Articol de GSP - Publicat duminica, 13 februarie 2022 19:57 / Actualizat duminica, 13 februarie 2022 20:31
Szondy Zoltan, conducătorul divizionarei secunde FK Csikszereda, a vorbit despre sumele importante pe care guvernul maghiar le investește în proiectul Academiei de Fotbal a Ținutului Secuiesc și a făcut o paralelă cu CSA Steaua.
- În finalul anului 2021, Zoltan Szondy a șocat opinia publică printr-o serie de declarații: „În momentul în care presa şi televiziunile de specialitate române vor avea emisiuni şi în limba maghiară, din acel moment o să avem şi noi un site în limba română”;
- GSP.ro a discutat atunci cu toți factorii importanți din jurul echipei, inclusiv cu președintele Zoltan Szondy.
Academia Ținutului Secuiesc este un proiect sprijinit cu sume imense din Ungaria. Conform lui Szondy Zoltan, în plan ar intra aproximativ 3.000 de copii și juniori, distribuiți la centrele din Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc sau Târgu Secuiesc. Bazele proiectului au fost puse, oficial, în 2014, iar acum consumă 2 milioane de euro anual. Bani care vin de la Budapesta!
Președintele lui Csikszereda atacă proiectul de la CSA Steaua
„Nu avem niciun secret. Două treimi din buget se asigură din surse din Ungaria, de la guvernul maghiar. E vorba despre acea parte a bugetului pentru sectorul juvenil, copii și juniori.
După cum se știe, normele europene interzic finanțarea echipelor profesioniste. România face opinie separată, această regulă nu e valabilă pentru CSA Steaua. Dar pentru noi este valabil.
În cazul nostru, cealaltă treime este asigurată de la consiliul local. Acum mi-au dat ceva mai multe fonduri, au reușit să rezolve la Uniunea Europeană ca sportul să primească mai mulți bani. Mai avem și sponsori de aici, din regiune, oferă unul 100.000 de euro, altul – 200.000, fiecare contribuie cu ce sume își permite”, ”, a declarat Szondy Zoltan, într-un interviu acordat ziarului Libertatea.
Ce spun legile din România
Într-un comunicat emis de Federația Română de Fotbal în anul 2021 este explicată situația celor de la CSA Steaua. Clubul militar poate fi susținut financiar de Ministerul Apărării, cât timp nu evoluează în Liga 1.
„Legea sportului în vigoare nu prevede posibilitatea cluburilor de drept public de a fi membre ale ligilor profesioniste. Prin urmare, o structură sportivă organizată sub forma unui club sportiv de drept public nu poate participa în competițiile organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.
Pentru a putea participa în competiția Liga 1, un club de drept public trebuie să se reorganizeze sau să cesioneze activitatea sportivă unui club de drept privat. Comitetul Executiv al FRF a stabilit că această cesiune poate fi efectuată cu cel puțin un sezon anterior celui în care clubul urmează a promova în Liga 1”, se arată într-un comunicat emis de FRF, în 2021.
VIDEO Dezbaterea zilei » Cluburile finanțate de stat, cum e și cazul CSA Steaua, ar trebui lăsate să joace în Liga 1?
Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 2:
Petrolul profită de problemele clubului din Liga 1! Ce mutare forțează „lupii galbeni”
CSA Steaua, primul transfer al iernii! A adus un mijlocaș cu 25 meciuri în Liga 1