Articol de GSP - Publicat joi, 24 iunie 2021 20:12 / Actualizat joi, 24 iunie 2021 22:57
Ion Ghițulescu, comentatorul radio care a inventat celebra emisiune „Fotbal minut cu minut", a murit în această seară, în propria locuință, la vârsta de 91 de ani.
Ion Ghițulescu a fost un pionier al radioteleviziunii din România, inventatorul emisiunii ”Fotbal minut cu minut”. Viața lui a fost legată de sport încă din copilărie. A crescut în Obor, aproape de stadionul unui club legendar, Unirea Tricolor. A jucat fotbal pe stradă cu Titus Ozon și a devenit ziarist fiindcă Partidul Comunist i-a închis tatăl în pușcărie și astfel i-a refuzat fiului accesul la Facultatea de Chimie.
Veste morții lui Ion Ghițulescu a fost confirmată de unicul său fiu, Bogdan: „Din păcate așa este. Tata s-a stins. A murit acasă, așa și-a dorit. Era bolnav de mai mulți ani, avea și o vârstă. Dumnezeu să-l ierte! Vom stabili în scurt timp toate detaliile, dar probabil o să fie înmormântat acolo unde și-a dorit, la Cimitirul Izvorul Nou”.
Ilie Dobre: „Ion Ghițulescu a fost un monstru sacru, un maestru”
„S-a stins din viață o legendă a radioteleviziunii din România. Avea un timbru fermecător, unic. Era inelagabil. Ion Ghițulescu, pe lângă faptul că era un comentator sportiv desăvârșit, era și un realizator pe măsură. A realizat mulți ani o emisiunea matinală care era urmărită de milioane de români. O personalitate de primă talie, școlit, inteligent, cu o voce catifelată de senzație.
A fost și rămâne cel mai mare comentator și realizator radio, cu o voce care rămâne în inima turturor. Este un monstru sacru al presei și al radioului public. Acum, când aripa morții l-a săgetat la 91 de ani, eu pot doar să afirm că am debutat cu dânsul, a fost un maestru pe care l-am respectat și fără pic de inividie i-am recunoscut meritele. Un monstru sacru al presei”, a spus, în această seară, Ilie Dobre despre cel pe care îl consideră un maestru al radioteleviziunii din România.
Într-un dialog cu Gazeta Sporturilor, în anul 2015, Ion Ghițulescu a povestit cum s-a îndrăgostit iremediabil de sport. Interviul integral realizat de Andrei Crăițoiu, Remus Răureanu și Dan Udrea - AICI
VIDEO Golul lui Mulțescu, din Dinamo - Hamburg 3-0, în comentariul lui Ion Ghițulescu
Dan Negru, omagiu în memoria lui Ion Ghițulescu
„Aflu de la colegii mei din radio ca a murit Ion Ghițulescu. Știu, mulți nu-l cunosc.
Performanțele lui in radio sunt uriașe.
L-am întalnit in anii '90 când lucram la Radio Vacanța. Era unul din fondatorii radioului..,
Campionatele Mondiale de Fotbal sau Olimpiadele se auzeau la radio cu vocea lui Ghițulescu.
"Fotbal minut cu minut" era vârful radioului românesc in perioada lui de glorie...
Prin vocea lui i-am cunoscut pe Balaci, Cămătaru, Duckadam, Lăcătuș...
Avea 91 de ani...”, a scris Dan Negru, într-o postare pe facebook.
Ion Ghițulescu și primul comentariu din 1955
În 2015, Ion Ghițulescu povestea, plin de mândrie, detalii de la primul meci pe care l-a comentat. Era anul 1955. A urmat o carieră plină de evenimente majore.
„Sigur că da! CCA București - Energia Petroșani 1-1. Am aici... (Deschide o mapă îmbrăcată în piele, din care scoate un registru pe care are notate toate evenimentele pe care le-a comentat - foto facsmil mai jos) Înaintea meciului am mers în vestiare, să-i cunosc pe jucători, să mă documentez. Când am început comentariul am uitat tot, mi s-a șters din minte tot ce știam! Nu-mi dau seama cum m-am descurcat, dar lumea m-a pupat și m-a felicitat la final”, a povestit Ion Ghițulescu.
Ion Ghițulescu, legendă a radioului din România
- S-a născut pe 27 august 1930, la București
- A studiat la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, pe care le-a absolvit în anul 1949
- A practicat rugby și baschet, la primul sport ajungând chiar în lotul național de juniori
- A urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, absolvite în anul 1954
- În 1951 devine reporter la secția de sport a Radiodifuziunii Române
- În 1955 comentează primul meci din carieră, CCA Steaua - Energia Petroșani, scor 1-1
- Între 1960 și 1989 a fost șeful Secției Sport și Informații a radioului public
- Între 1965 și 1989 a fost vicepreședinte al Asociației Presei Sportive din România
- În 1965 a pus bazele emisiunii „Fotbal Minut cu Minut”
- Ultima transmisie sportivă în directă a fost în 2002, meciul Gloria Bistrița - FCM Brașov
- În anul 2003, Președintele Ion Iliescu i-a înmânat lui Ion Ghițulescu „Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, pentru întreaga carieră.
- Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.