FOTBAL  »  LIGA 3  »  FC U CRAIOVA

FC U CRAIOVA // EXCLUSIV Marcel Pușcaș: „Doar justiția și rezultatele vor tranșa conflictul dintre clubul lui Rotaru și al nostru”

Articol de - Publicat duminica, 13 octombrie 2019 09:00

Președinte la echipa Craiovei din "C", după ce a plecat cu valuri din FRF, Marcel Pușcaș, 59 de ani, face o analiză dură pe marginea prăbușirii fotbalului românesc la nivel de club și naționale.

- Domnule Pușcaș, cum arată viața de conducător în Liga a 3-a?
- Destul de ciudată, pentru că ești într-o zonă crepusculară, nici performanță, nici amatorism, mentalități și infrastructură neobișnuite, discrepanțe considerabile în materie financiară, în sensul că sunt cluburi cu bugete de 50.000 de euro și altele de un milion de euro. Iar majoritatea echipelor au obiectiv evitarea promovării, pentru că ar avea nevoie de trei-patru ori mai mulți bani în liga secundă.

- Formațiile care au venit însă în acest sezon din "C" arată totuși foarte OK în "B", nu?
- Așa e! Turris, Ciucul, Reșița, Rapid și Buzăul nu se fac de râs. Au operat transferuri interesante, dispun de bugete decente, iar asta ne dă și nouă o speranță în plus că vom arăta bine inclusiv în divizia secundă dacă reușim să ne îndeplinim obiectivul.

"Există un caz mai mare cu dedicație decât cel al Craiovei din Liga 1?"

FC U CRAIOVA // EXCLUSIV Marcel Pușcaș: „Doar justiția și rezultatele vor tranșa conflictul dintre clubul lui Rotaru și al nostru”

- Nu e complicat să trăiți la Craiova într-o permanentă stare de război din cauza scandalurilor cu clubul din prima divizie?
- Război nu este, pentru că avem unde să ne antrenăm, deținem o bază de cantonament, e tot ce ne trebuie la acest nivel pentru performanță. Multe cluburi din Lia a 2-a ar fi invidioase pe condițiile de la Universitatea! Sigur, știam disputa și mi-am asumat venirea la Universitatea, despre a cărui nedreptate am vorbit constant la televiziuni încă dinainte de a merge la FRF. Inclusiv în federație am invocat că nu e normal să oferi drept de promovare în L1 unei echipe când regulamentul spune că nu poate decât după trei ani. S-a abrogat însă un articol, a funcționat altă prevedere retroactiv. Poate exista un exemplu mai elocvent decât acest caz cu dedicație? În plus, clubul lui Rotaru s-a bucurat permanent de sprijinul Primăriei, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Mititelu, care a băgat milioane de euro din propriul buzunar pe vechea arenă ca să schimbe scaune, gazon, să facă două terenuri de antrenament, să achite dările pentru utilități.

FC U CRAIOVA // EXCLUSIV Marcel Pușcaș: „Doar justiția și rezultatele vor tranșa conflictul dintre clubul lui Rotaru și al nostru”

- E vreo șansă să se facă pace între cele două cluburi din Bănie?
- Justiția și rezultatele vor tranșa definitiv această dispută. Instanțele își vor spune cuvântul probabil în doi, trei ani, iar lumea va merge către acea echipă care va avea un joc mai plăcut și va aduce rezultate. De fapt, Primăria a creat această falie între cluburi. Primarul care a câștigat în 2012 a obținut mandatul în mare parte mulțumită Peluzei Sud, de unde au venit vreo 5.000 de voturi, cu promisiunea că va sprijini Universitatea Craiova. După vreo trei luni, a uitat totul! Și așa s-au născut frustrări pentru mii de oameni, s-a ajuns la minciuni și jocuri de culise, care s-au întors chiar împotriva Primăriei.

"Cine n-a avut minte să înțeleagă ce am spus la FRF să fie sănătos!"

- Cu ce buget atacați promovarea în acest sezon?
- În jur de un milion de euro. Dar, vorba lui Cruyff, nu banii joacă pe teren. Trebuie să găsești un echilibru între finanțe și valoarea echipei. Iar aici spun că avem acum un staff bun, un lot omogen, majoritatea sunt la echipă din iarna trecută, a mai trecut un retur peste ei, am mai adus și alți jucători în vară, așa că dispunem de un lot potrivit pentru a ataca promovarea. Nici nu vreau să mă gândesc la altă variantă decât urcarea în liga secundă!

- Experiența de la FRF rămâne una dintre marile dezamăgiri ale carierei?
- N-aș vrea să mai dezvolt subiectul. Mi-am spus părerea la momentul respectiv. Cine a avut urechi să audă foarte bine! Cine n-a avut minte să înțeleagă să fie sănătos! Nu spun că Federația n-a făcut și lucruri bune, aducerea Europeanului U19 în România, de exemplu, numai că, din păcate, fotbalul românesc e într-o cădere continuă și asta nu de patru, cinci ani. Sunt lucruri care depind de FRF, dar și altele care țin de situația generală a țării. Locul nostru real e acela din ierarhia cluburilor: 30 din 55 în Europa! Suntem în urma Azerbaidjanului, Kazahstanului sau Ciprului, pe care nici nu le băgam în seamă în urmă cu vreo 10-15 ani. Asta spune multe!

"Există prea multe cluburi la care preparatorul fizic îl domină pe antrenor"

- Primele două măsuri pe care le-ați lua pentru a echilibra starea fotbalului românesc?
- Numărul unu: pregătirea antrenorilor! Nu prin școala de antrenori de la FRF, ci prin cea normală, de la Centrul Național de specialitate al MTS. Așa e firesc. La federație vin doar pentru specializare, pe fotbal masculin, feminin, juniori, futsal. E ca la medicină. Toți fac facultatea și deprind noțiunile de bază, după care migrează spre diferite specialități. Problema la antrenori vine de la ceea ce învață în școală, ca repere fundamentale. De exemplu, orice tehnician trebuie să stăpânească și noțiuni de pregătire fizică, dar la noi există prea multe locuri în care preparatorul fizic îl domină pe antrenor și orice-i spune ăla ia de bun! E obligatoriu pentru un antrenor să știe cum se organizează pregătirea specifică, de exemplu. Dacă am translata asta în tenis, vă închipuiți vreodată că Halep, Pliskova și Williams ar putea face același tip de antrenamente, la grămadă?! Cineva ar muri pe drum!

- Și a doua?
- Sistemul competițional în special la baza fotbalului. O spargere pe regiuni la ligile inferioare, pentru a ține în frâu costurile, de exemplu.

"Suntem cea mai netitrată țară din estul Europei, de ce ne tot inflamăm?!"

- Ce vă transmite faptul că UEFA a împins România în a treia competiție europeană, cu acces aproape imposibil în Champions League și Europa League?
- Când ieși din peisaj, e greu să revii! Dacă ai ajuns în a treia ligă valorică, asta se repercutează și asupra cotei jucătorilor și, automat, afectează finanțele cluburilor. N-o să-l mai vedem pe Coman jucând cu Celtic sau Ajax, ci cu Blagoevgrad sau Sabail. Cine te mai ia dacă joci bine cu Blagoevgrad? Credeți că pe Koln sau pe Roma le-ar interesa o astfel de partidă? Nici ălora de la Astana nu le mai pasă! Porțile spre Europa vor deveni foarte dificil de deschis.

- Asta nu e pe undeva și culpa federației?
- N-aș pune așa problema. Noi, românii, ne cam autoflagelăm în materie de fotbal. Cu excepția succesului de la Sevilla, n-am câștigat niciodată nimic. Suntem cea mai netitrată țară din estul Europei. Vă rog să aveți un pic de răbdare să mă urmăriți! Polonezii au avut două locuri trei la Mondiale, Lato golgeter de Mondial, Boniek loc 3 la Balonul de Aur. Bulgarii l-au avut Balon de Aur pe Stoicikov, plus locul patru la Mondiale. Ungurii au fost de două ori vicecampioni mondiali, campioni olimpici, Florian Albert a luat Balonul de Aur, a fost golgeter de Mondiale, la fel ca și Kocsis, iar Puskas a avut un loc doi la Balonul de Aur. Cehii au fost campioni europeni, vicecampioni mondiali, Masopust a luat Balonul de Aur, Nejedly a ieșit golgeter la Mondiale, iar Baros la Europene. Sârbii au devenit vicecampioni europeni, locul 4 la Mondiale, Geaici pe podium la Balonul de Aur și golgeter la Euro...

-... iar una dintre succesoarele Iugoslaviei, Croația, are un argint și un bronz Mondial.
- Corect! Grecii au luat titlul european, turcii au fost locul 3 la Mondiale, iar de ruși nu mai vorbesc: campioni și vicecampioni europeni, trei Baloane de Aur prin Iașin, Blohin și Belanov, un loc 4 la Mondiale. Așa că de ce ne tot inflamăm noi în acest hal cu echipa națională și cu cluburile, că nu suntem ceea ce clamăm că suntem! Și nici nu vom cuceri vreun trofeu prea curând!

"Românii sunt mai talentați doar în viziunea noastră"

Pușcaș nu e surprins de faptul că, după Euro U21, puțini "tricolori" au prins contracte mai bune: "Ianis se putea transfera oricum, fiindcă are valoare și se numește Hagi. Și fără semifinala de la turneul final ar fi plecat peste hotare. Competiția din Italia a fost însă parcă mai importantă pentru noi decât pentru adversari. În penuria de rezultate, lumea s-a agățat de acest Euro, care n-a fost așa o miză însemnată pentru Anglia, Spania sau Franța. Locul patru e remarcabil, dar se vede treaba că jucătorii români sunt mai talentați doar în viziunea noastră de vreme ce nu prea a fost mare bătaie pe semnăturile băieților de la U21".

"Ar fi fost interesant un meci în Cupa României între Universitatea Craiova și echipa lui Mihai Rotaru. Nu s-ar fi simțit diferența de eșalon. Dacă Foresta, care e probabil sub noi la condiții, a scos pe Gaz Metan, noi de ce n-am fi putut compensa decalajul de competiție prin atenție și atitudine?"

"Mi-e egal dacă lucrez la Liga 1 sau la Liga 3. Principiile de bază sunt aceleași, știu ce înseamnă un club, suporteri, staff, pot discerne valorile, am ochi format la jucători, stăpânesc arta comunicării. Nu mi-a fost deloc dificil să accept propunerea lui Adrian Mititelu"

"E îngrijorătoare inadaptabilitatea continuă a jucătorilor români peste hotare. Pleacă toți cu mare pompă, ne bucurăm, dar apoi se aplică politica struțului, susținând în mod total nerealist că al nostru e, de fapt, cel mai bun și nu prea joacă din motive aflate dincolo de valoarea fotbalistului"

Marcel Pușcaș

FC U CRAIOVA // EXCLUSIV Marcel Pușcaș: „Doar justiția și rezultatele vor tranșa conflictul dintre clubul lui Rotaru și al nostru”

2ani a fost Pușcaș președinte la Steaua, în perioada 1996-1998, când roș-albaștrii au cucerit două titluri, o Cupă şi o Supercupă a României

6echipe se află pe CV-ul de jucător al lui Pușcaș: Crișul Oradea, FC Bihor, Steaua București (campion și Cupa României 1985), Rapid, CS Târgoviște și Steaua Mizil

„Tehnic, Iancu e peste Pușcaș, Keșeru și Andone”

FC U CRAIOVA // EXCLUSIV Marcel Pușcaș: „Doar justiția și rezultatele vor tranșa conflictul dintre clubul lui Rotaru și al nostru”

Fostul director de dezvoltare din FRF și ex-candidat la șefia federală argumentează de ce are rezerve că România va putea lua maximum de puncte obligatorii pe axa Feroe - Norvegia - Suedia și-l propune pe atacantul Viitorului în lotul pentru finalul campaniei Euro 2020.

- Cum vi se pare că merge naționala mare? Pare că nu mai batem pe nimeni în afară de Malta și Feroe!
- Nici n-ai cum! Urmează meciurile decisive cu Norvegia și Suedia, pe care nu i-am bătut niciodată nici pe la reprezentativele U15, U17, U19. Adică cei care aveau 17-18 ani în urmă cu 13-15 ani, sunt acum în jur de 30 de ani și evoluează încă în națională. Dacă tu n-ai câștigat niciodată în fața lor sau poate ai scos accidental vreun egal, e complicat să-i bați și la seniori, nu? Asta cu toate că Norvegia e o țară cât un sfert din România! Și totuși, nu reușești să-i învingi!

- Sunteți sceptic pentru partidele cu Norvegia și Suedia?
- Dacă știi să le abordezi ca lumea, ambele sunt partide pe care le poți câștiga. Dar nu știu de câte ori naționala a învins în trei meciuri la rând împotriva principalilor adversari la calificare și într-un moment în care nu-ți mai permiți absolut niciun pas greșit. Fiindcă suntem obligați acum să luăm 9 puncte, adică inclusiv de la deplasarea din Feroe, altfel la revedere! De obicei, ne-am blocat pe traseu în contexte de acest gen, cu cuțitul la os.

"Contra nu centrează, nu trage la poartă și nu se demarcă"

- Criticile în jurul selecționerului s-au tot îngroșat. Îl considerați pe Contra un antrenor cu anvergură de națională?
- Nu vreau să comentez acest lucru. E alegerea FRF. Dar, la cât fotbal cunosc, antrenorul nu poate ridica nivelul unei echipe mai mult de 20 la sută. Au existat echipe foarte mari cu tehnicieni sub nivelul jucătorilor și au avut rezultate. Sau echipe mici care au pierdut pe mâna unor antrenori de top. Îți poate veni un tehnician să te urce de pe locul 10 pe 3-4, însă locul 1 ți-l aduce valoarea jucătorului. Contra nu centrează, nu trage la poartă, nu dă pase, nu se demarcă. Și atunci ce să facă el? Dacă era vreun magician, mătura pe jos și cu Spania! Dar în fotbal nu există magie!

- Aveați deja pregătit un nume de selecționer atunci când ați candidat la șefia FRF?
- Da. Nu însemna neapărat o garanție de calificare, dar sunt convins că era o soluție foarte bună. N-are rost acum să-i spun numele și să mai reluăm niște scenarii imposibile. Rămân însă la convingerea că problema nu e la selecționerul primei reprezentative, ci la bază: scoatem sute de antrenori cu licențe, omologăm academii, le ierarhizăm. OK, e un lucru necesar, dar nu de fond.

"Viitorul va avea un cuvânt de spus la titlu"

- O mai vedeți pe FCSB în cărțile pentru titlu?
- De ce nu? Clujul poate pierde două meciuri, câștigă FCSB vreo trei, punctele se mai înjumătățesc și ajung din nou aproape. Mie continuă să-mi placă ce face Hagi la Viitorul. Cred că va avea un cuvânt de spus la titlu în acest sezon. E impresionant cum l-a recapacitat și pe Iancu. Nu știu ce se întâmplase cu viața și cariera lui, dar acum a reajuns la o formă remarcabilă. Mi se pare cel mai tehnic atacant din tot ceea ce oferă fotbalul românesc și mi s-ar părea normal să intre măcar în lotul lărgit al naționalei pentru acest final de campanie.

- L-ați plasa peste George Pușcaș, Keșeru sau Florin Andone?
- În materie de tehnică individuală, da! Are soluții, e curajos, inventiv. Dar mai departe e problema selecționerului. Cert e că Iancu nu e vreun debutant. A jucat în cupele europene, are atâtea meciuri pe la naționalele de juniori și tineret, nu a aterizat de niciunde. Să nu uităm că a fost liderul generației lui! Iar Hagi l-a reconfigurat acum mental și fizic, probabil și-a dat seama și băiatul pe unde a greșit și uite-l cum arată în Liga 1!

"Mi se pare nelalocul ei impunerea regulii U21"


Pușcaș se arată un critic al scenariului U21 în fotbalul românesc: "Nu sunt împotriva promovării tinerilor. Dimpotrivă! Îi apreciez și-i încurajez. Dar impunerea regulii mi se pare nelalocul ei. Niciun antrenor nu e tâmpit să aibă un copil de 18-20 de ani la nivelul unuia de 30 de ani și să-l țină pe bară pe cel tânăr, care va avea întotdeauna un avantaj prin prisma vârstei și a perspectivei. Amintiți-vă că Stanciu a debutat pe la 17 ani fără regulă, Steaua îi avea concomitent pe Tudorie, Enceanu și Vâlceanu fără regulă, la fel Dinamo cu Nedelcearu și Patrick Petre. De Hagi nu mai vorbesc. La fel, Bumba era la Tg. Mureș pe la 20 de ani, iar Bărbuț la Timișoara a început pe la 17-18 ani. Tot fără regulă!".

"N-am mai discutat cu Burleanu după alegeri, însă n-aș spune că există o relație rece între noi. Dimpotrivă. Din postura de conducător la Universitatea, am avut un raport civilizat cu FRF, ca oricare competitor, am respectat regulamentele, ne-am văzut de treabă și așa trebuie să rămână"

"Aș numi șase jucători U21 din Liga 1 pe care-i văd cu perspective generoase: Man, Coman, Moruțan, Ganea, Aioani, de la Chindia, și Mățan. Hagi l-a cedat pe ultimul la Voluntari, probabil ca să-i dea șanse să joace, gândindu-se că în alt mediu poate va fi mai bine pentru progresul lui"

Marcel Pușcaș

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Replica extraordinară a lui Zeljko Kopic când a fost întrebat dacă ar putea lucra cu patronul Gigi Becali
Superliga
Replica extraordinară a lui Zeljko Kopic când a fost întrebat dacă ar putea lucra cu patronul Gigi Becali
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (9)
univ_craiova1
univ_craiova1  •  14 Octombrie 2019, 13:29
Postat de Popa Basca pe 13 Octombrie 2019, 19:27

Bai Hazeta Sparturilor,voua tot nu v-a intrat la tartacuta ca brandul "Universitatea Craiova" apartine,prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,Clubului Sportiv de drept public Universitatea Craiova?Ce va tot strofocati cu "Universitatea" din divizia 3?Aia este U Craiova 1948,iar "U" poate sa insemne orice,in afara de Universitatea.Echipa din liga1 poarta aceasta denumire datorita asocierii cu CSU Craiova si Primaria Craiova.Daca Rotaru o va lua pe urmele lui Mititelu,va ramane cu un ambalaj gol,ca si el.Clar?

Nu ai cu cine frate, prostia e mare în tara asta!

univ_craiova1
univ_craiova1  •  14 Octombrie 2019, 10:21

Performanta mai mare decât universitatea din liga 1, adevărată U, nu o sa faceți niciodată în viata voastră!! Nu ați făcut din 2005 pana în 2011 și faceți acum??? :))))) în 2 3 ani o sa anunțați falimentul ca bani ciuciu ahhahahaha, cât despre rezultate orice echipa poate face "performanta" în liga 3:)))) așteptăm liga 2 unde mai sus de locul 12 nu o sa urcați!

robotucigas
robotucigas  •  14 Octombrie 2019, 00:48

Aberați se mai întâmplăaici. Iasă la înaintare ca se amenință, ca una sau alta. Serios oameni! Cat mama dracu lungim prosti asta? Mititelu a omorât o Craiova, vrea sa le omoare pe toate? De ce mama dracu nu a făcut echipa când i-a zis primăria? Știe doar sa dea din gura, și mai are dracu și ani care-i are! Pe bune omule pielea este zbarcita, barba ca dracu. Dar tu te crezi jmecher de jmecher. Mie nu-mi place nici rotarul de nici-o culoare. Mai dar aceasta echipă are o stabilitate față de ce aveai tu. Jucători care zbiară ca nu le-ai dat bani, alți s-au întors de proști.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează