Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 06 martie 2019 16:49
România debutează în campania de calificare pentru EURO 2020 în fața Suediei, pe 23 martie. Stabilit acolo din 2011, antrenorul Dacian Dacin (34 de ani) pregătește o formație din liga a treia suedeză, Harnosand FF, și face o avancronică pertinentă a partidei pe care „tricolorii” o vor disputa pe 23 martie la Stockholm.
Românii nu prea și-au găsit refugiu în fotbalul suedez, căci altele sunt țintele europene pentru jucătorii sau antrenorii noștri. Dacian Dacin se numără însă printre excepții.
Fost fotbalist la Baia Mare, CFR Cluj și Unirea Dej, bărbatul de 34 de ani a evoluat în ligile inferioare din Suedia, iar acum e antrenor principal la o formație din L3, Harnosand FF.
A făcut stagii inclusiv la o Academie în SUA, a renunțat să aplice pentru licență la FRF, „nepotisme!”, și se pregătește să-și ia calificările în meserie în țara de adopție. Cunoaște fotbalul suedez de la bază până spre vârf și, înaintea disputei cu România din campania pentru Euro 2020, nu se sfiește să spună că „m-aș bucura să scoatem măcar un egal, dar mă tem că va fi foarte complicat”.
„Suedezii sunt optimiști pentru meciul din 23 martie. E stilul lor de a fi și un pic aroganți, superiori, au uneori senzația că totul li se cuvine, dar se bazează pe un grup care a demonstrat că are forță inclusiv la Mondiale. Naționala de acum e construită pe scheletul echipei care a cucerit titlul continental U21 în 2015, iar în absența unui jucător capabil să facă singur diferența, gen Ibrahimovici, mentalitatea lor se susține pe forța lotului, la modul general”, punctează Dacin.
El subliniază că „România e prezentată cumva la capitolul «și alții», amintindu-se că nu mai avem individualități de tipul lui Hagi, Popescu sau Ilie Dumitrescu. Dar admiră foarte mult proiectul lui Gică la Viitorul, subliniind că de acolo ies noile valori ale fotbalului românesc. De altfel, suedezii au o cultură formidabilă la nivel de juniori, lucrează încă de la treptele de jos cu specialiști în psihologie, nutriție sau cu preparatori fizici dedicați, și sunt foarte focusați la ce se întâmplă la nivel global pe acest segment”.
„Nu veți găsi surprize spectaculoase în jocul Suediei”, mai avertizează Dacin. Explică: „Ei etalează câteva lucruri clare, dar pe care le fac foarte bine. Sunt disciplinați, puternici, riguroși și insistenți. Vikingi adevărați! Cu ei nu știi niciodată dacă au terminat benzina. Cum se spune, până nu se închid ușile autobuzului te poți aștepta la orice replică din partea suedezilor, mai ales că traversează o perioadă de creștere, sunt foarte încrezători, iar opinia publică e alături de actualul grup”.
Cum se vede însă trupa lui Contra de la Stockholm? „Suntem pe o pantă ascendentă după dezastrul cu Daum. Contra a readus parcă spiritul și devotamentul, dar nu știu dacă e suficient. Mă uit, de exemplu, la Stanciu, care e un etalon de acum al naționalei. Are sclipiri, e adevărat, dar îi lipsește constanța. Sunt prea dese momentele în care dispare. E un semn de întrebare de ce a ales și să plece în Arabia Saudită în loc să-și arate nivelul în Europa. Nu e o critică, ci doar câteva observații de la distanță”.
Dacin trimite însă mai departe către „filiera Hagi”: „Ar trebui să fie campania puștilor lansați de Academie. Răzvan Marin, Ianis, Tudor Băluță, Drăguș, plus un Țucudean, pe care Gică l-a readus la viață într-un moment în care părea pierdut pentru nivelul de top. Ușor, ușor, Hagi creează crema echipei naționale, iar consecința firească ar fi aceea ca, după ce se va termina colaborarea FRF cu Contra, succesorul natural să devină Hagi. E normal acum să i se dea credit lui Contra, vine din inima «Generației de Aur», dar atunci când va pleca, alegerea va fi una simplă: Gheorghe Hagi”.
Tovarăș cu Hoban
Dacin e amic cu Ovidiu Hoban, cu care se știe de la Baia Mare. Ține încă des legătura cu internaționalul de la CFR: „A trecut peste câteva accidentări, acum e apt, dar e conștient de faptul că i-au scăzut șansele să mai fie convocat la lot, fiindcă vin tinerii din urmă. Dar e gata oricând să ajute reprezentativa dacă selecționerul îl va chema. E în discuții și pentru prelungirea contractului cu CFR, are de gând să continue la vârf”.
Căsătorit cu o handbalistă
Soția lui Dacin, Krisztina Gabriella, e o handbalistă care a evoluat în țară la Baia Mare și la Zalău. Dacian: „Din vară va reintra în circuit la o formație din liga a treia, după o pauză datorată sarcinii. Nu mai poate duce la nivel de preformanță, dar e o oportunitate de a mai juca. Am decis în familie că ne focusăm deocamdată pe cariera și traseele mele de antrenor”.
„România e în sufletul meu și mi-ar fi greu să spun că Suedia va învinge cu 1-0 sau 2-0. Sper să avem inteligența de a obține măcar un punct. A vorbi de victorie e mai delicat”
„Sunt destul de rezervat pentru comportarea României la Stockholm, fiindcă avem o defensivă bună, dar atacul nu arată prea bine. Nu-mi inspiră încredere ofensiva României”Dacian Dacin, antrenor
PROGRAMUL GRUPEI F
- 23 martie 2019: Malta – Feroe, Suedia – România (ora 19:00), Spania – Norvegia (ora 21:45)
- 26 martie 2019: Malta – Spania, Norvegia – Suedia, România – Feroe (ora 21:45)
- 7 iunie 2019: Feroe – Spania, Norvegia – România, Suedia – Malta (ora 21:45)
- 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
- 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
- 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
- 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
- 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
- 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
- 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)