Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 06 octombrie 2020 11:01 / Actualizat marti, 06 octombrie 2020 11:02
Selecționata lui Mirel Rădoi are ocazia să bifeze prima calificare a României la un turneu final, în urma unui play-off, joi seară, la Reykjavik, împotriva Islandei.
- Meciul dintre Islanda și România va avea loc joi, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe ProTV;
- Dacă va trece de Islanda, România va înfrunta Ungaria sau Bulgaria, pe 12 noiembrie, pentru un loc la Euro 2020.
În istoria sa de peste 98 de ani, naționala de fotbal a României a disputat de trei ori baraje de calificare, o dată pentru calificarea la turneul final al Campionatului European din 1972 și de două ori pentru Modialele din 2002 și 2014. De fiecare dată însă, "tricolorii" au ratat toate aceste momente. Acum, cu Islanda, elevii lui Mirel Rădoi au ocazia să rupă blestemul, dar pentru a ajunge la Euro 2020, ei trebuie să câștige nu doar la Reykjavik, ci și în ultimul act al acestui play-off, pe învingătoarea disputei dintre Ungaria și Bulgaria, tot în deplasare.
Ungaria ne-a condus mereu
Primul baraj al naționalei noastre, de calificare la Euro 1972, găzduit de Belgia, a avut loc în primăvara acelui an, România întâlnind în sferturile de finală Ungaria, după ce câștigase grupa preliminară din care mai făcuseră parte Cehoslovacia, Finlanda și Țara Galilor. În prima partidă, generația Guadalajara a scos un 1-1 (a egalat Lajos Sătmăreanu) la Budapesta. După două săptămâni, la București, ungurii au condus de două ori, însă elevii lui Angelo Niculescu izbuteau să revină prin reușitele lui Dobrin și Sandu Neagu, meciul terminându-se 2-2. Cum pe atunci nu exista regula golurilor înscrise în deplasare, a fost nevoie de o a treia întâlnire, de baraj, pe teren neutru. S-a jucat la Belgrad, unde Ungaria s-a impus cu 2-1. Tot Sandu Neagu egalase la unu, însă Istvan Szoke a înscris golul calificării în minutul 88. Vecinii noștri s-au calificat la turneul final, care, pe atunci, număra doar 4 echipe.
Chinul cu Slovenia
A doua oară, România a mers la baraj pentru a prinde un loc la Mondialul din 2002, al cărui turneu final a avut loc în Coreea de Sud. După ce au terminat grupa preliminară pe doi, după Italia, dar în fața Georgiei, Ungariei și Lituaniei, "tricolorii" urmau să joace cu surprinzătoarea echipă a Sloveniei. Gică Hagi abia preluase funcția de selecționer de la Ladislau Boloni, care a plecat de la națională spre sfârșitul acelor preliminarii. În meciul tur, la Ljubljana, românii au deschis scorul prin Marius Niculae (26). Au fost însă egalați până la pauză, când slovenii au punctat prin Acimovici. Și apoi, în partea a doua, Osterc aducea victoria gazdelor. În returul de pe "Steaua", deși pornea favorită, România s-a văzut condusă, Slovenia punctând prin Rudonja. Fostul selecționer, Cosmin Contra, a egalat după pauză. Finalul a fost de coșmar, Hagi a aruncat toți atacanții în luptă, Mihalcea, Pancu, Ganea, Mutu și compania au atacat însă la disperare și nu au reușit să dea golul care să ducă meciul în prelungiri. Astfel, românii au ratat șansa de a ajunge la Mondial, iar Gică Hagi era înlocuit cu Anghel Iordănescu.
Eliminați de Grecia lui Mitroglu
Ultimul baraj disputat de "tricolori" a avut loc în urmă cu 7 ani, după ce România a terminat pe doi grupa preliminară cu Olanda, care a câștigat-o detașat, Ungaria, Turcia, Estonia și Andorra. În prima manșă, jucată în deplasare, la Pireu, elevii lui Victor Pițurcă au făcut un meci slab. Au reușit să egaleze la unu, prin Bogdan Stancu, la cinci minute după ce elenii deschiseseră scorul prin Mitroglu. Gazdele au preluat iar conducerea imediat, cu golul lui Salpingidis, iar același Mitroglu avea să stabilească rezultatul final, 3-1. La București, tot grecii au marcat primii, prin "coșmarul" Mitroglu, tranșând practic calificarea încă din prima repriză. România, pentru care atunci, la retur, au jucat Tătărușanu, Chiricheș și Maxim, iar Dr. Grigore și Keșeru au fost rezerve, a egalat în urma unui autogol al lui Torosidis, însă doar atât.
0este numărul victoriilor României în cele 5 partide disputate în istorie în baraje pentru calificarea la CE sau CM, în care a înregistrat 3 înfrângeri și două remize.
Am fost aproape și noi, atunci, cu Ungaria. Eu am marcat la Budapesta, am dat gol cu capul, la vinclu, după o lovitură liberă a lui Iordănescu. Sper să ne răzbune băieții de acum. Am mare încredere în această generație, dar mai ales în Mirel Rădoi. Simt eu că batem în Islanda
Lajos Sătmăreanu, fost internațional
A fost greu de digerat acel baraj pierdut cu Slovenia. Eram mai buni, aveam prima șansă, dar lor le-a intrat tot. I-am dominat și acolo, aici a fost ca în filmul ăla «Sub asediu», dar n-a intrat mingea în plasă. Acum sper să fie altfel. Ultimul meci, cu Austria, curajul lui Mirel și al echipei, ne dau speranțe. Islanda e foarte periculoasă, trebuie să fim mai inteligenți și ne putem califica mai departe
Marius Niculae, fost internațional
Totul despre Islanda - România, semifinala barajului pentru Euro 2020:
Citește mai multe știri despre naționala României:
Selecționerul „vikingilor” ne avertizează: „Am o presimţire bună pentru acest meci”