Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 19 octombrie 2020 17:08 / Actualizat luni, 19 octombrie 2020 17:37
Ionuț Lupescu, 51 de ani, dezvăluie secretele trecerii sale ca director tehnic al federației din Arabia Saudită, unde ”voi face pe bani mulți ce voiam să fac pe bani puțini în România”. Și, fără să protejeze pe nimeni, realizează o radiografie extinsă a naționalei, punctând că ”ne-am dus în cap după meciul cu Franța de la Euro 2016”.
- Ionuț, a venit ca o surpriză totală vestea numirii tale ca director tehnic al federației din Arabia Saudită. Cum ai ajuns la această nouă aventură?
- Am fost în discuții cu ei de prin februarie. Nu prea mă bătea gândul să merg acolo. Au tot insistat în aceste luni, mi-au zis că au nevoie de cel mai bun om și m-au convins cu un proiect extrem de interesant. E vorba despre un plan strategic pe 10 ani, menit să creeze o nouă identitate fotbalului saudit, de la echipele naționale și competiții până la formarea de antrenori și grassroots. Au venit arabii acum după mine să gestionez pe bani mulți ceea ce am vrut să fac pe bani puțini în România. Un paradox!
- Pe ce perioadă ai semnat?
- Pe 3 ani. De la 1 noiembrie mă mut la Riad și începem treaba. E o generație tânără în administrația saudită, nu mai cunosc pe nimeni din perioada când am jucat în Arabia Saudită timp de 6 luni, la finalul carierei. M-au determinat să vin acum în primul rând prin voința extraordinară de a face ceva deosebit, dincolo de bugetele generoase care vor fi puse la dispoziție. Sunt foarte hotărâți să dezvolte fotbalul saudit, iar mie îmi face plăcere să-i ajut.
"Vor fi câteva luni de evaluare"
- Prima miză va fi calificarea la Mondialul din Qatar 2022, nu?
- Nici nu vreau să mă bag deocamdată peste prima echipă. Au început deja campania, sunt pe la jumătatea preliminariilor, așa că n-ar fi fair din partea mea să intru brusc în treburile reprezentativei. Sigur, voi sprijini cu ce pot. Deocamdată, mă interesează câteva luni să văd cu ochii mei despre ce e vorba, să iau pulsul la fața locului, dincolo de informațiile și de planul care mi-au fost prezentate. E necesară întâi o evaluare, să cunosc jucătorii, antrenorii, naționalele, vor mai veni și noi oameni importanți în echipa de dezvoltare care se construiește.
- În timp ce tu negociai și băteai palma cu saudiții, România bifa trei eșecuri lamentabile cu Islanda, Norvegia și Austria. Dezamăgit de ceea ce se întâmplă cu "tricolorii"?
- Firește că mă încearcă o părere de rău, mai ales că am îmbrăcat atâția ani acel tricou al naționalei. Cea mai mare tristețe se leagă însă de faptul că FRF a dat dovadă de amatorism, fiindcă, deși știa că e în derulare un proiect de 6-7 ani pentru Europeanul găzduit și de București, n-a fost în stare să creeze cadrul pentru o calificare. Nu mai intru în detalii, că le știți voi prea bine!
"Vrei să te aplaude lumea dacă ai pierdut trei meciuri?"
- Ar fi oportună acum despărțirea de Rădoi?
- La prima reprezentativă se așteaptă mereu rezultate. Dacă pierzi trei meciuri vrei să te aplaude lumea? Problema e cum câștigi sau cum pierzi. Iar la acest capitol răspunsul e că n-am jucat nimic, mai ales cu Islanda și Norvegia. E păcat că i se întâmplă asta unui tehnician tânăr. Potrivit ar fi fost ca, înainte să urce pe banca naționalei de seniori, să aibă o experiență mai mare la tineret, două-trei mandate, sau să activeze pe la cluburi un timp. Cred că s-a simțit lipsa lui de experiență.
- Lumea va spune acum că ai de reglat niște vechi polițe cu Rădoi.
- Ce să am cu Rădoi? N-am absolut nimic! Chiar îmi pare rău pentru ce i se întâmplă. Problema e că n-a știut să aleagă momentul potrivit pentru a prelua naționala mare. De fapt, eu nu văd prea multă vină la Rădoi, cât văd la cei care l-au numit și i-au dat echipa pe mână. Sunt oameni care nu știu să analizeze ce înseamnă o selecționată, cum se gestionează o campanie de European sau de Mondial, cu ce se mănâncă un turneu final.
"Hagi și-ar antrena propriul fiu, ar apărea multe speculații"
- Ți s-ar părea justificată acum numirea lui Hagi în fruntea reprezentativei?
- Văd că Gică se tot autopropune, el vrea, pentru că foarte mulți jucători au trecut prin Academia lui, îi cunoaște. Pe de altă parte, marea problemă ar fi că și-ar antrena propriul fiu și atunci vor începe discuții. Mie chiar îmi place Ianis, e talentat, are valoare, dar, indiferent ce-ar face Gică, s-ar isca tot felul de comentarii.
- Nu doar despre Ianis, ci despre oricine va veni dinspre Academie, nu?
- Cu siguranță, presa va face speculații la fiecare meci. Totuși, dacă va fi numit, va trebui să treacă peste aceste lucruri. Sigur, are acum altă experiență decât în momentul când a fost instalat în 2001 și am ajuns la barajul pierdut cu Slovenia. Cunoaște foarte bine fotbalul românesc, talentele, are o viziune clară. Problema va fi să fie și sprijinit. Și mai e la mijloc și chestiunea financiară.
„FRF e într-o situație gravă”
- În ce sens?
- FRF nu-și permite antrenori scumpi. Sunt într-o situație gravă din punct de vedere financiară și de aceea s-a și ajuns la soluția de a promova antrenorul de la U21. S-a văzut clar că au făcut tot doar cu gândul la bonusurile de calificare de la UEFA și FIFA.
- De ce spui asta?
- Păi, tu impui regula U21 în Liga 1 și la meciul vital cu Islanda nu folosești nici măcar un singur jucător eligibil U21 printre titulari? În schimb, naturalizezi un băiat de 34 de ani, care mai poate evolua maximum un an. Camora e un jucător bun, desigur, însă el s-a dovedit până la urmă un cartuș cu recul. Prin urmare, unde e strategia? Totul s-a făcut fără cap și fără un sfârșit.
"Suntem în picaj total de 4 ani"
- L-ai păstra pe Rădoi dacă ai fi acum în fruntea FRF?
- Nu fac speculații. Eu văd doar o derulare a unor evenimente. Adică am plecat lansat cu Pițurcă în campania pentru Euro 2016, obținând victorii importante în Grecia și Finlanda, după care selecționerul a fost înlocuit și ne-am calificat gâfâind la turneul final. Ne-am asigurat locul abia în ultimul meci, în Feroe, după ce avantajul inițial s-a risipit pe drum. Apoi, la Euro, am făcut un meci bun cu Franța, în deschidere, am fi putut scoate o remiză cu un pic de șansă. După aceea a început o prăbușire continuă.
- Te referi și la jocurile cu Elveția și Albania?
- Bineînțeles! Cu Elveția am jucat 60 de minute și am căzut în cap, iar cu Albania a ieșit un dezastru. A urmat numirea lui Daum, care n-a făcut nimic. La fel, Contra. FRF a venit ulterior cu Rădoi, pe care-l pot strica pe nedrept la început de carieră prin faptul că l-au expus la aceste necalificări. Să fie limpede! N-am nimic cu nimeni! N-am niciun interes! Dar o analiză simplă ne arată că suntem în picaj total după partida cu Franța de la Euro 2016.
- Ai vreo explicație?
- Asta se întâmplă fiindcă nu există o strategie clară, nu există oameni capabili să dezvolte echipele naționale. De la începutul mandatului actualului președinte se știa că, peste 6 ani, Euro va fi la București, însă n-ai făcut absolut nimic pe partea tehnică, pentru a forma un lot competitiv, cu antrenori competitivi! Nimic!
A condus proiectul UEFA - confederații
La un an după ce a pierdut alegerile FRF, Lupescu revenea în primăvara lui 2019 în structurile UEFA, de unde demisionase din postul de director tehnic în momentul în care s-a decis să atace șefia federației. Astfel, până să accepte oferta de la saudiți, "Kaiserul" a lucrat pe un proiect de colaborare UEFA – confederații pe chestiuni de dezvoltare în zona tehnică.
Nu mă mai interesează să candidez la FRF! E un capitol închis! Mi-am oferit o dată serviciile, nu mă interesa funcția, ci să fac ceva pentru fotbalul românesc, la nivelul reușit în Europa cu oameni de calitate, care ne puteau ajuta și la București. Nu am fost dorit, nu-i nicio problemă! Fiecare își vede de drumul lui
Ionuț Lupescu
74 de selecțiia strâns Ionuț în tricoul României, marcând 6 goluri, în perioada 1988-2000: a participat la două CM (1990, 1994) și două CE (1996, 2000)
78 de voturia adunat Lupescu la alegerile FRF din aprilie 2018, când Burleanu a obținut un nou mandat cu 168 de voturi din 254
2 româniactivează în campionatul Arabiei Saudite: Răzvan Lucescu pregătește pe Al Hilal, iar Alex Mitriță e proaspăt transferat la Al Ahli
Ionuț Lupescu e încă marcat de bătălia cu Burleanu: "În 25 de ani niciun străin nu m-a trădat, dar au făcut-o românii mei! Gata, s-a terminat!"
Citește mai multe știri despre Ionuț Lupescu:
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!