Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 03 octombrie 2017 14:23
Nicușor Bancu, convocat în premieră la lot de Cosmin Contra, a ajuns abia la 18 ani de la Liga a 5-a la Liga a 2-a.
E doar o pereche de ochi albaștri și mult, mult suflet. Nicușor Bancu are 25 de ani, dar vibrează ca un copil când vorbește despre prima sa convocare la echipa națională a României. Un fotbalist care, în urmă cu 7 ani, nu știa ce înseamnă fotbalul adevărat, organizat, cu antrenamente zilnice. A recuperat totul extrem de repede, a trecut și peste groaznica accidentare din 2014, fractură de tibie și peroneu, iar acum și-a împlinit visul: Contra l-a chemat printre "tricolori".
"Eu am sărit peste juniorat. Pe la 18 ani încă jucam pe stradă, cu prietenii. E adevărat, mai jucam și în echipa comunei natale, Crâmpoia, în Liga a 5-a. Acolo m-a descoperit domnul observator Gigi Ilie. Iar ulterior, la un trial, domnul antrenor Dan Oprescu, fără de care poate că n-aș fi ajuns niciodată fotbalist, n-aș fi trăit această emoție imensă a convocării la echipa națională, visul oricărui copil care începe să joace fotbal", povestește Bancu, unul dintre cei mai buni jucători de bandă stângă din România. La Crâmpoia juca de pe la 15 ani.
Trialul de la Piatra Olt
În 2010, înainte de începerea pregătirilor noului sezon, antrenorul Dan Oprescu, de la Piatra Olt, echipă aflată în eșalonul 3, a decis să facă un trial, pentru completarea lotului.
Printre jucătorii care s-au prezentat a fost și Nicușor Bancu. "Mi-a atras atenția din primele minute. Nu împlinise parcă 18 ani. Avea o ușurință în manevrarea balonului, o tehnică foarte bună, atuuri care îl evidențiau net de toți ceilalți. Așa a ajuns la noi. Îl văzusem doar o dată jucând la Crâmpoia, dar abia după ce a venit la clubul nostru am aflat și eu că nu jucase deloc fotbal organizat nici la copii, nici la juniori. Practic, și-a făcut junioratul pe maidan, cum se spune, așa cum s-au format pe vremuri alți mari jucători români", povestește Oprescu.
Un an, doar în "amicale"
Nicușor Bancu recunoaște că imediat după ce a ajuns la Piatra Olt a urmat o perioadă specială: "Un an de zile nu am jucat deloc într-o partidă oficială. Mă antrenam cu echipa ca să învăț să stau în teren, că nu știam nimic despre asta".
Antrenorul Dan Oprescu a confirmat că "a fost nevoie de un întreg sezon pentru ca Nicușor să recupereze din punct de vedere tactic, dar chiar și fizic. Jucase el zilnic pe maidan, dar nu era de ajuns la nivelul Ligii a 3-a. Dar faptul că el nu a făcut junioratul la un club a fost și un avantaj. Asimila totul foarte repede, era ca un burete care absorbea informațiile cu mare ușurință. A făcut antrenamente zilnice, uneori chiar și câte două pe zi.
E un copil extrem de talentat și de cuminte. Voia să joace, dar un an l-am folosit doar în meciuri amicale. Apoi, în ultima etapă din Liga a 3-a, când eram deja ca și promovați, l-am băgat la joc, în primul său meci oficial. În următorul sezon, în Liga a 2-a, l-am folosit prima dată în etapa a 4-a și de atunci n-a mai ieșit din echipă".
Gol de senzație cu ASA
Apropiați ai proaspătului jucător convocat la echipa națională își amintesc că în Liga a 2-a, la un meci de acasă al celor de la FC Olt, cu ASA Tg. Mureș, Bancu a înscris un gol de generic: "A recuperat mingea de la vreo 30 de metri de poarta proprie, a driblat doi adversari, a făcut un un-doi cu un coleg și a marcat. ASA tocmai o învinsese pe CSU Craiova. Oricum începuse să se remarce și până la transferul la echipa din Bănie nu a mai fost decât un pas". Ulterior, în 2014, Nicușor Bancu a ajuns de la FC Olt la CSU Craiova, impunându-se repede în formația de bază a oltenilor.
"Am început să mă joc cu mingea de mic, pe la 5-6 ani, prin curte și tot timpul mai spărgeam câte ceva. Tata nu-mi zicea nimic, mama mă mai altoia" Nicușor Bancu, internațional român
"Eu am spus încă de la transferul lui la CSU Craiova, în 2014, că Nicușor este cel mai bun jucător de flanc stâng și că poate ajunge să joace la orice nivel, inclusiv la echipa națională. Unii au râs, dar uite că se adeverește" Dan Oprescu, fostul antrenor al lui Bancu