Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 16 iulie 2024 13:19 / Actualizat marti, 16 iulie 2024 15:08
Un raport elaborat de CIES Football Observatory privind volumul de muncă al fotbaliștilor indică ponderea pe care aceștia o au în ultimii 12 ani în competițiile în care sunt angrenați
Raportul CIES Football Observatory privind programul meciurilor și volumul de muncă al jucătorilor din fotbal analizează tendințele în ceea ce privește numărul de meciuri și minute pe sezon jucate în ultimii 12 ani de către fotbaliștii din 40 dintre principalele ligi ale lumii. Vorbim de perioada 2012-2024.
Pentru fiecare sezon, au fost luate în considerare toate meciurile oficiale bifate de fotbaliști în una sau mai multe dintre cele 40 de ligi chestionate, atât pentru cluburi, cât și pentru echipe naționale. În acest caz, au fost excluse meciurile amicale.
În schimb, în privința meciurilor de la selecționatele naționale s-au calculat și meciurile amicale. Și de la primele reprezentative, și de la selecționatele U20/U21/U23.
91,4la sută reprezintă meciurile jucate în competițiile de club interne
3,2% la echipele naționale, 5,5% în cupele europene
Studiul a investigat, de asemenea, procentul de meciuri jucate din punct de vedere al organizatorilor de competiții (ligi, asociații, confederații, FIFA).
Concluzia arată că selecțiile naționale reprezintă doar 3,2% din numărul total de minute jucate de fotbaliști! Iar cupele europene însumează 5,5%.
Ligile naționale au, de departe, cea mai mare pondere în organizarea fotbalului mondial. Între 2012 și 2024, aceștia au prezentat 82,2% din toate meciurile jucate de fotbaliștii celor 40 de ligi chestionate. Al doilea cel mai mare organizator, asociațiile naționale, au reprezentat 10,2% din meciuri, în timp ce confederațiile ocupă locul 3 cu 6,7%, în fața FIFA cu 0,9%.
Cei mai mulți dintre jucători nu bifează un volum mare de meciuri
Analiza indică, de asemenea, că marea majoritate a jucătorilor nu bifează un volum mare de meciuri.
Doar 0,31% dintre fotbaliștii chestionați au jucat peste 60 de jocuri în toate competițiile combinate, în timp ce 21,5% au participat la maximum zece meciuri!
În ceea ce privește minutele, 0,29% dintre jucători au fost pe teren mai mult de 5.000 de minute în fața a 35,8% care au jucat mai puțin de 1.000 de minute.
Cum s-a ajuns la aceste cifre
Conform proiecțiilor întocmite ținând cont de formatul nou în diverse competiții, fotbaliștii ligilor analizate vor juca în medie tot același număr de minute și cu 1,4% mai multe jocuri în toate competițiile combinate (fără includerea amicalelor dintre cluburi) în următorii 4 ani. comparativ cu ultimele patru. Necreșterea în minutele așteptate se datorează unor factori precum regula celor cinci schimbări permise de regulament în timpul unui meci și noile tendințe în dimensiunea lotului.