Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 01 martie 2021 12:29 / Actualizat luni, 01 martie 2021 12:46
Imaginile cu stadionul Steaua, din dronă, au devenit virale pe internet, sistemul de iluminat fiind același ca la arena lui Atletico Madrid.
Pe 28 august 2018, primul buldozer lovea vechiul stadion, legendar, al Stelei. Acum, arena din bulevardul Ghencea e gata din luna noiembrie a anului trecut. În ultimele luni s-a mai lucrat la finisaje, dar în acest moment arena predată de CNI celor de la MApN e funcțională în totalitate.
De ridicarea de la zero a „Templului" s-au ocupat cei de la Construcții Erbașu, iar pentru partea de lumini și de dinamică, cei de la Signify și Pharos Controls. Iar imaginile realizate zilele trecute, noaptea, din dronă cu noul stadion Steaua sunt absolut spectaculoase.
„O parte importantă a proiectului, după agrearea lighting designului, a fost integrarea sistemului de iluminat arhitectural RGB, prin protocol DMX, în sistemul de control general și crearea scenariilor specifice diferitelor momente dedicate activității desfășurate pe stadion. Iluminatul ambiental arhitectural cu LED este perfect pentru iluminatul static sau dinamic și este executat cu produse speciale", spun cei de la Signify.
„Este posibilă proiectarea culorilor echipelor la fiecare meci, oferind un stimul suplimentar fanilor pe măsură ce intră pe stadion. De asemenea, sistemul poate schimba culoarea iluminării atunci când se marchează un obiectiv sau poate crea spectacole de lumină concepute special pentru fiecare ocazie, dând un alt imbold fanilor din tribună", mai spun cei care s-au ocupat de montarea acestui sistem pe stadion.
Toate produsele sunt proiectate și fabricate în Marea Britanie, iar garanția oferită este de cinci ani. Aceste sisteme de lumini mai sunt folosite de echipe galonate ca Juventus, Chelsea sau Atletico Madrid.
Ce alte locații din lume folosesc sistemul utilizat la Ghencea
- Roata din Londra
- Castelul din Edinburgh
- Turnul din Changzhou
- Podul Păcii din Tbilisi
- Podul Bosfor din Istanbul
- Turnul lui Smeaton din Plymouth
- Biblioteca Municipală din Lyon
- Hotelul Amstel din Amsterdam
- Catedrala Notre Dame din Anvers
- Biserica St. Lukes din Liverpool
Caracteristici stadion Steaua:
- capacitate: 31.254 de locuri;
- suprafața de joc: 105 metri lungime, 68 metri lățime; gazon natural ranforsat sintetic, cu încălzire, degivrare, drenaj și sistem de irigație;
- restaurant, spații de cazare, muzeul Clubului Sportiv al Armatei, spații VIP, magazine, vestiare, spații tehnice și birouri, sală de forță, zonă de presă;
- suprafața construită este de 82.000 mp, de la 70.000 mp; spații de antrenament pentru alte sporturi.
VIDEO Imagini senzaționale cu noua arenă din Ghencea, cu luminile aprinse
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”