Articol de Raed Krishan (foto), Vlad Nedelea - Publicat sambata, 27 martie 2021 20:50 / Actualizat sambata, 27 martie 2021 21:02
România U21 a învins-o pe Ungaria U21, scor 2-1, în al doilea meci al „tricolorilor” mici la Campionatul European!
- România abordează ultima etapă, cu Germania, având șanse mari la calificarea în „sferturi”
- În prima rundă a grupelor, România U21 a remizat cu Olanda, 1-1
- Programul integral de la Campionatul European de tineret
Ungaria U21 - România U21 » Cronica: „Spre „sferturi”, via Belgia și Ungaria”
"Va fi un meci foarte greu. Veți vedea o altă Ungarie", avertiza Mutu la conferința premergătoare meciului contra maghiarilor. Și a avut dreptate. Cel puțin pentru primele 10 minute, când învinsa meciului cu Germania a fost cea care a dictat ritmul, mai periculoasă și arțăgoasă. Iar cele 4 cartonașe galbene din primele 13 minute stau dovadă rivalității dintre cele două țări. Vlad s-a remarcat primul la trasorul lui Bolla (8). Golul de la Arad pare să-i fi adus noi valențe lui Moruțan. Decarul nostru și-a încercat din nou norocul cu capul, atipic pentru înălțimea sa. Doar alături.
Avem portar!
Startul furios al maghiarilor a fost amortizat rapid de "tricolori", care până la jumătatea primei părți s-au aranjat în poziție de atac. Pus în gardă de supergolul lui Ciobanu, Gera a ordonat și om întins în spatele zidului la o lovitură liberă periculoasă, executată peste poartă de Moruțan. Un lucru e sigur, Vlad pare de neînvins de la distanță, a demonstrat-o cu Olanda, a repetat isprava contra maghiarilor, a doua oară la lovitura liberă a lui Mezei.
O repriză în superioritate
Ce-ți poți dori mai mult într-un final de repriză în care n-ai impresionat? Ori un gol, n-a fost la marea ocazie a lui Boboc, șut peste din 14 metri. Ori o eliminare. A venit a doua! Previzibil! S-a jucat dur, multe intrări la limită, iertați maghiarii în cateva momente. Szoke n-a mai fost scuzat pentru un cot în figură. "Nu intrăm în jocul lor de disperare", a strigat Mutu, principalii vizați fiind Marin și Ciobotariu, ambii la limită. Szoke ne-a ușurat munca, e rândul nostru să "desenăm".
Unde-i VAR-ul?
"Robi, hai să schimbăm mai des", "Denis, urcă mai mult", sunt primele indicații pe care selecționerul le-a dat după pauză. Vrea mai multe acțiuni în benzi, mai multă presiune pe adversar. Și rezultatul a venit rapid, doar că belgianul Lawrence Visser a uitat că n-are VAR, a așteptat să i se șoptească în cască. Secunde de tensiune, terminate cu decizie eronată. Ciobanu a fost agățat în careu, belgienii s-au făcut că nu văd.
Gol primit din nimic
"Disperarea asta nu ne face bine, stați calmi", le-a strigat Mutu celor de pe bancă. "Răbdare, răbdare", și Stoichiță din tribune. Parcă toți au simțit ce urma! Kiss îi dă un brânci lui Haruț, trimite la Deutsch, acesta pune mingea în fața porții, unde Csonka trimite cu latul în plasă. Încă un moment de orbire bruscă pentru brigada belgiană, care n-a sancționat un fault clar al lui Kiss la Haruț.
Încă o bijuterie pentru tricolori
"Stai pe picioare", "M-a împins", "Ok, dar stai pe picioare sau dă-o afară", a fost dialogul pe care Mutu l-a purtat cu fundașul FCSB-ului, simțind că acel 5% dat gazdelor s-a transformat în ceva mai mult. A intrat și Petre, Mutu e all-in. Până să rezvolăm calificarea vom intra probabil în topul celor mai frumoase goluri. "Salbă de driblinguri" a lui Mățan terminată cu o bombă în vinclu, așa și-a spălat Alex toate păcatele meciului cu Olanda și și-a peticit un background de Hollywood înainte de debutul în MLS.
Salvatorul Pașcanu
Dominăm total! Ungaria nu face decât să tragă de timp. "Ce-i asta? Lasă-ne naibii în pace", Mutu e exasperat de deciziile lui Visser. Olaru de două ori, Petre cu capul, curg ocaziile la poarta maghiarilor. Și n-avea cum să nu vină și golul doi. Ar fi fost nedrept. La meciul în care l-a egalat pe Luțu ca număr de selecții în naționala U21, Pașcanu a dat la o parte tot ce i-a stat în cale, a ignorat și un fault și a trimis mingea în plasă. Gol de 3 puncte și de mari speranțe pentru sferturile de finală.
Golul marcat de Alex Pașcanu:
Golul marcat de Alex Mățan:
Programul României la Campionatul European U21:
- 30 martie: Germania - ROMÂNIA (19:00)
Ungaria U21 - România U21 1-2
- Au marcat: Csonka '56 / Mățan '69, Pașcanu '87
Ungaria U21 - România U21, echipele de start
Adrian Mutu nu a efectuat nicio înlocuire în primul „11” față de meciul cu Olanda U21 (1-1).
UNGARIA U21: Bese - Bolla, Balogh, Mocsi, Deutsch - Csonka, Mezei - Skribek, Szendrei, Kiss - Szoke
REZERVE: Auerbach, Kovacs, Varju, Huszti, Palincsar, Biro, Tamas, Hinora, Kata, Barany, Bukta, Kovacsreti
SELECȚIONER: Zoltan Gera
ROMÂNIA U21: Vlad - Haruț, Ciobotariu, Pașcanu, Boboc - Olaru, M. Marin, Ciobanu - Moruțan, Ganea, Mățan
REZERVE: Aioani, Eșanu, Opruț, Drăgușin, Dulca, Cîmpanu, Oaidă, Chindriș, Oct. Popescu, Itu, Vlădoiu, A. Petre
SELECŢIONER: Adrian Mutu
Stadion: Bozsik Arana (Budapesta)
Arbitru: Lawrence Visser
Euro U21, un turneu atipic
Campionatul European de tineret este organizat de două țări, Ungaria și Slovenia, și împărțit în două faze: grupele se joacă între 24 și 31 martie, iar fazele finale în 31 mai („sferturi”) și 3-6 iunie (semifinalele și finala). Este primul turneu final de Euro U21 cu 16 echipe.
Primele două echipe din cele 4 grupe se califică în sferturile de finală, care se joacă pe 31 mai la Budapesta, Szekesfehervar, Maribor și Ljubljana. Finala e pe 6 iunie, la Ljubljana.
Lotul României U21 pentru Campionatul European:
- PORTARI: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
- FUNDAȘI: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
- MIJLOCAȘI: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
- ATACANȚI: George Ganea (FC Viitorul), Adrian Petre (UTA)
Citește mai multe știri despre România U21:
„Il Fenomeno”, varianta 2.0 » Cum a gestionat Mutu cel mai important moment al carierei de antrenor
Adrian Mutu pregătește atent înfruntarea cu Ungaria U21 » A băgat 4 jucători în ședință