Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto) - Publicat miercuri, 30 mai 2018 09:18
România joacă pentru prima dată la Graz, orașul lui Arnold Schwarzenegger, capitala regiunii Styria și un important centru cultural și academic.
- România - Chile va fi liveTEXT&FOTO pe GSP.ro și în direct pe Pro TV
- România va mai disputa o partidă amicală, contra Finlandei, pe 5 iunie, ora 20:30, pe stadionul "Ilie Oană" din Ploiești. Bilete AICI.
De-a lungul istoriei, naționala a jucat deseori în Austria, de la Viena și Linz până la Villach sau St. Veit, dar poposește în premieră la Graz, al doilea oraș ca mărime din "Țara Valsului". Capitala regiunii Styria oferă numeroase repere istorice, culturale, artistice sau sportive.
Să cunoaștem, așadar, așezarea din sud-estul Austriei în 7 pași, înainte de a asista mâine seară la amicalul România-Chile.
1. Numele orașului se trage din cuvântul sloven "gradec", care înseamnă "castel mic". Primele mențiuni despre urbe datează din 1128, când ducele de Babenberg a transformat locul într-un centru comercial.
2. În 1585, aici a fost înființată prima universitate, iar în prezent funcționează șase școli superioare: 3 clasice, două de științe aplicate și una dedicată muzicii și artei. 55.000 de studenți beneficiază de studii academice în instituțiile de învățământ superior din Graz.
3. Vechea fortăreață, Schlossberg, situată pe un deal în apropierea centrului de azi al orașului, a fost singurul punct din zonă care nu a căzut în fața atacurilor otomane. Zona istorică a Grazului a scăpat miraculos sub bombardamentele aliaților, aproape intactă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
4. Kunsthaus e clădirea cu cele mai futuristice tușe din Graz. Un imens "balon"albastru, construit în 2003, cu ocazia festivităților capitalei culturale europene, domină centrul orașului. Aici se află Muzeul de Artă Contemporană, iar forma atipică i-a atras supranumele "Extraterestrul blând".
5. Meciul "tricolorilor" cu Chile se va desfășura în complexul clubului Grazer AK, situat undeva în nordul orașului. Gruparea a cunoscut perioada de glorie în anii 2000, apoi s-a destrămat din cauza problemelor financiare, iar clubul renaște acum cu sprijinul suporterilor. Cei care au contribuit cu sume de bani la revitalizarea clubului își găsesc azi numele inscripționat pe niște plăcuțe speciale la intrarea în arenă.
6. Arnold Schwarzenegger e cea mai cunoscută figură a Grazului. Aici există și un muzeu dedicat actorului de la Hollywood, iar stadionul principal din oraș a purtat o vreme numele lui "Terminator". S-a renunțat însă la acest gest în semn de protest față de faptul că, în calitate de guvernator al Californiei, Schwarzenegger a susținut pedeapsa cu moartea.
7. România fotbalistică își leagă numele de Graz printr-o "dublă" Corvinul-GAK, disputată în Cupa UEFA 1982. Cu Gabor, Andone, Klein și Dumitrache în formație, hunedorenii treceau de austrieci după 1-1 în deplasare și 3-0 acasă, cu Remus Vlad în calitate de antrenor și Mircea Lucescu sfătuitor din umbră. Tot la Graz s-au mai jucat Sturm Graz - Sportul Studenţesc 0-0, în 1983, și Sturm Graz - Dinamo 0-1, în 2009.
Imagine de pe râul Mur, cu sute de lăcățele prinse pe un pod
Catedrala romano-catolică Sfântul Egidiu
LOTUL CONVOCAT DE COSMIN CONTRA PENTRU AMICALELE CU CHILE ȘI AUSTRIA
Portari: Tătărușanu (FC Nantes, 49/0), Niță (Sparta Praga, 2/0), Lung (Kayserispor, 3/0), Lobonț (AS Roma, 85/0)
Fundași: Manea (CFR Cluj, 2/0), Benzar (FCSB, 11/0), Săpunaru (Kayserispor, 25/0), Nedelcearu (UFA, 1/0), Bălașa (FCSB, 2/0), Toșca (Benevento, 11/0), Bancu (CS U Craiova, 2/0)
Mijlocași: Cicâldău (FC Viitorul, 1/0), Băluță (0/0), Anton (Anji Mahacikala, 2/0), Nedelcu (FCSB, 1/0), Budescu (FCSB, 9/4), Stanciu (Sparta Praga, 21/7), Rotariu (Royal Mouscron-Péruwelz, 5/1), Man (FCSB, 1/0), Chipciu (Anderlecht, 34/4), Mitriță (CS U Craiova, 2/0), Deac (CFR Cluj, 14/1), Stoian (Crotone, 1/0), Grozav (Bursaspor, 25/5)
Atacanți: George Țucudean (CFR Cluj, 4/1), George Pușcaș (Novara, 0/0), Alexandru Băluță (CS U Craiova, 4/1)