GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REPORTAJ GSP

VIDEO + FOTO EXCLUSIV Dezolant! Așa arată acum stadionul care speria Divizia A cu „Morișca”, unde marele Real Madrid a fost ținut în șah

Bannerele pe care apare numele Consiliului
Local îmbracă gardurile ruginite +22   FOTO
Bannerele pe care apare numele Consiliului Local îmbracă gardurile ruginite

Articol de , - Publicat marti, 19 octombrie 2021 12:24 / Actualizat marti, 19 octombrie 2021 13:12

La Baia Mare, stadionul unde altădată trupa lui Mateianu speria Divizia A cu „Morișca" și ținea în șah marele Real Madrid arată dezolant, la fel ca și echipa-fanion a orașului, care rătăcește de aproape trei decenii prin ligile inferioare.

De 26 de ani, de când a fost ultima dată în prima divizie, Baia Mare se tot chinuie să reînceapă drumul de revenire în prim-planul fotbalului românesc. În ultimele două sezoane, a fost la un pas de liga secundă, dar s-a împotmolit de fiecare dată. În 2020 în fața micuței suburbii a orașului, vecinii din Comuna Recea, iar astă-vară în barajul cu Unirea Dej. 

Și acum, a luat-o de la capăt, tot pe vechea arenă, și ea o imagine crăpată și peticită, pe ici-colo, a fostului fenomen din anii '70, când lumea se minuna de fotbalul băimărean și de "Morișca lui Mateianu", iar "Dealul Florilor", cum se numea stadionul, dădea pe afară de lume la meciuri.

VIDEO Arena veștejită de lângă Dealul Florilor

La vremea lui, ovalul de acum fusese o bijuterie a timpului, o  copie fidelă a celui Olimpic din Helsinki. A și fost finalizat prin '58, la numai câțiva ani după ce finlandezii găzduiau Jocurile din 1952. Avea și pistă de atletism.

E și acum, dar s-a transformat într-un fel de drum care înconjoară terenul, prăfuit de zgură și cenușa unei glorii scurte și demult apuse. 

La intrare e portretul lui Viorel Mateianu, care, de sus, parcă privește tăios și te întreabă amuzat:„Faceți și voi ce am făcut noi?!". Arcadele de la intrare și geamurile din cărămizi de sticlă îi dau un aer aparte. Fațada a mai fost revopsită, dar sunt semne că au trecut ceva ani de atunci.

Dincolo de spoiala de la suprafață, la exterior, multe zone din partea superioară a tribunelor sunt ranforsate cu plasă de sârmă, să nu se desprindă vreo bucată de tencuială. În sala de la intrare, mobilierul e și el mătuit de timp.

+17 FOTO

Pe pereți, imagini cu vechea echipă de aur și cu echipele de copii și juniori de amu. Trecutul de poveste și un viitor nesigur. Treci prin tuneul spre teren și atunci înțelegi de ce la Baia Mare fotbalul se zbate să supraviețuiască.

Un stadion vechi, îmbătrânit, plin de riduri adânci în beton. A fost cândva o arenă care putea găzdui 20.000 de spectatori, dar localnicii își amintesc că uneori intrau chiar și 25.000-30.000. Și când nu încăpeau toți, mulți își găseau loc chiar pe Dealul Florilor, de unde se puteau urmări marile meciuri ale idolilor. 

Mai puțin de jumătate din vechea capacitate

Acum, doar o jumătate de tribună oficială este reamenajată, plus tribuna 1 și o parte a peluzei din dreapta. Lojele au devenit doar spații de depozitare. Ar mai putea intra, cu mare indulgență, abia 7.000-8.000 de fani, pe scaunele montate prin 2008.

Restul tribunelor nu mai au decât gradene de beton. Și ele sunt deja degradate. Vegetația a început să apară printre crăpături. Bucăți de beton, scări și gradene, zac prăvălite la baza gardului care împrejmuiește terenul. Tribuna a doua și cealaltă peluză au devenit nesigure și au fost, practic, închise. 

Eram copil și am venit la acel meci cu Real Madrid cu prietenii de la bloc. Am văzut partida din plopii care erau în jurul arenei. A fost un fenomen unic, pentru Baia Mare, o echipă de Liga a 2-a, să aducă aici marele Real Madrid. Nu puteai intra în stadion, era plin ochi. 

Acest oraș, care iubește fotbalul, are nevoie de un stadion nou. E în discuție, la CNI, să se facă unul, cu 10.000 de locuri. E posibil să fie un alt amplasament, dar eu cred că cel nou ar trebui să se facă aici, chiar pe locul celui vechi, fiindcă aici este istoria fotbalului din Baia Mare
- Emil Kemenes, fost jucător, acum antrenor la juniorii clubului Minaur Baia Mar

Stadionul din Baia Mare, pe lista de așteptare la CNI din 2015

Anul trecut, jurnalistul Ioan Șter demara o anchetă pentru a afla de ce arena din Baia Mare, numită „Viorel Mateianu" din 2010, nu se mai modernizează. A aflat că o cerere pentru reabilitarea și modernizarea stadionului se afla pe masa celor de la Compania Națională de Investiții încă din 2015.

Dar proiectul a rămas doar pe lista-sinteză a CNI, nefiind semnat de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Și de atunci, Baia Mare a rămas în stand by, un nume pe un document uitat undeva, într-un sertar. 

+17 FOTO

Primarul orașului, Cătălin Cherecheș, are ceva urme de optimism: "Înțeleg că la CNI sunt foarte multe solicitări de acest gen, din toată țara. Dar, din câte știu, după atâția ani, s-au rezolvat toate problemele și la începutul lui 2022, va trebui să dea aprobarea pentru investiție cei de la minister".

Are și un plan B: „Dacă nu, municipiul Baia Mare își va asuma această lucrare! Avem un proiect, ne va costa în jur de 20 de milioane de lei. Este vorba despre reamenajarea și modernizarea tribunei 1, a vestiarelor, la standardele cele mai înalte. Apoi, demolarea și refacerea tribunei a doua. Pentru joc, stadionul este funcțional și acum, dar oamenii din Baia Mare merită o arenă la standardele actuale. Fotbalul este iubit aici, o să vedeți la meciul din Cupă, cu Universitatea Craiova. Chiar și cu pandemia, mizăm totuși pe 4.000-5.000 de spectatori". 

Deocamdată ne-am axat pe terenurile de pregătire pentru copii și juniori. Am demarat un proiect de două suprafețe de joc de dimensiuni mari, cu iarbă sintetică, unul făcut de Primărie, celălalt de CNI, fiecare și cu tribune de 1.000, respectiv 500 de locuri. Mai avem în proiect realizarea unui aqua park în Baia Mare, o investiție de 20 de milioane de euro
- Cătălin Chereches, primar Baia Mare

În „optimile" Cupei, cu Universitatea Craiova, la Baia Mare

În ultimul timp, Minaur Baia Mare, acum locul 2 în Seria a 10-a din Liga a 3-a, a jucat meciurile de acasă la Recea, pentru că pe propriul stadion s-au făcut lucrări de înlocuire a gazonului, fiind montată și o instalație de aspersoare. 

Pe 27 octombrie, maramureșenii vor disputa acasă „optimile" Cupei României, cu CSU Craiova. Pentru acel joc va fi închiriată o instalație mobilă de nocturnă, costurile ridicându-se la 60.000 de euro. În precedentul tur al Cupei, Baia Mare a trecut cu 3-1 de Poli Iași. 

Tabela făcută special în '82, înainte de Real Madrid

Tabela de marcaj, crăpată, o imensitate de fier vechi și beton, e și afectată în structura de rezistență. E deja o aventură să urci acolo ca să schimbi scorul. A rămas încremenită în timp, cu acel 0-0, parcă de pe vremea marelui meci cu Real Madrid, din toamna lui '82. E chiar cea făcută atunci, în cinstea meciului cu spaniolii. 

N-am prea mai fost la multe meciuri în ultima vreme. Stadionul arată rău de tot, dar am înțeles că acum au mai făcut ceva îmbunătățiri la gazon. E nevoie de unul nou, să vină lumea, să fie alături de băieți. Că așa se face, întâi ai baza materială, apoi faci echipa.

Nea Viorel Mateianu a fost primul antrenor mare din România. Făcuse școala în Germania. Cui voia, îi spunea tot, cum face, desena traseele, nu ținea nimic secret. Când se vedea cu Mircea Lucescu, îi desena scheme și pe șervețelele de la restaurant
-Marin Sabău, fost căpitan al echipei de aur din Baia Mare

Gloria din anii '70-'80

Echipa din Baia Mare a ocupat locul 4 în sezonul 1979-1980, dar apoi a retrogradat în Liga a 2-a peste doar un an. În parte a doua a anilor '70, Baia Mare era în liga a 2-a, când la echipă a venit antrenorul Viorel Mateianu. A promovat doi ani mai târziu, în '78.

Iar apariția pe prima scenă a fost fulminantă. Jocul spectaculos, ofensiv, mișcarea continuă în teren a jucătorilor au dat trupei băimărene un renume special printre microbiști, "Morișca lui Mateianu". În primul sezon în Divizia A, formația lui a terminat pe 5, apoi, în următorul, pe 4, cea mai bună performanță all-time a clubului. Anul următor însă, Baia Mare a retrogradat.

În '82, din Divizia B, Baia Mare, condusă de Paul Popescu, după plecarea lui Mateianu, a ajuns în finala Cupei României, cu Dinamo. A pierdut-o cu 3-2, dar cum "câinii" câștigaseră și campionatul, maramureșenii au mers pentru prima dată în Cupa Cupelor. Iar sorții i-au scos în cale marele Real Madrid.

Cum într-un turneu de pregătire anterior, românii o învinseseră, printre alții, și pe Fiorentina, cu 3-1, spaniolii și-au luat măsuri și au venit cu cea mai bună garnitură. În meciul tur, la Baia Mare, pe 15 septembrie 1982, în fața unui stadion arhiplin, cu oamenii cățărați până și în copacii din jurul arenei, Koller (care a avut și o bară) și compania au reușit un rezultat istoric, un 0-0 cu mult mai puternicii lor adversari. În retur, la Madrid, băimărenii au condus chiar cu 1-0, dar până la final, Realul s-a impus cu 5-2. 

+17 FOTO

Amintirile regretatului Bălan despre returul de la Madrid

Într-un interviu de acum câțiva ani, Lucian Bălan, decedat în 2015, fostul component al acelei echipe a maramureșenilor și, mai târziu, câștigător al Cupei Campionilor cu Steaua, rememora returul de la Madrid: 

„A fost un meci spectaculos, în condiţiile în care evoluam în faţa a 80.000 spectatori. Am reuşit să înscriem primii, în minutul 12, printr-un şut de la aproximativ 20 metri al lui Koller. Suporterii de pe "Santiago Bernabeu" au amuţit. Imediat, antrenorul lor de legendă, Di Stefano, a scos toţi jucătorii la încălzire. Cum aveam obiceiul de a juca fără a ne retrage, nu ne-am apărat la 0-1, iar ei ne-au înscris cinci goluri. A venit apoi golul lui Viorel Buzgău şi s-a terminat 5-2. 

La final, Santillana, căpitanul lor, a spus că a întâlnit foarte multe echipe puternice din Europa, dar niciuna nu a luptat atât de curajos. Ne-a felicitat pentru prestaţia de pe teren". 

Echipa din meciul cu Real Madrid: Miron Borz, Alexandru Koller, Marin Sabău (cpt), Ioan Tătăran, Imre Szepi, Vasile Moldovan (rândul de sus), Lucian Bălan, Constantin Dragomirescu, Cristian Ene, Adalbert Rozsnay, Radu Pamfil (jos)

Citește și: 

Un milion de dolari blocați, sub cheie » Ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”

„Uriașul” de peste 20.000 de locuri a ajuns o ruină » Stadionul pe care Dacia Unirea Brăila joacă în Liga 2 mai e bun doar pentru fier vechi

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie
Altele
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (9)
dinamo100
dinamo100  •  19 Octombrie 2021, 18:23

Frumoase vremuri! Foarte sugestiv exemplu pentru a arata cat de mult de decazut fotbalul la noi (sportul in general). Eu nu inteleg cum la noi au echipe de Liga 1 echipe gen Voluntari, Clinceni, Otopeni, Chiajna, Mioveni etc. si nu au ditamai orasele ca Timisoara, Brasov, Iasi, Galati....Bacau, Oradea, Baia Mare.... Legile sportului trebuie modificate, astfel incat sa existe o legatura intre marimea oraselor, numarul de suporteri si valoarea investitiilor in sport din aceste orase. La noi, iau nastere cluburi cu zero suporteri. Oare de ce? Singurul scop pentru asa ceva pare a fi spalarea de bani.

contrabas3
contrabas3  •  19 Octombrie 2021, 16:12

Îmi amintesc un meci dintre FC Baia-Mare și Rapid din Cupa României, în anul 2000. S-a jucat pe stadionul ăsta. La Rapid jucau pe atunci Schumacher, Măldărășanu, Iencsi, Răzvan Luceacu, Dolha, etc. Meciul a fost arbitrat de Viorel Anghelinei. —— Și acum îmi amintesc cum Dorel Mutică a făcut henț în careu - s-a văzut din avion. Tot stadionul a erupt, dar Anghelinei nu a vrut să dea penalty. Meciul s-a terminat 1-0 pentru Rapid. —— Sper că cineva o să facă ceva și cu stadionul ăsta. Și când te gândești că sunt câteva stadioane care stau degeaba la București făcute din banii cetățenilor…

opinca_de_aur
opinca_de_aur  •  19 Octombrie 2021, 15:44

Ar trebui sa inceapa cu o statuie a lui Arezanov. Mare de tot, cat acoperisul ala ondulat de la tribuna unde statea primul secretar. O ipostaza in actiune, intrare prin alunerare cu crampoanele spre genunchiul adversarului.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează