Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 03 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 02 mai 2011 23:07
Amy McDonaugh, o casnică nevăzătoare de 34 ani din Carolina de Sud, a cîştigat ieri maratonul Flying Pig, desfăşurat la Cincinnati
Uimitor este că femeia, nevăzătoare, a alergat întreaga distanţă de 42,195 de kilometri fără însoţitor care să o ghideze, aşa cum se obişnuieşte în cazul persoanelor cu astfel de probleme. Amy McDonaugh nu are vedere periferică, cu unul dintre ochi nu vede deloc, iar cu celălalt vede foarte slab şi numai în faţă.
"Am trei copii şi, deoarece sînt nevăzătoare, stau acasă şi mă ocup de ei", a spus McDonaugh. "După ce l-am născut pe ultimul, am simţit nevoia să ies din casă, să fac ceva pentru mine. M-am apucat de alergat, la început cîte 20 de minute, apoi cîte o oră. Niciodată nu am putut practica sporturi. Acesta este singurul sport pe care îl pot face", a declarat femeia.
Bolnavă de cînd era copil
Debutul cursei de la Cincinnati i s-a părut extrem de dificil. Pînă să se acomodeze, să se dezmeticească, se tot lovea de oamenii care alergau lîngă ea. Şi-a dat seama că singura ei şansă este să se distanţeze de pluton. Aşa a şi făcut şi s-a ghidat apoi după luminile de poziţie ale maşinilor oficiale care se aflau în faţa ei pe traseu.
"Aceasta a fost voinţa lui Dumnezeu. Şi mă distrez tot timpul. Nu am simţit niciodată că ar trebui să abandonez, nu m-a durut nimic. A fost o distracţie în adevăratul sens al cuvîntului", a mai spus Amy, care prin alergare îşi face viaţa mai suportabilă.
Ca şi cum faptul că nu poate vedea nu ar fi fost suficient, ea a suferit, în urmă cu o lună, şi o operaţie la maxilar.
Problemele de văz ale lui Amy au apărut din copilărie, după ce a fost diagnosticată cu o malformaţie arteriovenoasă. Aceasta îi bloca arterele, mai ales pe cele de la creier şi de la coloana vertebrală. Dacă nu este tratată, poate duce la rupturi de artere şi vene. Cazul femeii este cu atît mai grav cu cît această malformaţie i-a fost depistată şi în obrazul drept, iar medicii nu au putut opera decît parţial.
În timpul tratamentului, cînd doctorii au încercat să-i încetinească presiunea sîngelui, retina şi nervul optic i-au fost afectate. A fost declarată nevăzătoare de la vîrsta de 12 ani. Medicii nu se aşteptau să trăiască mult, iar în copilărie a fost internată de 18 ori în decurs de un an şi jumătate.
Baseball-ul a salvat-o
Mama lui Amy a fost mereu un fan al echipei de baseball San Francisco Giants. Ea şi fiica sa urmăreau meciurile acestora cînd puteau, chiar şi după ce familia s-a mutat în New Jersey. Chiar dacă afecţiunea lui Amy a avansat, ea s-a agăţat mereu de pasiunea pentru baseball. Ghicea siluete, mişcări, ghicea sportul în sine.
"În 1987, Giants jucau bine. Amy l-a văzut atunci pe Mike Aldrete şi s-a îndrăgostit de el", a spus Valerie Selby, mama lui Amy. "Asta a ambiţionat-o pentru viitor. I-am spus că după spitalizare vom merge la un meci". McDonaugh a mers la meci şi l-a întîlnit pe Aldrete, în 1988, prin intermediul fundaţiei Make-A-Wish, cea care îi ajută pe copiii bolnavi să-şi îndeplinească o dorinţă. De atunci, relaţia ei cu jucătorii şi antrenorii de la Giants s-a îmbunătăţit. S-au inspirat reciproc, au ţinut legătura de-a lungul anilor. Au rămas cei mai buni prieteni.
Atît de prieteni încît, diseară, Amy McDonaugh, acum sportivă care a cunoscut consacrarea în ciuda handicapului sever, va arunca prima minge la meciul dintre Giants şi Houston.