Articol de GSP - Publicat joi, 06 ianuarie 2022 22:09 / Actualizat joi, 06 ianuarie 2022 23:11
Eduard Novak, ministrul Sportului din România, anunță că infrastructura sportivă a țării noastre va continua să fie susținută de către Guvernul Ungariei.
În perioada următoare, exclusiv prin intermediul fondurilor venit de la Budapesta, România ar putea beneficia de o nouă academie de fotbal și de un cămin pentru o academie de hochei pe gheață, a anunțat Eduard Novak.
Eduard Novak: „Schimbarea e mult mai ușoară atunci când ești înconjurat de parteneri pe care te poți baza”
„Guvernul Ungariei este un partener de încredere pentru dezvoltarea sportului în România. Guvernul maghiar a finanțat deja o serie de dezvoltări de infrastructură sportivă, iar acest lucru va continua să se întâmple și în viitor, de asta m-a asigurat Szijjártó Péter, ministrul afacerilor externe (n.r. - din Ungaria).
Cred că aceste investiții sunt importante, pentru că în acest fel putem asigura dezvoltarea jucătorilor tineri, dezvoltarea sportului, continuitatea. Sportul românesc are nevoie de reformă, iar schimbarea este mult mai ușoară atunci când ești înconjurat de parteneri pe care te poți baza, așa că fiecare ajutor, bună practică, idee este utilă și de mare ajutor pentru noi”, a scris Eduard Novak, ministrul Sportului, pe contul său de Facebook.
75 de milioane de euro pentru Academiile din vecini
Gazeta Sporturilor a scris în toamna lui 2020 despre strategia clară a guvernului de la Budapesta de a investi și în afara granițelor Ungariei, acolo unde există comunități masive de etnici maghiari. Din 2013 până în prezent, ungurii au investit circa 75 de milioane de euro în cele 10 proiecte transfrontaliere, construite în zone din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina.
Ungurii, din ce în ce mai implicați în infrastructura sportivă românească
Implicarea tot mai masivă, din punct de vedere financiar, a Guvernului maghiar, condus de Viktor Orban, în anumite zone și proiecte de pe teritoriul României, mai cu seamă în zona Transilvaniei și în special, cu sume foarte mari, în domeniul sportului, în general, și al fotbalului, în special, a devenit un subiect important inclusiv pentru zona politică din țara noastră.
GSP a scris încă din luna aprilie a anului trecut că Ungaria va continua să investească în echipele de fotbal care activează în orașe unde etnicii maghiari sunt bine reprezentați. După exemplul Sepsi și Csikszereda, Guvernul Viktor Orban se pregătește să facă același lucru și la Târgu Mureș, unde trăiește cea mai mare comunitate din România a populației cu origini maghiare, peste 70.000 de persoane.