FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Liderul naționalei, mesaj categoric: "Nu facem decât să dăm în cap" + Analiză tăioasă: "Steaua e FCSB, Dinamo e cine mai e, Craiova e CSU și FCU, Rapid e AFC. Dureros!"

Articol de - Publicat marti, 13 noiembrie 2018 12:24

Înainte de "dubla" României cu Lituania și Muntenegru de pe 17, respectiv 20 noiembrie, din Liga Națiunilor, liderul naționalei, Cristi Săpunaru, 34 de ani și jumătate, analizează, sincer și la rece, viața de român în străinătate și oferă gratuit sfaturi prețioase tinerilor jucători care vor să devină fotbaliști.

- Cristi, mai ai emoții după atâția ani la națională?
- Emoții nu, dar există un feeling deosebit înainte de meciuri, să te motivezi altfel. Tot timpul când vii la echipa națională e ceva specială, nu e ca la o echipă de club. Nu ai meciuri săptămânal, în plus te gândești când erai copil și-i vedeai pe Hagi, pe Popescu, pe ceilalți venind la lot, ascultând imnul... De aceea e ceva unic.

- Se simte o presiune mai mare asupra voastră, având în vedere că sunt ultimele meciuri din grupă?
- Nu! Până la urmă, suntem la mâna noastră, avem posibilitatea să terminăm pe locul 2, ceea ce e oarecum OK.

"Continui până în vară la turci"

- Ție cum îți merge la Kayseri?
- Trecem printr-o perioadă mai slabă, scârțâim. Avem mulți accidentați și se mai accidentează și alții, de aceea parcă nu mai ieșim din zona aceea roșie a clasamentului. Suntem pe 15 acum, obiectivul nu poate fi decât menținerea în prima ligă.

- Tu ce faci: continui la Kayseri sau iar vei fi subiect de primă pagină în mercato?
- Eu mai am contract până în vară acolo, 7 luni, apoi văd ce voi face. A fost subiectul acela cu Edi Iordănescu la CFR Cluj fiindcă ne cunoaștem de mici copii, știu cum este ca om și știu ce poate ca antrenor. Au fost discuții de prieteni, fără să punem pe masă contracte sau sume. I-am explicat și lui că nu puteam să plec în acea perioadă, fiind sub contract ferm cu Kayseri. Acum, mă văd continuând până în vară în Turcia.

- Sută la sută?
- Eu așa zic. Doar dacă nu vine vreo ofertă ieșită din comun și clubul să fie impresionat de ea și eu la fel. Dar nu se estimează vreo surpriză uriașă.

De cine-i place din Liga 1

- Te mai uiți la fotbalul românesc?
- Da, mai trag un ochi. Dacă mă pui să aleg o echipă care să-mi fi luat cumva ochii, aș zice CSU. Nu credeam că va ajunge să se bată la campionat. Chiar are potențial. Sper să nu se întâmple ceva, Doamne ferește!, și să se strice grupul. E o echipă ce poate lua titlul, a progresat mult față de anul trecut.

- Mai poate fi considerat Dinamo - FCSB Derby de România?
- Sper că nu vorbesc prostii, însă Derby-ul nu mai e ce era odată. Steaua e FCSB, Dinamo e cine mai e, Craiova e CSU și FCU, Rapid e AFC sau ce mai e. Numai inițiale! E dureros pentru suporterul român. În timp ce Petrolul sau U Cluj, echipe de tradiție, sunt abia în liga a doua. Nu pot spune că evit să mă uit la televizor la astfel de meciuri, că urăsc, dar ce să văd?!

- Ai avut vreo simpatie la ultimul Derby?
- Da: Rapid! Eu doar cu această echipă voi ține. Cu acel spirit.

- Mai urmărești rezultatele Rapidului?
- Nu de când a plecat Nico.

"Am vrut să renunț la Porto"

- De ce nu mai avem fotbaliști care să ajungă la echipele de club din Occident și să reziste la nivel înalt acolo? Te întreb pe tine că ai câștigat trofee, inclusiv Europa League în 2011, cu Porto.
- Nu este ceva greu. Cred că diferența o face dorința. Asta te ajută afară. Când ajungi acolo, trebuie să vrei să ajungi la cel mai înalt nivel, nu doar să fii trecător prin viață.

- Ție, personal, cât de greu ți-a fost?
- Foarte. Pleci într-un campionat nou, oricine ai fi, ai nevoie de 6 luni să te adaptezi. Foarte puțini fotbaliști prind din prima. Se schimbă limba, campionatul, orice. Și lui Cristiano Ronaldo i-au trebuit trei luni să devină top scorer în Italia. Și e cine e. Trebuie să-ți dorești să rămâi, să tragi de tine. Țin minte că-mi sunam soția și ziceam: "Gata, mă întorc acasă, nu rezist!". Nu eram obișnuit. Apoi, le-am pus cap la cap și am realizat că dacă vreau să ajung cineva, trebuie să rezist. Și-am tras de mine!

"Dacă nu ești corect, nu te realizezi în viață"

- E mai greu să joci la o echipă de nivel secund în Turcia decât la o supercampioană a Portugaliei?
- E diferență de mentalitate. La o echipă puternică sunt jucători valoroși care te și ajută să crești, vezi altfel fotbalul. La o echipă mică e mai greu, trebuie să te lupți pentru fiecare punct, fiecare meci, e mai complicat.

- Care e cel mai important lucru pe care l-ai învățat în străinătate și-l aplici și acum, în viața de zi cu zi?
- Dacă nu ești corect cu tine și cu cei de lângă tine, n-ai nicio șansă să te realizezi în viață.

- De ce nu rezistăm în străinătate? Nu doar fotbaliști, ci și mulți români în diverse job-uri sunt cu gândul să se întoarcă după ce-au făcut un ban.
- Fiindcă ăștia suntem. Nu ne ajutăm între noi, afară, când e ceva, nu facem decât să criticăm, să dăm în cap, să vedem greșeala altuia, niciodată pe a noastră! Nu știu dacă e invidie. Ar trebui să ajutăm că creștem împreună, și eu cu tine, și cu ceilalți. Nimeni n-a fost învățat de mic, toți învățăm din erori, iar să te ajuți este în firea lucrurilor.

"Fac Crăciunul pe teren"

- Îi vezi pe "tricolorii" de la Under 21 să facă performanță, la anul, la Campionatul European?
- Îi felicit, clar au făcut un rezultat bun, contează mult și ca imagine pentru România, dar să meargă la turneul final cu picioarele pe pământ, nu cu capul în nori! Să ia fiecare meci ca pe o finală. Să nu vorbească de finale, semifinale, să trateze fiecare partidă serios și vor avea rezultate frumoase.

- Ce planuri de vacanță ai?
- La mine, vacanța începe târziu, pe 26 decembrie, dacă nu chiar pe 29 decembrie. Fac Crăciunul singur în Turcia, jucăm chiar pe 25 decembrie la Alanya, apoi s-ar putea să mai avem meci de Cupă. Sărbătoresc Crăciunul pe terenul de fotbal.

- Nu e ciudat?
- Deloc. Mi se pare normal. Este un serviciu, o profesie, pe care o faci în orice zi a anului. Da, sunt și sacrificii când faci sport de performanță. În Portugalia aveam la fel meciuri, iar pe 1 ianuarie dimineața aveam antrenamente la Porto cu 10.000 de oameni în tribune.

"Îmi calculez totul de luni"

- Ai 34 de ani, te-ai gândit la ceea ce vei face după cariera de fotbalist?
- Nu vreau să mă gândesc la ziua când nu voi mai fi fotbalist. Mi-e foarte frică de această idee. Chiar mi-e frică! Iubesc ceea ce fac, o să văd ce va fi după.

- Mai ai aceeași motivație...
- În fiecare dimineață, ca la 20 de ani! Mă simt chiar mai bine, fizic, decât la vârsta aia, fiindcă am mai multă experiență și am grijă de mine. Nu lucrez mult suplimentar, dar ce fac, fac bine. Îmi calculez de la început de săptămână ceea ce trebuie să fac până la finalul ei. 

12 meciuri a strâns fundașul pentru Kayserispor în acest sezon

25 de selecții are căpitanul naționalei la prima reprezentativă

"Toți tinerii care au venit de curând la prima reprezintă au calitate. Vorbesc în cunoștință de cauză, fiindcă îi știu pe toți, chiar merită să joace la națională! Îmi doresc ca ei să fie viitorul acestei țări. Cred că sunt inteligenți și știu ce au de făcut" Cristi Săpunaru

"Dacă mă vor mai ține picioarele și nu o să fiu prea bătrân, eu chiar mă gândesc că aș putea juca la un Mondial"Cristi Săpunaru

"Șumudică e regretat la Kayseri, era un om iubit. Păcat de ce s-a întâmplat în partea a doua a campionatului trecut, fiindcă în toamnă ajunsesem până aproape de podium. Aveam un lot bun și visam la cupele europene"Cristi Săpunaru

CLASAMENTUL GRUPEI:

Serbia 4 2 2 0 5-2 8p
Muntenegru 4 2 1 1 6-3 7p
ROMÂNIA 4 1 3 0 4-3 6p
Lituania 4 0 0 4 2-9 0p

PROGRAMUL URMĂTOARELOR MECIURI:

• 17 noiembrie | Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
• 20 noiembrie | Serbia – LituaniaMuntenegru – România (ora 21:45)

CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (23)
calinescu_
calinescu_  •  13 Noiembrie 2018, 20:30

SAPUN ERA LIDER ACUM CATIVA ANI CAND NU AVEA LOC LA NATIONALA , LA FEL CA STEFAN RADU SI MOTI , DE CHIRICHES SI GARDOS ....!!!!! ACUM E DEPASIT DE EVENIMENTE ....!!!!!

breitner
breitner  •  13 Noiembrie 2018, 18:09

De aia "nationala" de fotbal e asa cum e: are jucatori "lideri" agramati", jucatori (printre altele de fotbal) care sunt cei mai valorosi in tribune (chiriches si multi altii), patroni de cluburi ca batalul becali, et.

1260234347346768
Ioan Trisi  •  13 Noiembrie 2018, 17:48

Dar cine l-a facut pe Sapunaru ,,liderul nationalei,,? Aaaa,poate e cel mai batran,asa da!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează