FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR / ROMÂNIA - MUNTENEGRU (VINERI, 7 SEPTEMBRIE, 21:45, PRO TV, GSP.RO)

Muntenegru ne dă clasă pe hârtie » Comparație: unde e peste noi, unde suntem la fel, unde suntem peste

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 03 septembrie 2018 09:00

România debutează în Liga Națiunilor cu Muntenegru, vineri, 7 septembrie (ora 21:45, PRO TV), la Ploiești, fără spectatori.  

România întâlnește în debutul ei în Liga Națiunilor un adversar care, chiar și după ce am scos un singur punct în ultimele preliminarii în fața lui, ne poate suna prietenos.

Și, cel puțin în comparație cu Serbia, poate fi așa. Însă, la o privire în amănunt, Muntenegru, care ne va fi oponentă vineri, 7 septembrie (ora 21:45, PRO TV), e extrem de periculoasă.

Cu individualități peste ale României, cu o experiență la lot superioară, cu fotbaliști care vor avea o toamnă mai ocupată.

Iată o comparație între cele două loturi pregătite de Cosmin Contra și Ljubisa Tumbakovici. 

UNDE SUNT PESTE NOI

1. Europa: 4-6
Doar 4 jucători ai echipei naționale vor juca în grupele cupelor europene. Chiricheș (Napoli), singurul în Liga Campionilor, iar Keșeru (Ludogoreț), Răzvan Marin (Standard) și Toșca (PAOK) în Europa League. Dincolo sunt nu mai puțin de 6 (Savici - Atletico, Jovetici - Monaco, Stojkovici - Steaua Roșie, Jovovici - Jablonec, Ivanici - BATE, Marusici - Lazio). Iar primii trei vor avea parte de dueluri de foc în Champions League. Așadar, tabela arată 4-6! Un 4-6 care nu ne e deloc drag când vine vorba de zona Balcanică. E scorul înfrângerii noastre de pomină din 1977 în fața Iugoslaviei, pe Ghencea, care a dus la ratarea calificării la CM din Argentina.

2. Doi jucători au marcat cât toți ai noștri
Stevan Jovetici (24 de reușite la echipa națională) și Fatos Beciraj (9) au, împreună, 33 de goluri pentru reprezentativă. Toți cei 25 de jucători selecționați de Cosmin Contra au, laolaltă, 31, iar cele mai multe le-a înscris Stanciu (8). Care e și sub al doilea muntenegrean! Jovetici a punctat în ambele meciuri contra României din preliminariile CM 2018, la 1-1 și 0-1. Practic, retragerea lui Bogdan Stancu (14 reușite) pică greu în statistici.

3. Doar patru din campionatul intern
Liga 1 a dezamăgit, mai ales după rezultatele dezastruoase din cupele europene, culminând cu eliminarea CFR-ului în fața lui Dudelange din Luxemburg (2-5 la general). Totuși, campionatul intern dă 9 jucători în lotul lui Contra, mai bine de o treime. De partea cealaltă, muntenegrenii au doar 3 din țara natală, portarii de rezervă și Mirkovici, jucător cu șanse mici să intre titular.

4. Mai tineri cu doi ani!
Reconstrucția echipei naționale evoluează încet. Astfel, chiar dacă au fost chemați tineri precum Drăguș ori Băluță - greu de crezut că o să joace, 18 din cei 25 de "tricolori" au vârsta mai mare decât media adversarilor, măcar 26 față de cei 24,51 ai muntenegrenilor. Cei proveniți de lângă masivul Durmitor au venit cu numai trei jucători de peste 30 de ani, maximum 31!, iar 19 au vârsta mai mică decât media României, 26,76.

5. Sub la campionate de top
Doar Tătărușanu (Nantes), Maxim (Mainz) și Chiricheș (Napoli) joacă într-unul din campionatele de top 5 din Europa (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franța). De partea cealaltă, Jovetici (Monaco), Marusici (Lazio), Savici (Atletico Madrid), Vukcevici (Levante) sunt folosiți la echipele lor. 3-4!

6. Valoarea transfermarkt
Iar ne bat în doar doi jucători. Valoarea "tricolorilor" se învârte în jurul a 54 de milioane de euro, pe când doar Savici (40) și Jovetici (14) ating, împreună, suma. Mai mult, și Marusici (10 milioane) costă mai mult decât cel mai bun român, Răzvan Marin, 7 milioane.

7. Istoricul selecționerului
Cosmin Contra nu este foarte vechi în meserie. Are 8 ani de antrenorat și două trofee, Cupa României cu Petrolul (2013) și Cupa Ligii cu Dinamo (2017). Dincolo, Ljubisa Tumbakovici are vitrina plină. 9 distincții în Serbia (6 titluri și 3 cupe cu Partizan Belgrad) și alte 4 în China (2 titluri și 2 cupe cu Shandong Luneng).

8. Încep ca din tun
Dacă Gazeta scria, ieri, că România are probleme mari când debutează în campanii pe teren propriu, Muntenegru nu are vreo jenă în primul meci, incluzând cele departe de casă. 1-1 cu România (prel. CM 2018), 2-0 cu Moldova (Euro 2016), 2-2 cu Polonia (CM 2014), 1-0 cu Țara Galilor (Euro 2012), 2-2 cu Bulgaria (CM 2010). Și atât, pentru că în calificările CE 2008 n-a participat. Așadar, n-a pierdut niciodată în prima partidă. Și, în afară de meciul cu noi, ea a fost cea egalată!

UNDE SUNTEM LA FEL

1. Jucători proveniți de la campioane
Dacă la noi îi avem pe cei doi fotbaliști de la CFR Cluj, Cristi Manea și George Țucudean, plus "bulgarul" Keșeru, Muntenegru contraatacă și are tot 3 fotbaliști care evoluează la campioane en-titre. E vorba de Stojkovici (Steaua Roșie - campioana Serbiei), Vesovici (Legia - campioana Poloniei) și Ivanici (BATE - campioana Belarusului).

2. Palmares direct
Avem o victorie, un egal și o înfrângere în meciurile cu Muntenegru. Suntem chit pentru că noi am avea un avantaj mare datorită golaverajului net superior, 5-2. Cu toate acestea, adversara de vineri ne-a bătut într-un meci oficial, nu amical, astfel că avantajele se anulează.

UNDE SUNTEM PESTE

1. Au mai mulți în ligi secunde
Portarul numărul unu al muntenegrenilor, Petkovici, joacă la Lorient, echipă aflată în Ligue 2. Tot în eșaloane secunde sunt și Deni Hocko de la Famalicao, Portugalia, și mezinul Sead Haksabanovici, Malaga, LaLiga 2. În plus, Beqiraj, care era sub contract cu divizionara secundă belgiană Mechelen, a încheiat contractul pe 31 august și a devenit liber de contract. La noi, doar Pantilimon și Stoian joacă la echipe din ligi inferioare.

2. Doar unul ne-a plecat în Asia
Constantin Budescu este singurul fotbalist din lotul nostru ieșit din radarul european. De partea cealaltă, atât fundașul Marko Simici (plecat de la Rostov la Pahtator Tașkent), cât și vârful Stefan Mugosa (de la Sheriff Tiraspol la Incheon, Coreea de Sud) au părăsit Bătrânul Continent pentru un salariu atrăgător.

ROMÂNIA

Portari
Ciprian Tătărușanu (32 ani, Nantes - Franța 1)
Costel Pantilimon (31 ani, Nottingham Forest - Anglia 2)
Florin Niță (31 ani, Sparta Praga - Cehia 1)

Fundași
Vlad Chiricheș (28 ani, Napoli - Italia 1)
Cristian Săpunaru (34 ani, Kayserispor - Turcia 1)
Alin Toșca (26 ani, PAOK - Grecia 1)
Romario Benzar (26 ani, FCSB - România 1)
Mihai Bălașa (23 ani, FCSB - România 1)
Cristian Manea (21 ani, CFR Cluj - România 1)
Nicușor Bancu (25 ani, U Craiova - România 1)

Mijlocași
Mihai Pintilii (33 ani, FCSB - România 1)
Alexandru Chipciu (29 ani, Sparta Praga - Cehia 1)
Alexandru Maxim (28 ani, Mainz - Germania 1)
Nicolae Stanciu (25 ani, Sparta Praga - Cehia 1)
Constantin Budescu (29 ani, Al Shabab - Arabia Saudită 1)
Răzvan Marin (22 ani, Standard Liege - Belgia 1)
Dorin Rotariu (23 ani, AZ - Olanda 1)
Eric Bicfalvi (30 ani, Ural - Rusia 1)
Alexandru Mitriță (23 ani, U Craiova - România 1)
Paul Anton (27 ani, Krîlia Sovetov Samara - Rusia 1)
Adrian Stoian (27 ani, Crotone - Italia 2)
Tudor Băluță (19 ani, Viitorul - România 1)

Atacanți
Claudiu Keșeru (31 ani, Ludogoreț - Bulgaria 1)
George Țucudean (27 ani, CFR Cluj - România 1)
Denis Drăguș (19 ani, Viitorul - România 1)

MUNTENEGRU

Portari
Danijel Petkovici (25 ani, Lorient - Franța 2)
Milan Mijatovici (31 ani, Buducnost - Muntenegru 1)
Damir Ljuljanovici (26 ani, Titograd - Muntenegru 1)

Fundași
Stefan Savici (27 ani, Atletico Madrid - Spania 1)
Marko Simici (31 ani, Pahtator - Uzbekistan 1)
Zarko Tomasevici (28 ani, Oostende - Belgia 1)
Adam Marusici (25 ani, Lazio - Italia 1)
Filip Stojkovici (25 ani, Steaua Roșie - Serbia 1)
Boris Kopitovici (23 ani, Cukaricki - Serbia 1)
Risto Radunovici (26 ani, Astra - România 1)

Mijlocași
Nikola Vukcevici (26 ani, Levante - Spania 1)
Marko Vesovici (27 ani, Legia - Polonia 1)
Vladimir Jovovici (23 ani, Jablonec - Cehia 1)
Aleksandar Scekici (26 ani, Partizan - Serbia 1)
Marko Jankovici (23 ani, Partizan - Serbia 1)
Mirko Ivanici (24 ani, BATE - Belarus 1)
Nebojsa Kosovici (23 ani, Partizan - Serbia 1)
Aleksandar Boljevici (22 ani, Beveren - Belgia 1)
Sead Haksabanovici (19 ani, Malaga - Spania 2)
Darko Zorici (24 ani, Cukaricki - Serbia 1)
Luka Mirkovici (27 ani, Buducnost - Muntenegru 1)
Deni Hocko (24 ani, Famalicao - Portugalia 2)
Vukan Savicevici (24 ani, Slovan - Slovacia 1)

Atacanți
Fatos Beciraj (30 ani, liber de contract)
Stevan Jovetici (28 ani, Monaco - Franța 1)
Stefan Mugosa (26 ani, Incheon - Coreea de Sud 1)
Luka Djordjevici (24 ani, Arsenal Tula - Rusia 1)

CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Handbal
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Campionate
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”
Superliga
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (7)
alin_ddb
alin_ddb  •  04 Septembrie 2018, 02:46

Tatarusanu. Benzar, sapunaru, chiriches,bancu - pintilii, razvann marin, stanciu - mitrita, tucudean,maxim.. 4-3-3.

771545396317549
Eugen Iustin  •  03 Septembrie 2018, 15:53

Cred ca dam trei goluri. In toate meciurile adunate.

vlad.dracul.
vlad.dracul.  •  03 Septembrie 2018, 15:48

Suntem vai de capul nostru, mi-e şi groază de meciurile astea...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează