FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

JO lansează mai rapid decât Euro U21 » Comparație între evoluțiile fotbaliștilor după cele două turnee finale

Andrei Rațiu a fost una dintre surprizele plăcute ale meciului cu Islanda
Andrei Rațiu a fost una dintre surprizele plăcute ale meciului cu Islanda

Articol de - Publicat sambata, 04 septembrie 2021 12:45 / Actualizat sambata, 04 septembrie 2021 16:31

Primele efecte resimțite de jucători sunt mai consistente după JO de la Tokyo decât după Europeanul de tineret din 2019. Asta cu toate că parcursul din Japonia a însemnat un coșmar, spre deosebire de semifinala din Italia.

În vara lui 2019, reprezentativa U21 a României ajungea până în semifinalele Europeanului de tineret din Italia. Iar predicțiile erau că performanța din Peninsulă îi va transforma imediat pe „tricolorii” din lot într-o colecție de staruri. Realitatea a fost însă departe de iluzii.

Facem un salt peste timp și ajungem la Olimpiadă. În ciuda unei grupe considerate aprioric facile, cu porți deschise către fazele superioare ale Jocurilor de la Tokyo, România a clacat: 1-0 cu Honduras, 0-4 cu Coreea de Sud, 0-0 cu Noua Zeelandă, unicul gol marcat a fost, de fapt, un autogol, locul trei în serie și întoarcerea acasă cu coada între picioare. 

Pentru grupul din Japonia nu se deschideau perspective asemănătoare cu cele apărute după Euro 2019 de tineret.

Rațiu sare direct la România A

Paradoxul arată însă că, pentru trupa de la JO, efectele imediate după turneul asiatic se conturează mai consistente decât ceea ce s-a petrecut ulterior lui CE U21. Iar titularizarea lui Rațiu la România A în partida de joi seara, de la Reykjavik, e exemplul cel mai strident. 

„Spaniolul” a bifat două meciuri în Japonia, iar acum, chemat în premieră la naționala mare, a prins deja un post de titular, înaintea lui Cristi Manea. Și asta s-a întâmplat după ce a schimbat și clubul: a trecut de la Villarreal B la Huesca, în L2.

De asemenea, Aioani, M. Marin și Ghiță au ajuns în lotul României A, cu șanse importante pentru ultimii doi chiar să prindă minute în următoarele două jocuri, cu Liechtenstein (5 septembrie) și Macedonia de Nord (8 septembrie). Între timp, portarul de la Tokyo a devenit piesă de bază la Farul, unde Hagi l-a adus chiar înaintea plecării spre JO.

Fl. Ștefan și V. Gheorghe recrutați de granzii L1

Liber după despărțirea de Sepsi, cu care n-a mai dorit să-și prelungească angajamentul, Florin Ștefan a fost recent recrutat de campioana CFR Cluj, chiar după reinstalarea lui Dan Petrescu. Va fi, momentan, alternativă la Camora, care însă, la 34 de ani, nu mai poate duce non-stop programul meciurilor și-i va face loc treptat fundașului originar din Slatina. 

Și Valentin Gheorghe a făcut un pas important: a lăsat-o în urmă pe Astra, în L2, și a semnat cu FCSB, unde a pus mâna pe un contract de 5 sezoane și 200.000 de euro salariu stagional. Și unul dintre portarii de rezervă de la JO, Mihai Popa, a reușit o mutare internă care-i asigură un loc de titular în L1: de la Astra la Voluntari.

Bătaie pe Dobre

Chiar dacă a evoluat doar 78 de minute la JO, cu Noua Zeelandă, Chindriș s-a ales imediat cu un transfer extern. A plecat în Portugalia, la Santa Clara, iar Botoșaniul a obținut 220.000 de euro, plus un procent de 33% la revânzare. 

Se coace și o repatriere. E vorba despre Alex Dobre, titular în toate partidele de la Olimpiadă. Francezii de la Dijon îl pot pierde chiar gratis după ce au retrogradat în L2, iar CFR Cluj, FCSB și U Craiova stau la pândă.

Hagi jr. și Pușcaș, primii avantajați în 2019

Cum au stat lucrurile după CE U21 2019? Principalul beneficiar a fost Hagi, care l-a vândut instant pe Ianis la Genk pentru 6 milioane de euro. Dar tranzacția a însemnat un coșmar pentru fiul „Regelui”, care a eșuat în Belgia, dar a găsit apoi transferul salvator la Rangers. 

Și Pușcaș a beneficiat rapid de traseul din Italia. Reading l-a cumpărat de la Inter Milano cu 8 milioane de euro, plus alte două milioane bonusuri, orădeanul devenind cel mai scump transfer din istoria clubului britanic. 

În liga secundă engleză, Pușcaș a oscilat însă între momente reușite și căderi inexplicabile, o inconstanță care a făcut ca mariajul cu Reading să fie cu năbădăi. Ionuț Radu a obținut și el un împrumut interesant de la Inter la Genoa, unde a impresionat în Serie A, dar apoi a ieșit de pe radar din cauza statutului de rezervă eternă a lui Handanovici la Milano.

Nede, câștigul după Euro 2019

La nivel de primă reprezentativă, CE U21 2019 a oferit rampa de lansare și confirmarea către România A în special pentru Nedelcearu. Fostul dinamovist a devenit rapid om de bază în defensiva naționalei mari. I. Hagi și Pușcaș erau deja acolo încă dinainte de Euro, cu prezențe mai serioase.

Efecte după CE U21 2019

Nume  Situație 
Ionuț Raduîmprumutat de la Inter la Genoa
Cristi Manea împrumutat de la Apollon Limassol la FCSB 
Alexandru Pașcanutransfer Leicester U23 – CFR Cluj
Adrian Rustransfer Akademia Puskas – MOL Vidi 
Băluțăîmprumutat de Brighton la Den Haag
Ianis Hagivândut de Viitorul la Genk 
George Pușcaș vândut de Inter Milano la Reading

Efecte după JO Tokyo

NumeSituație
Andrei Rațiutransfer Villarreal B – Huesca,  titular România A
Marius Marin convocat în premieră România A 
 Virgil Ghiță  convocat în premieră România A 
Florin Ștefantransferat de CFR Cluj
Valentin Gheorghecedat de Astra la FCSB
Mihai Popacedat de Astra la FC Voluntari, titular
 Andrei Chindrișvândut de FC Botoșani la Santa Clara 
 Mihai Aioanidevine titular la Farul

17,5milioane de euro s-au încasat la transferurile lui Cicâldău și Man, dar după doi ani de la prezența lor la CE U21 2019: primul a ajuns la Galata, celălalt a semnat cu Parma

Citește alte știri despre echipa națională:

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

„Liechtenstein e o echipă ciudată, trebuie să fim atenți” » Ce îl neliniștește pe Rădoi, înaintea următorului meci din preliminarii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Handbal
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Campionate
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”
Superliga
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”

Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!

Din cei 5 se alege! Vezi lista scurtă cu nominalizați pentru Fotbalistul, Antrenorul și Sportivul anului 2024, precum și pentru cel mai bun Jucător Străin! Miercuri sunt Superlativele GSP


Comentarii (1)
cirus11
cirus11  •  04 Septembrie 2021, 16:48

Foarte bine!!! Poate asa ajung sa aiba ceva regrete si toti marii patroni de cluburi din Liga 1 care nu si-au lasat oamenii la Tokyo

Vezi toate comentariile (1)
Comentează