FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 43 de ani de la România - Iugoslavia 4-6, cel mai suspect meci din istoria naționalei: „O fi fost blat, nu pot băga mâna-n foc. Dar Piști a făcut echipa muci!”

Pe 13 noiembrie 1977, în Ghencea a avut loc partida care a iscat cele mai multe comentarii în privința corectitudinii cu care ai noștri și-au apărat șansele, România - Iugoslavia 4-6. +44   FOTO
Pe 13 noiembrie 1977, în Ghencea a avut loc partida care a iscat cele mai multe comentarii în privința corectitudinii cu care ai noștri și-au apărat șansele, România - Iugoslavia 4-6.

Articol de , - Publicat vineri, 13 noiembrie 2020 10:03 / Actualizat vineri, 13 noiembrie 2020 19:03

Pe 13 noiembrie 1977, în Ghencea a avut loc partida care a iscat cele mai multe comentarii în privința corectitudinii cu care ai noștri și-au apărat șansele, România - Iugoslavia 4-6. "Tricolorii" lui Ștefan Covaci disputau ultimul joc din preliminariile CM 1978, iar un succes le-ar fi asigurat în bună măsură prezența la turneul final din Argentina.

Numai că, în ciuda unui start favorabil și a faptului că la pauză încă aveam avantaj, 3-2, Moraru, Cheran, Sătmăreanu și ceilalți din defensivă s-au întrecut în gafe infantile, iar "plavii" au întors șocant rezultatul. La Mondiale avea să meargă Spania, iar nouă nu ne-au rămas decât semnele de întrebare. Mari și multe semne de întrebare.

„Am oroare de «cârtițe»”

La 43 de ani de atunci, am încercat să mai dezlegăm din mistere alături de Iosif Vigu. Fostul stelist a fost titular atunci și a deschis scorul încă din minutul 2, cu o execuție în genul primei reușite a lui Ilie Dumitrescu din "optimea" cu Argentina, din '94. Bărbatul ajuns la 74 de ani nu menajează pe nimeni: "Am oroare de «cârtițe», eu toată viața am spus ce am gândit. Am și pierdut, dar fals n-am putut să fiu".

- Domnule Vigu, ce vă mai amintiți de la celebrul duel cu Iugoslavia, din toamna lui 1977?
- Aproape totul. Așa nenorocire nu se poate uita!

- Vă întrebăm fără ocolișuri: a fost blat?
- Dom'le, o fi fost, n-o fi fost, nu știu, nu pot băga mâna-n foc. Totuși, dacă a fost, cred că s-ar fi aflat până acum. Nu vezi că în țara asta plină de turnători se află tot în cele din urmă?! Însă tare multe chestii au fost ciudate...

- Într-un interviu din "Evenimentul zilei", apărut în 2003, chiar secundul lui Covaci, Constantin Cernăianu, susținea că "s-a dorit calificarea Spaniei".
- Poate că Cernăianu a avut dovezi...

„Țețe a adormit în poartă, trebuia să apere Cristian!”

- În același interviu, tot Cernăianu spunea că dinamoviștii au plecat după 10 zile într-un turneu în Spania, pe niște diurne neobișnuit de mari, insinuând că astfel și-ar fi încasat "primele" pentru eșecul cu Iugoslavia!
- Chiar nu știu ce să zic... Variațiuni pe tema asta am auzit și eu multe. Dar nu-mi place să vorbesc aiurea. Eu sunt țăran, țăran adevărat, m-am născut în căruță, n-am teamă de nimic. Totuși, nu pot arunca vina în cârca unora, fără am nicio probă, cât de mică.

- Spuneați mai devreme că și dumneavoastră vi s-au părut stranii multe lucruri. Care ar fi acelea?
- În primul rând, alcătuirea primului "11". Păi, la marile victorii cu Spania, 1-0, și în Iugoslavia, 2-0, titular între buturi a fost Cristian. Care a apărat fantastic! Apoi, brusc, îl bagi pe Moraru?! Care-i logica?! Iar Țețe, săracu', a dormit în poartă!

„Romilă trebuia băgat în locul lui Liță”

- Problema portarului ar fi prima. Ce i-ați mai putea imputa selecționerului?
- Titularizarea lui Liță Dumitru. La acel 2-0 din turul cu Iugoslavia, în fața apărării a evoluat Mihai Romilă. Și a făcut-o extraordinar! De ce n-ai păstrat formula învingătoare de la Zagreb?

- Dacă l-ar fi băgat pe Romilă și l-ar fi ținut pe bancă pe Liță, nu i-ar fi sărit lumea în cap lui Covaci?
- Ce treabă ai tu cu lumea? Tu trebuie să câștigi partida. Iar fotbalistul Iașiului făcea mult mai bine faza defensivă decât Dumitru. Apărarea noastră a fost varză și pentru că n-a fost ajutată cum trebuie din linia de mijloc.

„Dinu nu mai putea!”

- Apropo de cine putea ajuta defensiva, Dinu de ce n-a fost luat în calcule?
- Cornel e prietenul meu, însă nu mai putea...

- Cum nu mai putea? În 1977 avea numai 29 de ani. A continuat să joace la Dinamo până în 1983!
- Eh, el a fost folosit puțin de tot în preliminariile alea. De fapt, cred că la respectiva partidă nici n-a fost în lot.

- N-a fost, totuși a doua zi a fost chemat la Securitate să dea declarații pe motiv că a fost văzut la hotelul unde erau cazați iugoslavii!
- Da, și el, și Liță au dat cu subsemnatul. Asta cam contrazice ideea că a fost un blat pus la cale la nivel înalt. Păi, în cazul în care Ceaușescu vindea meciul, Dumnezeu știe din ce motiv, de ce Securitatea mai ancheta cazul?!

„Balaci era cel mai complet”

- Dar Balaci de ce n-a intrat măcar pe parcurs? Citeam în "Sportul" că în meciul-școală cu Metalul, desfășurat cu câteva zile înainte, fusese cel mai bun de pe teren.
- Dacă ar mai trăi, v-aș trimite la Piști, să-l întrebați pe el! Ilie era incredibil de bun, poate cel mai complet jucător român!

- Suspiciuni a creat și accidentarea lui Sătmăreanu, care în prima repriză nu a acuzat probleme fizice, dar la pauză a cerut schimbare.
- Un fraier și Sătmăreanu! Nu mai știu de ce n-a vrut să mai joace în repriza secundă, însă în prima a fost muci! Bine, nici înlocuitorul Dobrău n-a fost mai breaz...

- Nu prea îi aveți la inimă pe dinamoviști.
- N-am, dom'le, cu nimeni nimic, am chiar mulți prieteni de la Dinamo. Însă atunci și Sătmăreanu, și Dobrău, și Cheran au fost foarte-foarte slabi. Uitați-vă pe rezumat să vă convingeți!

+39 FOTO

„Am făcut pe noi”

- Concluzia ar fi că am fost buni, dar nu când a trebuit?
- Să știți că aveam chiar o generație formidabilă. Păcat, mare păcat că am făcut pe noi exact când nu trebuia! De fapt, atunci n-a fost prima dată când naționala a comis-o în meciuri decisive de pe teren propriu, mereu ne-au tremurat chiloții acasă.

- Cât despre dumneavoastră, nu e cam puțin 22 de selecții? Fotbalist cu 13 sezoane la Steaua, cu peste 400 de jocuri în prima divizie, cu 3 titluri de campion. cu 6 Cupe ale României...
- Da, eu am fost primul cu 400 de meciuri în "A"! Ce să zic, a fost și vina mea, a fost și a altora...

- Adică?
- În '70, înaintea Mondialului din Mexic, eram în vederile lui Angelo Niculescu să fiu păstrat în lotul lărgit. Din păcate, la un turneu în străinătate, m-am dus la gagici. Și am luat încă vreo doi cu mine. Am fost aspru pedepsit, s-a dat un exemplu cu mine. Eram mărul stricat care-i strica și pe alții.

„Prostul de Tinel s-a răzbunat pe mine”

- Totuși, ați debutat la naționala mare în toamna aceluiași an, la 3-0 cu Finlanda.
- Așa este. Pentru că Angelo a fost un om corect. Deși greșisem în acțiunea aia, a insistat să fiu iertat și să mă poată debuta. Numai că Niculescu a fost demis la finalul lui 1970, iar în locul lui a venit prostu' de Valentin Stănescu!

- Aoleu, prost? De ce?
- Habar n-avea de nimic, zero la tactică! Doar cu gura era bun... Și cum Tinel a stat câțiva ani la națională, în două mandate, nici eu n-am mai fost chemat.

- Cu el de la ce v-ați luat?
- Prin '70, parcă, pe când era la Brașov, a venit la noi, la cei de la Steaua, înaintea unui meci, și ne-a zis că trebuie să se termine egal. Vă dați seama ce plăcere am avut... Numai de-al naibii am jucat cât am putut de bine. La 1-0 pentru noi, "stegarii" au avut un penalty. Pescaru, Dumnezeu să-l odihnească!, s-a dus calm să execute, știa că treaba e rezolvată. I-am zis "Trage în dreapta lui Haidu!". Doar că același lucru i-am zis și portarului nostru. I-am zis în ungurește, să nu se prindă adversarii. Haidu a apărat, apoi am mai dat noi un gol și am bătut 2-0. A ieșit scandal mare la vestiare, iar Valentin Stănescu mi-a spus că nu mă va ierta niciodată. Că eu am avut gura cea mai mare. Și nici nu m-a iertat. O panaramă de antrenor...

„Era omul partidului”

- Nu e chiar așa, a avut rezultate și la Craiova, și la Dinamo, și în Giulești. Dacă ar fi fost atât de slab, de ce a trecut pe la toate marile cluburi, inclusiv pe la Steaua?
- Eh, era omul Partidului, se avea bine cu toți grangurii! El a fost portar, ați văzut vreodată un portar să ajungă mare antrenor?!

- Dino Zoff, să zicem?
- N-a fost nici Zoff cine știe ce allenatore, dar hai, fie... E o excepție. Vă spun eu, portarii nu pot fi antrenori!

- Altfel, cum e viața la 74 de ani? Vă temeți de coronavirus?
- Nu! De ce să mă tem, de o răceală?! V-am zis că eu doar de trădători mă tem! Uite, voiam să organizez ceva pe 16 noiembrie, că se împlinesc 4 ani de când a murit dragul de Didi Prodan. Un fotbalist și un om cum rar se va mai naște pe pământul ăsta! Și cică nu e voie să ne adunăm, că virus, că nevirus... Băăă, ascultați la mine, înaintea virusului o să ne omoare însingurarea!

ROMÂNIA - IUGOSLAVIA 4-6 (3-2)

  • Preliminarii CM 1978 (Grupa a 8-a)
  • Au marcat: Vigu (2'), Iordănescu (40'), Bölöni (43'), D. Georgescu (67') / Susici (14', 51' şi 62'), Muzinici (18'), Trifunovici (79'), Filipovici (84')

România: Moraru (Steaua) - Cheran (Dinamo), Sătmăreanu II (Dinamo) / 46' Dobrău (Dinamo), Sameş (Steaua), Vigu (Steaua) - I. Dumitru (Steaua) / 64' Romilă II (Poli Iași), Bölöni (ASA), Iordănescu (Steaua) - Crişan (U Craiova), D. Georgescu (Dinamo), C. Zamfir (Steaua). Selecționer: Ştefan Covaci

Iugoslavia: Borota - Boljat, Stojkovici, Hatunici, Muzinici - Trifunovici, Nikolici (64' Zajec), Surjak - Zungul (80' Vukotici), Filipovici, Susici. Selecționer: Marko Valok

Stadion: Steaua. Spectatori: 30.000
Arbitru: Alfred Decourt (Belgia)

CLASAMENT FINAL

1. Spania43014-16p
2. România42027-84p
3. Iugoslavia41036-82p

Rezultate înregistrate în grupă: Spania - Iugoslavia 1-0, România - Spania 1-0, Iugoslavia - România 0-2, Spania - România 2-0, România - Iugoslavia 4-6, Iugoslavia - Spania 0-1

Înaintea partidei cu Iugoslavia, au venit mulți șefi de la Partid să ne propună 30.000 de lei primă de victorie. 30.000 impozabili. Toți tăceau mâlc. Am fost singurul care s-a ridicat cu tupeu în picioare și le-a zis: «Tovarăși, e meci decisiv, trebuie să plusați!». După 10 minute, prima s-a făcut 50.000. Neimpozabili. Din păcate, doar la pauză a intrat în buzunarele noastre
Iosif Vigu pentru GSP

În partea a doua a anilor '70, am pierdut cel puțin 20 de selecții pentru că domnul Liță voia să fie el căpitan. Și i-a transmis lui Piști Covaci că-l mai făceam bozgor. Așa au stabilit ei, că era bine să fie și un căpitan de la Steaua, nu numai de la Dinamo
Cornel Dinu pentru GSP

Nu pot acuza cu certitudine, n-am dovezi palpabile. Însă vă voi spune ce s-a întâmplat şi veţi trage singuri concluziile. Cheran era atât de zăpăcit încât a vrut să înceapă meciul în tricoul de antrenament! Pe partea lui a fost dezastru… Dudu Georgescu primise un telefon de la soţia lui, care era la Paris, chiar în noaptea dinaintea jocului. Nu ştiu ce au vorbit, dar n-a mai putut să doarmă şi a devenit foarte agitat. La pauză, în timp ce mergeam spre cabine, Sătmăreanu II a început să strige că e accidentat, deşi în timpul primei reprize nu avusese nimic. La reluare, Iordănescu a ratat incredibil, din situaţii ideale
Constantin Cernăianu pentru EVZ, în 2003

Am avut multe discuţii cu Pişti, iar el mi-a dat de înţeles că n-au fost lucruri curate atunci. Interesul era foarte mare ca Spania să participe la turneul din Argentina. Senzaţia mea e că autorităţile române au ştiut ce se petrece, dar au închis ochii. Covaci avea să-mi spună, după aceea, că «n-aveam ce face, nu ne puteam pune contra vântului»
Constantin Cernăianu pentru EVZ, în 2003

Nea Duțu Cernăianu mi-a confirmat că el și Piști au fost chemați de Ceaușescu, care le-a spus «Faceți ce faceți și rezolvați într-un fel!». Ceaușescu avea niște datorii către Spania și ar fi ajutat-o să ajungă la turneul final
Liță Dumitru pentru SPT FM, în 2013

La pauză, Sătmăreanu s-a dat cu întindere musculară, totul era aranjat de dinainte. În loc să fie înlocuit cu Ștefănescu, a intrat Dobrău. Doza de revitaloză, dacă ți-o dădea dublă sau triplă, acționa pe dos, de aici starea de indolență și aproape paralizie din repriza a doua
Liță Dumitru pentru SPT FM, în 2013

Citește alte povești din Retro GSP:

RETRO GSP. 87 de ani de când debutul lui Baratky la națională ne putea face să pierdem Mondialul din '34: "Ne-au turnat ungurii!"

RETRO GSP. 46 de ani de la Hamburg - Steagul Roșu Brașov 8-0, cel mai îngrozitor eșec din istoria fotbalului românesc! "Nici drogați nu puteam juca atât de slab!"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Din dreapta legendarului Patrick Vieira, Dan Șucu și-a prezentat planul în fața fotbaliștilor de la Genoa » Imagini de senzație
Superliga
Din dreapta legendarului Patrick Vieira, Dan Șucu și-a prezentat planul în fața fotbaliștilor de la Genoa » Imagini de senzație
Simona Halep a revenit cu succes pe teren, în Abu Dhabi! Victorie în fața Igăi Swiatek, după 5 game-uri câștigate consecutiv
Tenis
Simona Halep a revenit cu succes pe teren, în Abu Dhabi! Victorie în fața Igăi Swiatek, după 5 game-uri câștigate consecutiv
Viitorul star al naționalei de handbal feminin a României: „Muncesc! Prefer să îmi fie greu la 20 de ani, decât să-mi pară rău la 30!” + marele vis: „Am o poză!”
Handbal
Viitorul star al naționalei de handbal feminin a României: „Muncesc! Prefer să îmi fie greu la 20 de ani, decât să-mi pară rău la 30!” + marele vis: „Am o poză!”

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (4)
foitapescareasca
foitapescareasca  •  13 Noiembrie 2020, 15:05

Aveam 13 ani. Meciul s-a jucat intr- duminică, pe atunci se juca miercurea si duminica in preliminarii. Pe 16 noiembrie este ziua tatălui meu, așa că petreceam in sufragerie, alaturi de musafiri. Imi aduc aminte că, la golul lui Vigu, au sărit toți bărbații in sus, gata-gata să dărâmăm masa. Apoi , rețin doar ca iugoslavii marcau gol dupa gol, iar in camera se mai auzea din cand in cand vocea unui prieten de-ai tatălui care spunea : ” Mișule, mai pune o țuică ”. Rapidist fiind, il asemuiam pe portarul Borota cu Ioniță din Giulesti. Am văzut si turul, cand am batut cu 2-0 , in aceeasi sufragerie , of course :). Ne-am dus cam ca mielul la tăiere atunci , dar Dudu si Iordănescu au rezolvat meciul, care ,daca nu ma insel , s-a jucat pe 7 mai. A doua zi ,după o victorie care merita cu prisosință toata pagina întâi , în Sportul s-au mentionat rezultatul si cateva cuvinte in josul paginii. Era 8 mai, Ziua Partidului. Ce vremuri ! Poate era de povestit si urmarea in grupa noastra, noi mai avand totusi sanse de calificare, daca nu pierdeam in Spania. A fost 2-0 pentru spanioli, dupa un meci in care nu am iesit din terenul nostru, iar golurile gazdelor au venit tarziu, dupa minutul 75. Asa s-a facut ca meciul decisiv s-a jucat pe Maracana din Belgrad, cu peste 100,000 in tribune. Acel meci Iugoslavia - Spania este cunoscut sub numele de ” Batalia de la Belgrad ”. Iugoslavii i-au calcat in picioare , la propriu, pe spanioli. Intre multe duritati, partida a fost intrerupta catev

foitapescareasca
foitapescareasca  •  13 Noiembrie 2020, 15:05

Aveam 13 ani. Meciul s-a jucat intr- duminică, pe atunci se juca miercurea si duminica in preliminarii. Pe 16 noiembrie este ziua tatălui meu, așa că petreceam in sufragerie, alaturi de musafiri. Imi aduc aminte că, la golul lui Vigu, au sărit toți bărbații in sus, gata-gata să dărâmăm masa. Apoi , rețin doar ca iugoslavii marcau gol dupa gol, iar in camera se mai auzea din cand in cand vocea unui prieten de-ai tatălui care spunea : ” Mișule, mai pune o țuică ”. Rapidist fiind, il asemuiam pe portarul Borota cu Ioniță din Giulesti. Am văzut si turul, cand am batut cu 2-0 , in aceeasi sufragerie , of course :). Ne-am dus cam ca mielul la tăiere atunci , dar Dudu si Iordănescu au rezolvat meciul, care ,daca nu ma insel , s-a jucat pe 7 mai. A doua zi ,după o victorie care merita cu prisosință toata pagina întâi , în Sportul s-au mentionat rezultatul si cateva cuvinte in josul paginii. Era 8 mai, Ziua Partidului. Ce vremuri ! Poate era de povestit si urmarea in grupa noastra, noi mai avand totusi sanse de calificare, daca nu pierdeam in Spania. A fost 2-0 pentru spanioli, dupa un meci in care nu am iesit din terenul nostru, iar golurile gazdelor au venit tarziu, dupa minutul 75. Asa s-a facut ca meciul decisiv s-a jucat pe Maracana din Belgrad, cu peste 100,000 in tribune. Acel meci Iugoslavia - Spania este cunoscut sub numele de ” Batalia de la Belgrad ”. Iugoslavii i-au calcat in picioare , la propriu, pe spanioli. Intre multe duritati, partida a fost intrerupta catev

brancusi
brancusi  •  13 Noiembrie 2020, 13:26

Singurul element palpabil este ca un jucator de nivelul lui Vigu confirma ca Ilie Balaci a fost cel mai complet(ii iertam formularea,caci e prea uzuala)fotbalist roman!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează