Articol de Marius Mărgărit, Răzvan Petrescu (video) - Publicat duminica, 08 septembrie 2024 11:07 / Actualizat duminica, 08 septembrie 2024 14:25
Generația de Aur a fost onorată astăzi cu un monument special, dedicat performanțelor reușite de către componenții naționalei României din anii '90.
Lucrarea reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de 4 metri și lată de 10 metri și este amplasată în sensul giratoriu din capătul străzii Maior Coravu, chiar în imediata vecinătate a Arenei Naționale.
Obiectul sculptural exprimă momentul când mingea intră în plasa porții. Monumentul dedicat Generației de Aur este realizat în parteneriat cu Monument FOR, ideea creativă îi aparține lui Cătălin Rusu, iar direcția artistică sculptorului Costin Ioniță.
Din primul moment când s-a pus în discuție realizarea monumentului m-am gândit ca trebuie găsită o formulă în care să fie redată performanța întregii echipe, și nu reproducerea figurativă a celor care au fost vedetele, marcatorii etc. Totuși reușita în fotbal se bazează pe goluri. De aici a plecat întreaga construcție a ideii
Costin Ioniță, sculptorul monumentului
La construcția propriu-zisă a monumentului a lucrat o echipă de 10 oameni timp de aproape 2 luni plus alte echipe ce au ajutat la completarea proiectului.
VIDEO. Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea și alți membri ai Generației de Aur și-au făcut apariția la eveniment
Mai mult, s-au făcut 194 de miniaturi ale monumentului. De exemplu, miniatura cu numărul 10 îi revine lui Gică Hagi, cea cu numărul 90 lui Emeric Ienei, numărul 94 lui Anghel Iordănescu, numărul 1 lui Florin Prunea, iar numărul 12 lui Bogdan Stelea.
VIDEO. Gică Hagi: „Am făcut performanță, lumea ne apreciază, e un lucru extraordinar!”
„Toți venim și plecăm, important e să lăsăm anumite lucruri în viață. Noi pe teren cred că ne-am făcut datoria așa cum trebuie, după chiar dacă am fost mai iuți, am mai spus anumite lucruri, important e că s-a făcut performanță.
Am fost un grup extraordinar, o generație crescută în anii 80 la «Luceafărul», ne cunoșteam bine, am jucat fotbal bine împreună. Timpul vine, trece, important e că noi am făcut ceva care rămâne, important e că lumea ne apreciază, e un lucru extraordinar”, a declarat Gică Hagi.
Mi-am imaginat Monumentul Generației de Aur ca fiind o poartă între trecutul și viitorul fotbalului românesc, între fotbaliști și suporteri, între agonie și extaz, între sport și societate
Cătălin Rusu, inițiator și director de creație al Monumentului Generației de Aur
VIDEO. Ilie Dumitrescu: „Rămân cu regretul că nu am putut face mai mult pentru fotbalul românesc”
„Rămân cu regretul că nu am putut face mai mult pentru fotbalul românesc. Am fost foarte aproape de a juca o semifinală contra Braziliei. Au fost două evenimente importante anul acesta, meciul de retragere, a fost un moment de suflet, special pentru noi fiindcă doar Gică Hagi a avut parte de un meci de retragere.
În rest, noi toți am fost pe acest minunat stadion și a fost ultima noastră apariție în fața publicului. Hai România! Și sper că și generația următoare, care ne reprezintă cu cinste, să aibă parte de același monument”, a declarat Ilie Dumitrescu.
Monumentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Superbet România.
Credem în modele care pot inspira generația tânără să își atingă potențialul și în importanța unor momente care pot construi o legătură puternică între generații. Acest monument, dedicat Generației de Aur, este o dovadă a faptului că România are valori autentice și poate realiza performanțe în orice domeniu
Adam Lamentowicz, general manager Superbet
Hagi, în 1998: „Să ne faceți statuie!”
Pe 3 iunie 1998, România, deja calificată la Campionatul Mondial din Franța, învingea Paraguay cu 3-2, într-un amical desfășurat pe stadionul din Ghencea. După meci, la conferința de presă, Gheorghe Hagi a avut o intervenție ca o profeție. De atunci și până acum, naționala noastră nu s-a mai calificat la vreun turneu final al Campionatului Mondial.
E normal ce spune Iordănescu! Noi jucăm pentru România! Am muncit pentru bani. Țineți cu echipa națională! V-am obișnuit prost timp de 10 ani. La ce condiții avem, nu avem nici un fotbal. Ce performanțe sunt în România? Suntem capi de serie la Mondiale. Nu ne prețuiți! Noi jucăm fotbal bine. Merităm să ne faceți statuie. La ce condiții sunt în România, trebuie să ne faceți statuie” Noi ne facem meseria bine. În 3 ani fotbalul nostru se duce. Rezultatele sunt cu noi
- Gică Hagi, în 1998