Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 10 august 2011 00:00 / Actualizat marti, 09 august 2011 21:42
Stresul şi oboseala acumulate în ultimul timp l-au afectat pe tehnicianul "tricolorilor", care a început de cîteva zile tratamentul prescris de medici pentru eliminarea bacteriei. Ia cîte trei pastile la fiecare 12 ore
Chiar dacă zîmbeşte mai des decît în precedentele mandate şi încearcă mereu să-i binedispună pe jucătorii săi la antrenamente, Victor Piţurcă are probleme de sănătate: s-a infectat cu helicobacter pylori, o bacterie care atacă mucoasa stomacală şi duodenul. Netratată, poate duce la ulcer sau chiar, în fază finală, la cancer gastric, studiile arătând că ocupă locul 1 în topul mondial al bacteriilor implicate în dezvoltarea unei forme de cancer.
Avea dureri de stomac
Piţi avea de ceva timp dureri de stomac şi arsuri. Sînt primele semne clinice ale infecţei respective. Apropiaţii săi susţin că stresul şi oboseala din ultimul timp, de la revenirea sa pe banca "naţionalei", sînt factorii care au dus la această situaţie.
Se adaugă aici şi cei peste 3.000 de kilometri parcurşi de curînd în Austria, unde a făcut un tur de forţă spre a urmări echipele în amicalele din ultimul stagiu de pregătire.
Tratament cu antibiotice 10 zile
La sosirea la Rimini, Victor Piţurcă se grăbea să iasă din sala de aşteptare a bagajelor. "Vreau să ies, să beau o sticlă de apă plată", spunea el. Avea în mînă trei pastile, care trebuie luate la fiecare 12 ore.
Tratamentul pentru eradicarea bacteriei din organism durează 10 zile şi este medicamentos: un antiacid şi o combinaţie de două antibiotice, de obicei amoxicilină şi claritromicină.
"Nu ştiu cum m-am ales cu povestea asta. Am auzit că se poate lua şi din aer. Ştiu că foarte multă lume are aşa ceva"
Victor Piţurcă, antrenor România
CE ESTE HELICOBACTER PYLORI
Bacteria helicobacter pylori se poate lua şi din apă, iar printre factorii favorizanţi se numără şi stresul. Ea infectează mucoasa stomacului şi a duodenului. Simptomele se manifestă prin pusee de durere abdominală sau în capul pieptului, stări de greaţă, vărsături. Efectele dispar după masă sau după consumarea alimentelor antiacide, dar reapar, în special noaptea. E o boală cu o mai mare incidenţă la bărbaţi şi, în special, o dată cu înaintarea în vîrstă.
Personalităţi atinse de aceeaşi bacterie
Charles Darwin, Alfred Nobel, Napoleon Bonaparte, George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea
50% din populaţia lumii e afectată de helicobacter pylori: locul doi în clasamentul celor mai răspîndite infecţii bacteriene din lume, dupa caria dentară
Amical de 200.000 de euro
"Naţionala" şi-a luat vreo 100 de baxuri de apă plată Dorna. Un federal a explicat: "Totul e foarte scump în Italia în această perioadă". Găsită în pripă după refuzul Argentinei de a mai veni la Bucureşti, "acţiunea San Marino" a costat FRF circa 200.000 de euro.
Pintilii fără bagaje
Autocarul "tricolorilor" a stat mai bine de 20 de minute la aeroportul Federico Fellini, în aşteptarea jucătorilor, din cauză că unora le-au întîrziat bagajele. Pentru debutantul Pintilii a fost cel mai rău, el fiind nevoit să plece cu echipa la hotel fără să-şi mai recupereze geanta.
Mazilu s-a rupt
Piţi are la dispoziţie doar 21 de jucători. Vîrful Mazilu (Arsenal Kiev) s-a accidentat duminică şi nu s-a mai prezentat pentru partida de mîine. Cociş a fost singurul stranier venit cu lotul de la Bucureşti. Mijlocaşul de la Rostov a trebuit să-şi prelungească viza: "Am doar o intrare pentru Rusia şi aveam nevoie de o viză nouă, altfel nu mă puteam întoarce la club după amicalul cu San Marino".
125 de euro pentru umbrelă şi şezlong!
La Rimini, elevii lui Piţurcă au fost cazaţi la unul dintre cele mai luxoase hoteluri de pe faleză, Grand Hotel Rimini e Residenza. O cameră dublă costă aici peste 300 de euro. Mai rău e dacă vrei să te duci pe plaja privată a hotelului, unde ca să închiriezi o umbrelă şi 4 şezlonguri te costă între 95 şi 125 de euro pe zi!
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”