Articol de GSP - Publicat miercuri, 30 martie 2022 13:16 / Actualizat miercuri, 30 martie 2022 15:28
Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea Zilei” are ca punct central echipa națională a României, fără victorie în primele două meciuri cu Edi Iordănescu selecționer. Putem spera la rezultate mai bune?
"Rezultatele din amicale sunt clar dezamăgitoare, în ciuda unor bucățele de joc bun pe ici, pe colo, dar Iordănescu a mizat, în declarații, pe cartea siguranței de sine și a optimismului. El spune că știe ce are de făcut, că a văzut lucruri bune și că vede perspective interesante pentru națională. Hai să verificăm cine vede lucrurile la fel și cine nu.
Așadar, întrebarea de azi de la Dezbaterea zilei este - Putem spera la rezultate bune în iunie cu această națională?”, a spus Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP și moderator al Dezbaterii.
În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, susținuți cu argumente de Costin Ștucan, jurnalist GSP, respectiv Valeriu Iftime, finanțatorul de la FC Botoșani.
VIDEO Dezbaterea zilei, 30 martie » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională și cu Iordănescu selecționer?
Remus Răureanu: „Hai să avem răbdare. Ce s-a întâmplat în aceste amicale nu e dramatic”
- Nu e cazul să-i consumăm creditul lui Edi după doar două amicale în care a avut ocazia să-și vadă jucătorii. Sigur, pe unii îi antrenase la cluburi, îi știa, dar una e să îi fi văzut jucând în campionat meciuri cu Voluntari și Clinceni și alta e să îi duci la nivelul următor, în partide interțări, unde indiferent de adversari, încărcătura și dificultatea sunt mai mari.
- Normal ar fi să avem cu toții răbdare, ca atitudine față de selecționer. Să vedem ce va face în iunie, în partidele oficiale, pentru că miza asta este - Nations league.
- E adevărat că n-a mers cum trebuie în amicale. Am informații că a devenit și el foarte îngrijorat după aceste două teste. Nu știu dacă i-a slăbit încrederea, dar simte că e mai greu decât credea că e când a acceptat postul. E fără cale de întoarcere, s-ar face de râs dacă ar demisiona, nu are de ales.
- A fost un prim șoc pentru el, a trecut la alt nivel, cu care nu era obișnuit, și e posibil să fie un pic derutat din cauza asta.
- În meciurile acestea două, a contat și contextul. Edi a insistat că nu vrea să-și construiască un alibi din situația gripaților, dar a fost o situație rar întâlnită. Se ajunsese înaintea meciului cu Israel ca nici Iordănescu să nu mai știe clar lotul. În general, nu ai parte de așa ceva.
- E dezamăgitor ce s-a întâmplat în astea două meciuri, dar nu e dramatic. Sper ca Edi să fi înțeles că prestația contează mai puțin, după ce antrenorii dinaintea lui insistau că vor neapărat ca România să joace și frumos. Poate ne lămurim cu toții că nu mai avem fotbaliști buni și că e un moft să ai pretenții de stil. Sper să abordeze singura cale accesibilă nouă. Mi-aș dori să ajungem să-l urâm pe Edi pentru jocul urât, dar să mergem la un turneu final”.
Iordănescu are nevoie de răbdare, de măcar 4-5 meciuri în care să poată încerca să își pună ideile în practică.
Evident, încearcă și el să caute lucruri. Păcat este că România caută din nou o identitate, după ce a tot făcut asta în ultimii ani. Trebuie lăsat câteva meciuri fără a fi foarte dur criticat, iar abia apoi să vedem ce a pus în loc.
E clar că nu poate construi în una-două luni o echipă care să bată pe toată lumea. Încerc să fiu eu optimistul de astăzi, să spun că Iordănescu ar putea construi ceva la echipa națională, cu materialul pe care-l are.
A avut ghinion în acțiunea asta, vom vedea ce se va întâmpla la meciurile următoare.
- Costin Ștucan, jurnalist GSP
Dan Udrea: „Iordănescu ne cere să-l sprijinim? Să ne scuze, nu suntem în slujba Federației”
- „Edi Iordănescu nu a cerut răbdare, a acceptat un contract prin intermediul căruia să fie tras la răspundere pentru ceea ce face în Liga Națiunilor. Acum cere răbdare?
- Eu am spus, la Dezbaterea după ce FRF și Boloni nu au ajuns la un acord, că la echipa națională a ajuns un antrenor care acceptă orice, în detrimentul unui care punea condiții și avea niște proiecte. Acum spun același lucru. Edi Iordănescu a acceptat orice, inclusiv chestiunea asta, să fie criticat după 3-4 meciuri, să nu existe răbdare.
- Să zicem că Boloni venea selecționer. În opinia mea, ar fi impus un cu totul alt respect pentru jucători, public, presă, oameni de fotbal. El poate ar fi obținut sprijinul pe care îl caută acum Iordănescu.
- Dacă venea Boloni, nu auzeam că jucătorii au venit fără atitudine la lot, cum s-a plâns acum chiar Iordănescu. Păi, este de apanajul unui antrenor să facă jucătorii să dea totul pe teren, să aibă atitudine. Poate cu Boloni ar fi fost altă situație. Cred că oamenii de fotbal ar fi avut o reținere în a-l critica pe Boloni, pentru că l-ar fi văzut mai capabil. Publicul poate ar fi avut mai multă îngăduință. Așa, vine un antrenor care nu are CV-ul lui Boloni, evident că e judecat în termenii ăștia.
- De unde cere sprijin Edi Iordănescu? Ar putea cere de la suporteri, de la oamenii de fotbal și de la presă. Suporterii nu-i poți controla, se manifestă în funcție de ce gândesc în momentul ăla, de rezultate. Oamenii de fotbal s-au comportat tot timpul în funcție de interesele lor, au fost ostili sau maleabili. Iar presa nu cred că a menajat pe nimeni, rolul ei nu este să sprijine echipa națională, ci să relateze corect. Să vină selecționerul să ne ceară să-l sprijinim? Ne scuzați, nu suntem în slujba Federației.
- Acum ajungem la cum a arătat echipa națională în astea două meciuri. E adevărat, a fost situația cu cazurile de COVID, de gripă. Un antrenor trebuie să rezolve și astfel de situații. Am aici un argument: când s-a jucat cu titlul pe masă meciul Craiova - CFR, clujenii au a fost într-o situație ingrată, aveau la un moment dat 18 jucători în carantină, nu-l aveau pe Dan Petrescu pe bancă, dar au rezolvat situația, au luat titlul. Așa, alibiuri putem găsi. Am avut 3 cu viroză, 2 cu COVID și gata, pierdem meciurile, suntem acoperiți. Oricum, în vară va fi o situație unică în istoria fotbalului european, să joci 4 meciuri în 12 zile. Nu știu ce jucători vor fi la dispoziție.
- Am văzut niște lucruri pe care nu cred că le-am fi văzut la un antrenor cu experiență. Faci un lot pentru aceste două acțiuni din care îl excluzi pe Olaru. Apoi apar niște probleme în lot, îl aduci pe Olaru, iar la meciul următor el e titular. Are logică? Nu este în regulă ca un jucător care nu intră în vederile tare, din diverse motive, să fie chemat ulterior și să apară direct titular!
- În a doua repriză a meciului cu Israel, am văzut niște lucruri, niște experimente, cu Rus introdus în fața apărării. Boloni sau Pițurcă ar fi găsit o variantă mai bună de a improviza decât a-l folosi pe Rus închizător. Pentru că au altă experiență, au trecut prin mult mai multe situații în carierea lor decât Iordănescu. Pe vremuri, Pițurcă venea cu niște improvizații care șocau, dar majoritatea au dat randament.
- Am jucat bine în frânturi de meciuri. În repriza a doua cu Grecia, timp de 30 de minute, și prima repriză cu Israel. Atenție, să nu supraestimăm aceste adversare. Eu cred că sunt acolo, la nivelul echipelor pe care le vom întâlni în Liga Națiunilor.
- Spunea Remus că aceste două amicale ne-au arătat că nu avem un fond valoros de jucători. Așa e, dar ăsta nu trebuie să fie un alibi. Când ai semnat cu echipa națională, ți-ai asumat asta! Nu poți fabrica jucători, dar chestiunea asta trebuia să o iei în calcul și înainte să semnezi contractul.
- Dacă am fi avut acum două victorii, l-ar fi ajutat foarte mult. Pentru că el a venit pe cel mai scăzut val de încredere. Și de asta are o presiune mai mare față de predecesorii săi”.
Nu aș vrea să mai fiu Oracolul de la Botoșani. Einstein spune că trebuie să fii nebun să faci un lucru la fel de fiecare dată și să te aștepți la rezultate diferite. Noi n-am schimbat nimic fundamental în fotbalul nostru pentru a schimba ceva la nivel de echipă națională. Caravana trece, noi ne uităm, câinii vor lătra mult.
Un om responsabil nu ia naționala asta, dacă îi ceri rezultate pe termen scurt. Chiar dacă se supără cineva pe mine, eu spun ce cred, ca măcar să nu fiu băgat în aceeași găleată cu toți, care speră. Nu o să se întâmple nimic.
- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani
Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Edi Iordănescu e prea conservator. N-ai cum să progresezi dacă insiști tot cu Toșca, Bordeianu, Alibec sau Camora”
- „N-aș dramatiza rezultatele din cele două amicale, ținând cont de context, cu jumătate din lot lovit de gripe și Covid, dar nici n-am avut vreun motiv, cât de mic, să fiu prea optimist.
- Știm de unde plecăm, echipa e subțire și n-are identitate, și e nerezonabil să așteptăm minuni peste noapte. Ok, nu așteptam minuni și nici victorii la scor în astea două meciuri, dar măcar câteva semne care să arate o schimbare.
- Nu le-am văzut, în principal din cauza faptului că Edi Iordănescu a fost foarte conservator și la selecție, și la alegerea titularilor. Avem aceleași probleme - fundaș dreapta, închizător, atacant central - la care Edi n-a găsit soluții sau n-a vrut să riște deloc.
- Rămân încrezător că Iordănescu va ridica nivelul rezultatelor, dar tare îmi doresc să nu-și fi consumat toată rezerva de curaj atunci când a acceptat să preia naționala când ceilalți antrenori consacrați abordați înaintea lui s-au dat loviți din varii motive.
- Deocamdată a fost fricos. Si, cum spunea mai devreme si Valeriu Iftime, n-ai cum să speri la rezultate mai bune încercând să împaci pe toată lumea sau folosind aceiași jucători ca atunci când s-au ratat calificări. Punctual, n-ai cum să progresezi insistând tot cu Toșca, Bordeianu, Alibec sau Camora”.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!