Articol de Marius Mărgărit - Publicat duminica, 06 octombrie 2024 19:12 / Actualizat duminica, 06 octombrie 2024 20:01
AFC Rapid și Progresul București, grupările care au obținut în instanță radierea și lichidarea vechii Asociații Municipale de Fotbal București, organizează marți, în clădirea de birouri "Tineretului Training", de la ora 12:00, o primă întâlnire cu cluburile care au activat la acest nivel.
Între timp, în ultimele două weekenduri, majoritatea partidelor s-au disputat în continuare, deși deciza Tribunalului, din 26 septembrie, este definitivă și executorie.
"Vrem să le explicăm ce s-a întâmplat și ce avem de făcut"
Horia Manoliu, directorul executiv al AFC Rapid, club care mai avea doar echipe de juniori în competițiile AMFB, a explicat pentru GSP.ro că "aceasta este o primă întâlnire informală cu toți cei care vor să afle ce s-a întâmplat și care au fost cauzele ce au dus la această radiere și lichidare a AMFB. Fiindcă tot apar tot felul de zvonuri și dezinformări. Iar cluburile sunt derutate, nu știu ce să facă.
În plus vrem să explicăm oamenilor motivele pentru care trebuie organizată o altă asociație, legală, transparentă, fără persoanele care au condus pînă cum și din cauza cărora s-a ajuns aici. Lumea trebuie să înțeleagă că Lumânare și echipa lui au distrus fotbalul din București! Ce se joacă acum, după decizia Tribunalului, nu poate avea decât caracter amical.
În rest, cei care organizează așa-zisele meciuri, în continuare, vor răspunde atât în fața lichidatorului stabilit de instanță, dar și a legii".
"Cluburile au de recuperat zeci de mii de lei din garanțiile depuse la AMFB!"
Mai departe, Manoliu a adăugat: "Un nou AMFB nu-și poate intra în rol decât după lichidarea de facto a celui vechi. Asta durează, fiindcă lichidatorul trebuie să preia arhiva entității dizolvate, să pună sechestru pe bunurile acesteia, să analizeze toate documentele contabile. Acolo sunt zeci de mii de lei, garanțiile depuse de cluburi pentru fiecare echipă înscrisă. Și toate își vor banii înapoi.
Ce fac cei de la FRF, cu acea comisie care să organizeze fotbalul la nivel de București, nu e nici statutar, nici legal. Nu există așa ceva! Cluburile pot face turnee amicale sau pot încerca să se aflilieze la AJF-urile vechine, la Ilfov, la Giurgiu. Și, dacă vor fi primite, pot activa acolo, până la formarea noului AMFB. Dar lucrurile vor dura, probabil cel puțin un an. Fiindcă totul depinde de finalizarea lichidării vechii entități!".
"Rapid 1923 a făcut cerere de intervenție în favoarea AMFB, dar nu i s-a admis"
Un element interesant de pe parcursul procesului. AFC Rapid a demarat procedura de radiere și lichidare a AMFB, dar a pierdut pe fond, la Judecătoria Sector 6. La apel, care a avut loc la Tribunalul București, i s-a alăturat Progresul București, clubul condus de Todor Iacov.
Dar "și vechiul AMFB a avut un aliat, pe Rapid 1923, clubul din Superligă. Care a făcut cerere de intervenție în favoarea lor. Au și fost reprezentați chiar de Mihail Marian, directorul executiv al Rapidului din prima ligă, care a lucrat în trecut la AMFB. Dar le-a fost respinsă cererea", a adăugat Manoliu.
"FRF nu poate organiza fotbalul pe București!"
Tudor Iacov, președintele clubului de juniori Progresul București, a adăugat că "nu e doar o decizie a Tribunalului cauzată de ilegalitatea în care funcționa AMFB. E una și împotriva unor cluburi care nu mai funcționau, dar veneau să voteze în Adunările Generale. Plus că mai erau și grupări care nu activau nici ele legal. Cei care vor să vină la discuțiile de marți sunt bineveniți.
Iar procedura de formare a unui nou AMFB nu e chiar așa de complicată. Cluburile legal constituite, care au Certificat de identitate fiscală și Certificat de identitate sportivă, precum și documente care să arate clar cine sunt reprezentanții legali, se pot constitui într-o nouă asociație. Care trebuie să urmeze pași legali, să nu mai fie problemele de până acum. Poate sunt mai optimist, dar cred că un nou AMFB s-ar putea face până în martie-aprilie 2025.
Deocamdată, noi am cerut la ANS să fie retras Certificatul de identitate sportivă a vechii entități, în urma rezoluției Tribunalului. Cât despre inițiativa celor de la FRF, nu are nicio noimă, nicio bază legală! Cum să aduci doi președinți de AJF să organizeze activitatea pe București?! Treaba lor, dar încalcă hotărârea instanței! Nu vedeți că FCSB și Dinamo și-au retras echipele, fiindcă vor să respecte legea?! Am deja semnale că multe cluburi vor să vină, să discutăm, să vedem ce urmează să facem".
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”