Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 04 decembrie 2024 23:07 / Actualizat miercuri, 04 decembrie 2024 23:07
Gică Popescu (57 de ani) a participat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.RO, și-a vorbit despre actuala echipă națională a României.
Fostul lider al primei reprezentative, dar și căpitan al celor de la FC Barcelona, spune că evoluția de la Campionatul European și parcursul din Liga Națiunilor i-au făcut pe fani să revină în număr extrem de mare pe stadioane. Popescu face și o paralelă a rezultatelor de acum cu cele din perioada sa, făcându-l să-și schimbe părerea despre „Generația de Aur”.
- Câștigarea grupei din Liga Națiunilor nu e o mare performanță?
- Este o performanță! În anii anteriori, cu această echipă națională începuse să ne fie frică de Muntenegru! Ne-a bătut Muntenegru 3-0 pe Giulești. Noi am făcut un pas că am început să-i batem pe cei care ne băteau înainte. Echipele mici.
- Da.
- Am trecut de grupă și am câștigat grupa la Europene! Am câștigat grupa acum cu Mircea Lucescu. Deci am făcut un pas pe care trebuia să-l facem de mult, da? Să batem echipele slabe. Deocamdată n-am bătut niciuna dintre echipele mari!
- Spune-mi...
- La Europene ne-a bătut Olanda și ne-a bătut Belgia. Deci această echipă națională poate să spună că a făcut acel declic în momentul în care va bate echipele mari.
- Corect, de acord.
- Dar băieții sunt pe drumul cel bun. Nu trebuie să se oprească. Trebuie să aibă continuitate și continuitatea ce înseamnă? Participarea la un Campionat Mondial. Dacă nu ne vom califica la Mondiale, performanța de la Campionatul European va rămâne una izolată, întâmplătoare. Iarăși ne vom întoarce și vom aștepta alți patru ani. Dar performanța e performanță!
Gică Popescu: „Această generație, din care eu sunt mândru că am făcut și fac parte, ar putea fi numită «Generația de Platină»”
- Am făcut și cam mult tam-tam legat de Europene. Până la urmă, am câștigat un meci și le-am pierdut pe restul și am mai făcut un meci egal.
- Conjunctura a fost pozitivă. Lucrul cel mai important care s-a realizat la Campionatul European și după aceea, publicul. Niciodată echipa națională nu a fost așa susținută de public cum a fost la Campionatul European.
- Corect!
- Plus 40.000 de oameni la meciul cu Cipru, la meciul cu Kosovo! Când vreodată echipa națională a avut 40.000 de oameni cu echipe de mâna a patra?! S-a întors publicul la echipa națională și ăsta este cel mai important lucru care s-a realizat în ultimii ani de zile.
- Spune-mi ce părere ai de această definiție, „Generația de suflet”. Și dacă o compari cu „Generația de Aur”? Care e și contestată, știi bine, unanimitate nu mai există.
- La tot ce s-a întâmplat în fotbalul românesc la nivel de echipă națională, această generație din care eu sunt mândru că am făcut și fac parte ar putea fi numită „Generația de Platină”! La ce am făcut noi. În 10 ani de zile...
- Așa.
- Deci înainte de a fi noi, de a avea cei 10 ani de zile cu cinci calificări, nu ne mai calificaserăm din ‘70. Și noi am adus, în zece ani de zile, cinci calificări. Am adus echipa națională pe locul 5. Pentru fotbalul românesc, ăsta nu e aur, asta e platină!
Urmărește aici toată emisiunea cu Gică Popescu
Edward Iordănescu, după România - Ucraina: „Asta e «Generația de suflet»”
După ce România a câștigat 3-0 primul meci pe care l-a jucat cu Ucraina la Campionatul European din Germania, Edi Iordănescu a venit la conferința de presă și a transmis un mesaj tuturor celor prezenți în sală.
„Am o rugăminte pentru voi, nu numiți această națională în niciun fel! Nu «Generația de Aur», nu altfel. Asta e o generație de suflet pentru mine. Sunt sigur că mulți au mai pus suflet în trecut pentru România, dar nu ca această generație. Trebuie să fie «Generația de suflet» din istoria naționalei. A fost victoria generației de suflet!” a fost mesajul selecționerului.
«Generația de Aur» a fost una de excepție, poate una dintre cele mai bune generații ale fotbalului românesc, dar în anumite conjuncturi. Este exagerat să se spună «Generația de Aur». Adjectivul aparține unui ziarist între ghilimele, nu vreau să-i dau numele (n.r. Ionel Stoica). Era angajat la Televiziunea Română. A avut o inspirație de mare guru
Cornel Dinu, fost fotbalist și antrenor
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor