Articol de Raed Krishan (foto), Cristi Preda (foto), Remus Dinu, Andrei Petrescu, Răzvan Petrescu (video) - Publicat marti, 04 iunie 2024 23:25 / Actualizat miercuri, 05 iunie 2024 04:30
România a remizat fără glorie în fața Bulgariei, 0-0, în cel mai important meci amical dinainte de Campionatul European. Cu 13 zile înaintea debutului cu Ucraina, ne-am prezentat modest în fața locului 83 din clasamentul FIFA, am irosit ușor un penalty, ba chiar puteam fi taxați într-o repriză secundă care ne lasă cu frisoane.
- Pregătirile pentru Campionatul European continuă vineri, tot în Ghencea, când naționala României va da piept cu reprezentativa din Liechtenstein (ora 21:00).
Cronica amicalului România - Bulgaria, scrisă de Remus Dinu de pe stadionul din Ghencea: Am fost „mămălicki” cu două săptămâni înainte de EURO!
În loc de introducere. Cândva talisman pentru seniorul familiei, stadionul-mamă nu a dat pe dinafară pentru naționala purtată pe umeri de un alt Iordănescu, după atâta amar de vreme, spre un Campionat European.
Curios tot tabloul de la încălzire, cu „tricolorii” defilând în fața unui stadion mai mult gol, tăcut și parcă depersonificat de ceea ce însemna cândva Ghencea pentru națională. Și naționala pentru Ghencea. Ceva mai populată după start, arena a rămas, la nivel vocal, mai degrabă un sălaș oarecare decât „Templul” vibrant de altădată.
Indiciile lui Edi
Dar să lăsăm nostalgiile deoparte, în două săptămâni debutăm la EURO, iar arhivele sunt pline de momente de neînlocuit, nu-i așa?
Cu cine debutăm la EURO, asta-i întrebarea?! Posibil ca Edi să fi oferit câteva indicii prețioase în primul și cel mai relevant dintre testele care mai colorează un pic așteptarea enervantă dinainte de Germania. Mai de voie, mai de nevoie, în „11”-le lui Iordănescu s-au strecurat Niță, Rus, Mihăilă, Drăguș. Trei dintre ei pot figura din primul minut și contra Ucrainei, pe 17 iunie pe Allianz, un altul doar îi ține locul cald perechii preferate a lui Drăgușin.
Responsabil cu prima ocazie a serii a fost altcineva, un punct fix, parcă de când lumea și pământul parte din mecanism. Angajat genial de Man, Răzvan Marin a putut doar să-l ia la țintă pe portarul Bulgariei, din unghi. Minutul 3 și deja prima ocazie contra unei naționale care a bătut doar Tanzania în ultimul an și jumătate. Putem mai mult? Așa s-ar cuveni.
Doar că pasajele următoare de joc n-au însemnat asediul pe care microbiștii români probabil că-l așteptau măcar acum, într-un meci cu mize minuscule.
Prea puțin, băieți!
Arțăgoși, bulgarii au venit cu temele pregătite, au acceptat să fie dominați, interceptând, în schimb, mai toate raidurile benigne ale naționalei noastre. Man a încercat să rămână în continuare pe calapodul creației, fără să mai fie la fel de inspirat ca-n primele minute, lui Mihăilă i-a lipsit reactivitatea de la club, iar Stanciu n-a mai avut execuțiile la el, ca-n preliminarii.
Peste ei, un Drăguș aplicat în picături mici peste una dintre marile noastre bube, ofensiva. Vârful lui Gaziantep a irosit ocazia primei reprize în minutul 44, când, neinspirat, a finalizat modest dintr-o poziție care făcea cu ochiul.
Și cam atât ne-a oferit repriza care ar fi trebuit să pună în mișcare mecanismele ușor înțepenite ale „tricolorilor”. Poate va fi mai bine în a doua. Hoping for the best, expecting the worst?
Și tu, Dennis?
Edi a menținut echipa intactă după pauză, a mers pe mâna aceluiași conglomerat nu foarte convingător din prima parte. Roadele? Mai mult amărui decât dulci. Stanciu a scos destul de repede un penalty, teoretic scenariul perfect pentru descătușare, doar că Dyulgerov a ghicit execuția lui Man, apoi și-a permis să ne mai ia și la călcâie!
Între timp, bulgarii au prins o doză în plus de curaj, au trecut în două rânduri pe lângă deschiderea scorului, cu Niță în rol de salvator pentru noi. Și cu ceva nesincronizări ale defensivei, inclusiv din partea lui Drăgușin, menite parcă să ne dea și mai mult material de insomnii până pe 17 iunie.
În ultima jumătate de oră, Edi Iordănescu simte letargia - o simte oricine, de la tribune pân' la masa presei - și apelează la Ianis Hagi, Coman și Bîrligea. Previzibil, crește și numărul decibelilor, e suficient ca orice particulă derivată din Hagi și FCSB să intre în ecuație pentru ca asta să se întâmple. Doar că nu crește și numărul ocaziilor, tabela rămâne în continuare cu praful de-un deget peste zeroul din dreptul nostru.
Schimbări doar de dragul să fie. Concluzia? N-arătăm grozav înainte de EURO
Deja ultimele minute se golesc complet de semnificații, cu Iordănescu mutând pe bandă rulantă, în mai toate compartimentele. Firesc, mai puțină coeziune, mai multă nimereală și gândul deja mutat spre ce ne așteaptă în primul meci de la EURO.
Testul cu Bulgaria e mai degrabă picat, „tricolorii” au rămas restanți în fața publicului de acasă, iar versiunea afișată azi de națională nu poate decât să ne pună pe gânduri.
FINAL » România - Bulgaria 0-0
- Cele mai interesante statistici ale partidei
- Răzvan Marin a bifat selecţia cu numărul 55 şi i-a egalat la acest capitol pe patru foşti mari jucători: Miodrag Belodedici, Ioan Andone, Ioan Ovidiu Sabău şi Adrian Ilie.
- 19.024 de oameni au asistat la meci - număr oficial.
- Ora 23:25 - Final de meci, 0-0 în Ghencea între România și Bulgaria.
- min. 90: Iliev execută pe centrul porții, Niță se află pe direcția balonului și prinde mingea.
- min. 88: Drăgușin faultează în preajma propriului careu. Lovitură liberă pentru bulgari.
- min. 85: încă o șansă pentru bulgari, dar Niță stă bine și de această dată și reține balonul.
- min. 75: primejdie la poarta bulgarilor, dar șutul lui Nicolae Stanciu este blocat de un oponent.
- min. 70: ocazie pentru România, Ianis șutează, dar o face pe centrul porții, astfel că goalkeeperul bulgar reține fără emoții.
- min. 69: încă două modificări în echipa României, au intrat Nedelcearu și Vasile Mogoș, au ieșit Rus și Bancu.
- min. 60: trei schimbări în tabăra României: ies Marius Marin, Valentin Mihăilă și Denis Drăguș, intră Ianis Hagi, Bîrligea și Florinel Coman.
- min. 59: secvențe bune pentru bulgari, care pun presiune la poarta lui Florin Niță.
- min. 53: bulgarii, aproape de gol! După o lovitură liberă, mingea a ajuns la Aleksandar Kolev, nouarul oaspeților. Acesta a șutat din întoarcere, dar Niță a respins.
- min. 51: Dennis Man RATEAZĂ penalty-ul, fiind ghicit de Dyulgerov, portarul oaspeților. Extrema Parmei a ales o execuție moale, la firul ierbii, dar bulgarul a simțit că va trage în dreapta lui și a plonjat în avans.
- min. 50: penalty pentru România, după ce Nicolae Stanciu este doborât în careul advers de Zhivko Atanasov.
- Ora 22:35 - Start în repriza secundă, „tricolorii” sunt în posesie.
- Ora 22:21 - Pauză, repriza se încheie cu o lovitură liberă a bulgarilor, executată direct în aut de poartă.
- min. 44: cea mai mare ocazie a primei părți! Drăguș s-a demarcat bine, a preluat bine pasa peste apărare a lui Răzvan Marin, dar a șutat slab, cu exteriorul, pe lângă poartă.
- min 41: Edi Iordănescu vrea mai mult de la elevii săi. A fost surprins cum gesticula nervos pe margine, cerându-le jucătorilor să facă un presing mai agresiv
- min. 30: după o acțiune și a lui Rațiu și o pasă de la Dennis Man, Stanciu trage extrem de slab, de la 20 de metri. Mingea se duce mult peste poartă
- min. 23: sunt momente de liniște în joc. Pentru moment, lipsesc fazele de poartă
- min. 17: pe contraatac, Andrei Rațiu oferă o mostră din viteza lui și oprește o fază promițătoare a bulgarilor.
- min. 17: acțiune foarte bună a lui Dennis Man, încheiată dezamăgitor, cu o pasă neinspirată.
- Fără gol în primele 10 minute. Bulgarii se bucură acum de câteva minute de posesie, plimbând mingea în propria jumătate.
- min. 3: prima ocazie a României! Man recuperează mingea la marginea careului advers, îl servește excelent pe Răzvan Marin, dar mijlocașul din Serie A este blocat de portarul bulgar.
- Ora 21:34 - A început meciul, fluier de start în Ghencea.
România - Bulgaria, echipe de start:
ROMÂNIA (4-3-3): 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 4. Rus, 11. Bancu - 18. R. Marin, 6. M. Marin, 10. Stanciu - 20. Man, 19. Drăguș, 13. Mihăilă
Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu, 26. Sava, 5. Nedelcearu, 7. Sorescu, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 14. Hagi, 15. Șut, 17. Coman, 21. Olaru, 22. Mogoș, 23. Grameni, 24. Racovițan, 25. Bîrligea
Selecționer: Edi Iordănescu (45 de ani)
BULGARIA (4-3-3): Dyulgerov - Turitsov, Atanasov, A. Petkov, H. Petrov - M. Petkov, Krastev, Kostadinov - Despodov, Kolev, Panayotov
Rezerve: Mitov, Vutsov - Tombak, Lyaskov, Lyaskov, Kirilov, G. Minchev, Rusev, S. Petrov, M. Minchev, I. Iliev, Yusein, Popov
Selecționer: Ilian Iliev (55 de ani)
Arbitru: Atilla Karaoğlan / Asistenți: Ceyhun Sesigüzel și Cevdet Kömürcüoğlu (toți din Turcia) / Rezervă: Marin Barbu (Făgăraș) / Partida nu va beneficia de tehnologia VAR
Stadion: Ghencea (capacitate: 31.254 de locuri)
UPDATE ora 20:55 | Liniște deplină pe stadion
Mai sunt 40 de minute până la start și pe stadion domnește liniștea. Oamenii sunt mai degrabă atrași de mirajul activităților de afară sau de terasele din cartier. „Grosul” spectatorilor este așteptat să-și facă apariția în minutele premergătoare partidei.
Fotbaliștii lui Edi Iordănescu au ieșit la încălzire la ora 20:57, dar au fost întâmpinați de un stadion pe trei sferturi gol. Crainicul a îndemnat la aplauze furtunoase pentru jucatorii calificati la EURO 2024, dar în tribune n-avea cine să le ofere.
UPDATE ora 20:05 | Agitație în afara stadionului
Oamenii au început să se adune în jurul arenei, în locurile special amenajate de FRF pentru distracția spectatorilor. Îmbrăcați aproape unanim în tricouri galbene, fanii naționalei par pregătiți pentru EURO.
UPDATE ora 19:45 | „Tricolorii” au sosit la stadion
La aproximativ 5 minute după sosirea autocarului Bulgariei, a venit rândul delegației României să-și facă apariția la stadion. După ce au coborât din autocar, elevii lui Edi Iordănescu au mers să inspecteze gazonul din Ghencea.
Mine relaxate ale elevilor lui Edi Iordănescu. Majoritatea jucătorilor cu căștile pe urechi sau cu mâinile în buzunare, parcă fără presiunea pe care o afișează la meciurile oficiale. Atracția numărul unu? Look-ul albăstrui ales recent de Andrei Rațiu.
UPDATE ora 19:40 | Echipa Bulgariei a ajuns la stadion
Primul autocar sosit la stadion este cel care transportă delegația Bulgariei. Nici acest autovehicul nu a scăpat de inspecția jandarmilor plasați la intrarea în stadion. Bulgarii au ajuns la stadion cu un autocar închiriat, cu numere românești de înmatriculare.
UPDATE ora 19:20 | Măsuri draconice de securitate pentru România - Bulgaria
Organizatorii și forțele de ordine au pus la punct măsuri sporite de securitate. Jandarmii verifică minuțios fiecare autovehicul care-și face apariția în curtea stadionului din Ghencea.
Fiecare mașină este oprită și verificată „la sânge”, iar un reprezentant al Jandarmeriei este desemnat să urce inclusiv în autocare pentru a verifica potențiale surse de risc.
UPDATE ora 19:10 | Liniște în Ghencea înainte de România - Bulgaria, publicul se lasă așteptat
Liniște deocamdată în jurul stadionului „Steaua”, cu mai puțin de două ore și jumătate înainte de meci. Predomină mașinile forțelor de ordine, dispozitivele jandarmilor, publicul se lasă deocamdată așteptat.
UPDATE | Detaliu curios: mai multe bilete vândute cu Liechtenstein decât cu Bulgaria
Atât meciul din această seară, cât și următoarea partidă a „tricolorilor”, pe 7 iunie, vor avea loc în Ghencea. Surprinde diferența dintre numărul de bilete vândute de FRF, managerul al departamentului de evenimente din cadrul Federației afirmând astăzi că „sunt mai multe bilete vândute la meciul cu Liechtenstein decât la cel cu Bulgaria”.
Bulgaria este o națională mult mai ofertantă decât Liechtenstein, locul 83 în clasamentul mondial. Adversara de pe 7 iunie ocupă locul 202 din 2010!
Totuși, ziua de disputare a partidei cu Liechtenstein, vineri seara, pare să favorizeze o prezență mai mare la acel meci.
Update: Imnul României va fi intonat de Paula Seling. Originară din Baia Mare, interpreta a reprezentat România la Eurovision în două rânduri, 2010 și 2014.
Lotul României pentru Campionatul European
- PORTARI: Florin Niță (Gaziantep | Turcia, 20/0), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid | Spania, 10/0), Ștefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Răzvan Sava (CFR Cluj, 0/0)
- FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania, 16/1), Vasile Mogoș (CFR Cluj, 5/0), Radu Drăgușin (Tottenham | Anglia, 15/0), Bogdan Racovițan (Rakow | Polonia, 1/0), Adrian Rus (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț Nedelcearu (Palermo | Italia, 26/2), Andrei Burcă (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 34/2)
- MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Gaziantep | Turcia, 16/0), Marius Marin (Pisa | Italia, 16/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor | Turcia, 36/4), Răzvan Marin (Empoli | Italia, 54/3), Nicolae Stanciu (Damac | Arabia Saudită, 68/14), Adrian Șut (FCSB, 1/0), Darius Olaru (FCSB, 16/0), Constantin Grameni (Farul Constanța, 0/0), Dennis Man (Parma | Italia, 22/7), Valentin Mihăilă (Parma | Italia, 19/4), Ianis Hagi (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florinel Coman (FCSB, 13/1)
- ATACANȚI: Denis Drăguș (Gaziantep | Turcia, 9/2), George Pușcaș (Bari | Italia, 41/11), Denis Alibec (Muaither | Qatar, 37/5), Daniel Bîrligea (CFR Cluj, 1/0)
Programul României la EURO 2024:
- 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)
- 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)
- 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)