Articol de GSP - Publicat duminica, 26 mai 2013 00:00 / Actualizat sambata, 25 mai 2013 21:04
Echipa cu puşti născuţi în 2002 a învins sau a remizat cu grupări celebre de pe continent.
Am pornit la drum încă de marţi spre turneul "Fortuna", ce avea să se dispute la finalul săptămînii trecute, sîmbătă şi duminică, în localitatea germană Dusseldorf. Echipa de copii " AS Dan Chilom", susţinută de Gazeta Sporturilor, a participat alături de peste 200 de cluburi venite din toate colţurile continentului la un turneu extrem de tare. Doar la grupa noastră de vîrstă, 2002, au fost înscrise 60 de formaţii!
Timp pe 3 zile şi jumătate am străbătut cu două microbuze România, Ungaria, Austria şi Germania, cu pauze de odihnă, dar şi cu scurte vizite prin Viena şi Koln. Destinaţia noastră a fost Krefeld, aproape de graniţa cu Olanda, un orăşel învecinat cu cel în care s-a ţinut turneul.
Trecem de grupe?
Numele mari care îşi anunţaseră prezenţa, AC Milan, FC Copenhaga sau Borussia Moenchengladbach, ne alimentau atît visele, cît şi temerile. Cel puţin nouă, adulţilor, pentru că cei mici păreau liniştiţi şi optimişti.
Obiectivul declarat era să trecem de prima grupă, însă, în sufletul nostru, speram chiar la mai mult. Pentru copii, emoţiile au început abia în momentul în care am ajuns la destinaţie. Totul era pregătit ca la carte, gazonul arăta impecabil şi a doua zi, dis-de-dimineaţă, urma să se audă primul fluier al competiţiei.
Şapte meciuri la rînd
Am început grupa cu o victorie, 1-0 cu Wattenscheid, pe care nu am avut timp să o sărbătorim, pentru că la scurtă vreme a urmat al doilea meci. Era întîlnirea cea mai tare, cea cu AC Milan, şi, curioşi fiind, i-am studiat de la distanţă pe puştii ce îmbrăcau echipamentul rossonero. În ciuda faptului că aveau doar 11 ani, păreau excelent dezvoltaţi şi arătau mai degrabă de 15!
Atunci cînd îţi măsori forţele cu una dintre cele mai mari şcoli de fotbal din lume, care a deplasat la turneu, alături de copii, un staff tehnic de 9 persoane, realizezi care-i diferenţa dintre fotbalul juvenil din ţara noastră şi cel din lumea bună. Am făcut 0-0, şi, după fluierul de final, italienii ne-au invitat la o poză de grup!
Ziua a continuat cum nu se putea mai bine. Remiză cu Hannover, 1-1, victorie cu Hilden-Nord, 2-0, şi încă un egal, cu FC Copenhaga, 1-1. În total am adunat 9 puncte şi am terminat grupa pe locul doi. Primele trei clasate au mers mai departe, alături de noi şi de AC Milan calificîndu-se FC Copenhaga.
Dar ziua nu se încheiase încă. După cele 5 partide din prima grupă, au început confruntările din cea de a doua, iar noi am fost nevoiţi să mai rămînem la teren pentru încă două dispute. Oboseala pusese deja stăpînire pe micuţii fotbalişti, însă am reuşit să cîştigăm din nou, 1-0 cu Dynamo Dresda şi tot 1-0 şi cu Fortuna Dusseldorf!
Epuizaţi fizic
A doua zi, cei mici n-au mai făcut faţă fizic şi au cedat 0-2 cu Moenchengladbach, 0-1 cu Aachen şi au remizat la 0 cu Hertha Berlin. Aceste rezultate i-au trimis pe copiii Gazetei în meciul pentru locul al 15-lea, contra celor de la Eintracht Frankfurt, pe care l-au cîştigat după loviturile de departajare, 4-3.
Temerile pe care le-am avut la start, cînd ne făceam griji în privinţa calificării, s-au dovedit neîntemeiate. Din păcate, oboseala a fost un adversar prea puternic pentru noi. Copiii se pot mîndri că au fost singurii care nu au pierdut în faţa cîştigătoarei turneului, AC Milan, iar experienţa trăită a însemnat o oportunitate extraordinară de a lua contact cu fotbalul adevărat.
Iepuri în loc de cîini :)
Orăşelul german Krefeld, cel în care ne-am cazat, pare desprins dintr-un basm. Plin de parcuri şi înconjurat de păduri, le-a oferit copiilor o surpriză de proporţii. "Dom' profesor, ia uitaţi cîte pisici sînt pe stradă!". Nu erau pisici, ci iepuraşi! La fel de numeroşi precum cîinii şi pisicile din Bucureşti, aceştia ieşeau din spaţiile verzi, pe care le întîlneai la tot pasul, şi alergau liberi pe trotuare!
Componenţii echipei ""AS Dan Chilom"
Petru Iordan (portar), Bulai Eugen, Dumitrache Antonio, Radu Alexandru, Petrescu Cosmin, Sandu Dragoş, Perianu Mihai, Nicola Ştefan, Nuţu Rusu, Păcuraru Andrei, Nadis Boboc, Răducanu Raul, Mitroi Bogdan, Petre Ionuţ