Articol de Eduard Apostol - Publicat luni, 23 ianuarie 2023 15:49 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 15:50
Valeriu Iftime, patronul Botoșaniului, a oferit un interviu-eveniment Gazetei Sporturilor în care a vorbit, printre altele, despre posibilitatea de a investi la Dinamo.
Șeful grupării botoșănene a recunoscut că era stelist în copilărie, a povestit amuzat cum a trăit momentul Sevilla '86 și a oferit detalii despre faptul că a fost dorit investitor fie în Ștefan cel Mare, fie în Giulești.
Valeriu Iftime, interviu pentru GSP: „Exclus să investesc la Dinamo”
- Domnule Iftime, vi s-a propus vreodată să mergeți la un alt club, cu brand mai puternic, să aveți altă vizibilitate?
- Lumea mi-a zis să mă duc acolo, dincolo, la Dinamo, de exemplu.
- Vi s-a propus concret?
- Da. Bine, nu cu un car plin de flori, cu oameni, cu scrisori de amor. M-au întrebat oamenii când au fost în dificultate mare, mai acum ceva timp. Apoi, când era Rapid în dificultate. Rapid acum 6-7 ani, Dinamo acum un an-doi. Dar acolo trebuie să mergi cu alte arme.
- Mai e vreo șansă să ajungeți la Dinamo? Mai ales că gruparea este într-o situație critică.
- Exclus. Eu am și o responsabilitate socială față de Botoșani, am construit un club care are oarecare contur și vizibilitate. Îmi ajunge, mai mult nu pot face în fotbal, că nu e viața mea.
Valeriu Iftime, stelist de mic
- Care va fi viitorul produs pe care veți lua bani mulți?
- Îmi pare rău că n-am nimic acum. Adică am, dar nu sunt vizibili, fiindcă echipa a jucat prost. Nici nu poate fi vorba să dăm vreun fotbalist acum, la ce situație avem. Dar avem câțiva interesanți, Dican, Mailat, Zabou, Dragu. Noul fundaș, Mutombo, o să fie o „explozie” bună. Mai sunt Pinson, Roman, Florescu. Dar trebuie să demonstrăm.
- Ați jucat fotbal?
- În curtea școlii.
- Ce v-ar fi plăcut să fiți?
- Mijlocaș. Până în a X-a, a XI-a, jucam atacant, apoi am trecut mijlocaș.
- Aveți tricou de fotbal sau vă desenați cu carioca pe tricoul alb?
- (râde) N-am avut eu... Aveam un șort, i-am zis și domnului Boloni, pe care mi l-a dat cineva și mi-a spus că a fost purtat de Loți la ASA Târgu Mureș. L-am ținut, l-am rupt, am făcut facultatea cu el.
- Cu ce echipă țineați?
- Am fost stelist din clasa a șasea. De la Dumitru, Marcel Răducanu, Belodedici - am înnebunit când a plecat din țară -, Boloni, Hagi. Am fost, ulterior, la Mondiale, la Euro, din plăcerea de a vedea fotbal.
Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani: „Pe 7 mai 1986 l-am pupat pe socru-meu”
- O partidă memorabilă pe care ați văzut-o?
- Finala de Cupa Campionilor din '86. (râde) De fericire, l-am pupat pe socru-meu. Stăteam la el atunci, eram în primul an de stagiu. Am mai avut un meci cu Spania când am rupt patul de bucurie. Live, am văzut România - Anglia la Euro 2000, când a dat Ganea gol decisiv. Am și eu echipele mele de afară cu care țin, gen Real Madrid, Liverpool, iar când bat, îmi sar dinții din gură de bucurie.
- Care e cea mai bună afacere a Botoșaniului all time?
- Ngadeu la Slavia Praga și Moruțan la FCSB. Și Meleke a fost luat pe nimic și dat pe mult. Sau Dugandzici. Cu Ongenda a fost creștere de imagine sau cu băiatul ăla din Siria, Al Mawas.
- Cine a avut meritul principal?
- Multe sunt venite prin antrenor, Croitoru. A avut un rol mare Marius, covârșitor. El m-a convins pe mine. Oricărui antrenor, dacă la 6 transferuri ai două căzături, i le spui pe alea. Eu am mers pe mâna lui. Am înțeles flerul lui. La mulți am insistat eu să rămână, gen Meleke, Dawa, dar am făcut multe împreună.
„Laudele și «sclavul lui Becali» vin la pachet”
- V-a deranjat ideea asta a unei alianțe cu FCSB sau titulatura apărută de „sclav al lui Becali”?
- Pfaaa... Mda. Mă enervează, dar nu pot reacționa. Nu te joci cu presa. Sau cu suporterii, cu dinamoviștii care-i urăsc pe steliști. Nu e niciun argument în acest tip de afirmație. Asta e, îți place când auzi „ce om grozav, face treabă la Botoșani”, dar asta vine la pachet cu „slavul lui Becali”. Deși discuția asta e ușor prostească. Cu domnul Becali m-am văzut maximum de două-trei ori în viață.
- Doar atât?
- Față în față. Așa, la telefon, vorbim mult. Discutăm despre un fotbalist și despre viața de apoi! Acesta este dialogul cel mai frecvent. Avem o controversă, după cum vă dați seama.
- Adică?
- Dumnealui spune că învierea e în carne și-n oase, eu spun că e în duh! N-am discutat niciodată politică, afaceri, ci doar în zona religioasă dialogăm. Nu ajungem la opinii divergente, totdeauna cad de acord cu el, nu sunt conflictual. Cred că fiecare om are virtute. Dacă vrei să i-o găsești, o găsești, dacă vrei să i-o estompezi, nu te apuca să-l contrazici.