judeţul Neamţ)
- Judeţul care a avut cele mai multe localităţi reprezentate în statistica întocmită este Hunedoara (4 oraşe: Petroşani, Hunedoara, Lupeni şi Brad), urmat la distanţă mică de Ilfov (3 localităţi: Otopeni, Brăneşti şi Chiajna) precum şi Argeş (Piteşti, Curtea de Argeş şi Mioveni).
- Cu 8.009 locuitori (conform recensămîntului din 2002), Chiajna este localitatea cu cei mai puţini locuitori care a dat o echipă promovată în prima ligă. Este urmată de celelalte două reprezentante ale judeţului Ilfov, Brăneşti şi Otopeni.
Întocmind un clasament al formaţiilor, Politehnica Timişoara (Poli, Ştiinţa) a ocupat de nu mai puţin de 9 ori primul loc sau un loc promovabil. Urmează Jiul Petroşani (8), care a promovat sau a ocupat primul loc de fiecare dată sub această denumire. La polul opus din punct de vedere al conservării denumirii stă FC Braşov, care a promovat sub cinci denumiri diferite: UA, Energia Steagul Roşu, Steagul Roşu, FCM şi FC.
Tot 7 este şi numărul sezoanelor în care Universitatea Cluj (Ştiinţa), Petrolul (Flacăra), Politehnica Iaşi (CSMS) şi FC Bihor (Crişul) au luat drumul primei ligi, urmate de Progresul, cu 6.
* În statistică sunt incluse şi echipele care au cîştigat seriile de ligă secundă, dar apoi au pierdut şansa de a evolua în primul eşalon în urma unui turneu în cadrul căruia erau angrenate toate cîştigătoarele seriilor sau în urma unui meci de baraj. S-a ţinut seamă şi de sezonul 1942-1943, nerecunoscut oficial de către multe surse. Au fost luate în considerare şi echipele care au cîştigat promovarea pe teren, dar au cedat locul în prima divizie.
10 din cele 23 de cîştigătoare ale primei ligi s-au impus şi în liga secundă, iar o a unsprezecea, Unirea Urziceni, a promovat în urma a două partide baraj
1934 este anul în care a debutat prima ediţie a ligii secunde