Articol de Bogdan Fechită - Publicat vineri, 20 decembrie 2019 14:25
GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: United Ploiești, prima echipă din provincie campioană!
Pe la mijlocul anilor 2000, microbiștii așteptau cu nerăbdare și curiozitate momentul în care monopolul bucureștean asupra fotbalului va fi spart. Erau 17 ani, de când Universitatea luase ultimul titlu în contul provinciei, iar de atunci doar Steaua, Dinamo și Rapid își mai împărțiseră laurii. Seria a fost încheiată de primul titlu obținut de CFR Cluj, în 2008.
Alte vremuri, același monopol
Cu mult timp înainte, chiar la începutul anilor în care fotbalul apărea în România, situația a fost una similiară. Primele titluri s-au dus spre București. Au câștigat Olimpia, Colentina, Româno-Americana și Venus. Până să apară Chinezul Timișoara, un singur oraș a reușit să spargă monopolul capitalei, cu două echipe diferite: prima a fost United Ploiești, iar mai apoi Prahova Ploiești.
United Ploiești, prima campioană din Provincie, a fost fondată în primăvara anului 1906 de funcționarii americani și olandezi care lucrau la rafinăriile de petrol din zona Ploieștiului. Echipa era formată exclusiv din jucători străini, ceva obișnuit pentru acea perioadă. Spre exemplu, la București exista Bukarester FC, o echipă formată majoritar din nemți care chiar a terminat pe locul 2 în două sezoane (1914 și 1916).
Primele meciuri, doar la București
Revenind la United, pentru că în acea perioadă nu existau terenuri de fotbal, ploieștenii disputau meciurile doar în deplasare, pe terenurile rivalelor din București, la Bolta Rece.
Abia în 1909 a fost construit primul stadion din Ploiești, la inițiativa primarului, dar și a lui Take Ionescu, pe atunci președinte al Partidului Conservator-Democrat. Arena avea doar 800 de locuri și era denumită „La Șosea”, deoarece era aproape de Șoseaua București-Ploiești.
Pentru că se aflau aproape de șosea, jucătorii profitau de asta și se antrenau mult pe timp de seară, ajutați doar de iluminatul public care venea de la șosea. Așa au fost denumiți „bufnițele”.
Cum a devenit campioană
United Ploiești a participat încă din primul sezon al campionatului de fotbal al României. În prima ediție, 1909/1910 s-a clasat pe locul 3, după Olimpia și Colentina București, iar în al doilea sezon a avansat pe locul doi, între aceleași echipe.
Ascensiunea a continuat și în al treilea sezon: United a terminat pe primul loc, fiind urmată de aceleași echipe: Olimpia și Colentina.
Ploieștenii au dominat competiția și au câștigat meciurile decisive cu Olimpia (6-2 acasă, 2-1 în deplasare) și Colentina (4-3 acasă, 2-2 în deplasare).
Interesant este faptul că la meciul decisiv pentru trofeu, cel dintre United și Olimpia, jucat la ploiești, bucureștenii au jucat în doar nouă jucători deoarece doi dintre titulari erau elevi, iar părinții nu i-au lăsat să facă deplasarea la Ploiești. United a câștigat categoric, 6-2 și așa s-a decis soartea primului titlu ajuns în provincie.
Destrămarea
Izbucnirea Primul Război Mondial a dus și la destrămarea echipei. Aproape toți jucătorii echipei, fiind străini, au plecat din țară, iar clubul a rămas fără jucători. Din ce a mai rămas s-a format alte două echipe care aveau să câștige la rândul lor titluri: Româno - Americana și Prahova Ploiești.
Mai recent, în sezonul 2013-2014 a apărut o nouă echipă care și-a asimiliat numele United Ploiești și a evoluat în seria B2 a LMF Ploiești, însă echipa a dispărut rapid.
Poveștile altor cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C., Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán, Eintracht Braunschweig,FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia, Hulme Athenaeum, Preston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise, CA Oradea, Juventus Italia