Articol de Alin Grigore - Publicat miercuri, 18 aprilie 2018 20:35
Victoria zdrobitoare a lui Răzvan Burleanu în fața lui Ionuț Lupescu, 168-78 la votul de azi, din Adunarea Generală, are mai multe explicații. Gazeta vă detaliază unele dintre cele mai importante motive pentru care echipa de la Casa Fotbalului a reușit să năruiască toate calculele "Kaiserului", principalul său contracandidat.
Cu cei mici, dar mulți
În mandatul 2014-2018, Răzvan Burleanu a înregistrat o singură calificare cu "naționala" României, la Euro 2016. În următoarea campanie, pentru Mondialul 2018, România a capotat lamentabil, chiar pe mâna lui Christoph Daum, experimentul nereușit al șefului de la Casa Fotbalului. În acești 4 ani, loturile de juniori n-au reușit nicio calificare la turneele finale. Toate aceste nereușite la vârf nu au contat.
De la venirea la FRF, Burleanu și-a axat strategia pe interesul și dezvoltarea fotbalului mic. A redus taxele, l-a ajutat financiar. A acceptat riscul de a fi "tăvălit" public de cluburile mari, vocale, gen FCSB, Dinamo sau Viitorul, chiar și LPF să îl atace public, mizând pe numărul de voturi al celor mici.
Pentru care a plusat chiar și cu acea taxă de solidaritate, prin care a cerut ca 5 la sută din drepturile TV de la Liga 1 să ajungă la cluburile din ligile inferioare. Chiar dacă LPF a respins vehement demersul său, a fost o mutare inteligentă în perspectiva alegerilor de ieri.
O altă generație în fotbal
Azi, la Casa Fotbalului, Adunarea Generală a arătat mult schimbată față de cea de acum patru ani. Au apărut fețe noi, mulți conducători tineri, cu mai puține legături cu vechea gardă, dar mai apropiați de generația lui Burleanu. Ionuț Lupescu miza în campanie pe fapul că "pe vremea când eram în federație, am lucrat cu jumătate dintre cei care sunt și acum în fotbal". Un calcul care s-a dovedit fals.
Sprijin pentru juniori, futsal și fotbal feminin
În cei patru ani de mandat, Răzvan Burleanu a acordat o mai mare atenție și altor segmente ale fotbalului, juniori, fotbal feminin, futsal. La juniori a implementat mai multe competiții interne, culminând cu Liga Elitelor U17 și U19. Fotbalul feminin s-a dezvoltat și el, apogeul fiind calificarea echipei naționale de senioare la barajul pentru Euro 2017, pierdut în fața Portugaliei. Aceeași tendință a fost și la futsal. Toate aceste trei segmente au avut în total un număr de 115 voturi la Adunarea Generală de azi. Adică 45 la sută din numărul total de alegători.
Asocierea lui Lupescu cu Mircea Sandu
"L-am votat pe Burleanu. Nu-mi convenea ca Lupescu să aducă înapoi vechea gardă, pe Nașu', Meke sau Kassai, cum se auzea", a spus ieri unul dintre afiliați, înainte de aflarea rezultatului. Asocierea cu Mircea Sandu, chiar la inaugurarea campaniei sale, a fost pentru Lupescu un bumerang cu efect letal.
Antemergătorul Prunea, în dizgrația cluburilor
Chiar înainte de a se decide dacă va candida, Ionuț Lupescu l-a trimis pe Florin Prunea prin țară, să ia pulsul alegătorilor, ba chiar să ceară pre-adeziuni, care să-l convingă pe "Kaiser" că are șanse să câștige. Prunea a fost trimis la înaintare, în fiecare județ, chiar și în campanie, pregătind întâlnirile lui Lupescu. O mutare neinspirată, fostul său coleg de la Dinamo nefiind un personaj prea popular în rândul cluburilor.
"Ați fost astăzi foarte fermi, drepți, integri. Sunt mândru că fac parte din această familie. Vă mulțumesc mult. Deși nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit!" Răzvan Burleanu